E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

4x alternatieven voor koffie

Ben jij dol op koffie, maar wil je een beetje minderen? Of houd je helemaal niet van koffie? Deze 4 alternatieven voor koffie zijn allemaal het proberen waard!

Healthy,Ayurvedic,Drink,Golden,Almond,Milk,Or,Pumpkin,Turmeric,Latte

Een kopje koffie om de dag mee te beginnen, als oppepper of na het avondeten. Wij Nederlanders drinken gemiddeld, per persoon, 260 liter koffie per jaar. Hoewel koffie een gezond drankje is, bevat het ook cafestol en cafeïne. Mocht je teveel van deze stofjes binnenkrijgen, dan kan dit een negatief effect hebben op je cholesterol en kan het slapeloosheid, hoofdpijn en angst veroorzaken. Daarom is het belangrijk om niet teveel koffie op een dag te drinken. En het kan ook zomaar zijn dat je überhaupt niet van koffie houdt. Maar wat is dan een lekker alternatief? Wij zochten het voor je uit!

1. Matcha latte matcha latte

Matcha is een thee afkomstig uit Japan. Het wordt gemaakt van gemalen bladeren, waardoor het een groene kleur heeft. Drie weken voor de oogst wordt de theeplant in de schaduw gezet, zodat de blaadjes groener worden. Hierna wordt het vermalen tot een fijne poeder. De smaak van matcha kan zoet of hartig zijn, maar soms ook wat bitter. Het wordt in veel baksels toegevoegd voor de opvallende groene kleur. Matcha kan je cholesterolgehalte verlagen en de thee bevat calcium, kalium, vitamine A en C, ijzer en eiwitten. Een goed alternatief voor koffie dus!

Zo maak je matcha latte

Dit heb je nodig voor 1 glas: 

  • 100 milliliter water
  • 150 milliliter melk
  • 4 gram matcha poeder
  • 1 theelepel honing of een andere zoetstof
  • Bamboe matcha klopper*

*De klopper zorgt ervoor dat aroma’s en geuren vrijkomen in het schuim. Zo wordt ‘ie extra lekker!

Zo maak je het: 

  • Kook het water en laat het gedurende 3 minuten afkoelen.
  • Doe de melk in een steelpan en verwarm dit.
  • Doe de matcha poeder in een glas en voeg het water toe.
  • Meng het water en de matcha poeder met de matcha klopper.
  • Klop de melk schuimig en giet dit bij de matcha.
  • Besprenkel de matcha latte eventueel met een beetje honing of voeg een andere zoetstof toe.

2. Golden milk golden milk

Een kruidige, Indiase drank. We hebben het nátuurlijk over golden milk. Misschien heb je er nog nooit van gehoord, maar dankzij de vele gezondheidsvoordelen wordt dit drankje steeds populairder. Het hoofdingrediënt is kurkuma. Deze specerij zorgt niet alleen voor een mooie kleur, maar bevat ook nog eens heel veel antioxidanten. De kaneel en gember hebben een ontstekingsremmende werking. Hoe maak je dit gezonde drankje? Wij hebben het recept voor je!

Dit heb je nodig voor 1 glas: 

  • 250 milliliter plantaardige melk
  • 2 gram kurkuma
  • Wat geraspte gember
  • Flinke snuf kaneel
  • Honing naar smaak
  • Snufje zwarte peper

Zo maak je het: 

  • Doe de melk, kurkuma, gember, kaneel, peper en honing in een steelpan, verwarm dit en laat het ongeveer 10 minuten pruttelen.
  • Zeef het mengsel en giet het in een glas.

Golden milk is niet alleen een heel lekker drankje, je kan er ook havermoutpap mee maken.

Golden milk havermoutpap

3. Cacaodrank cacaodrank

Hoewel dit drankje qua uiterlijk erg lijkt op chocolademelk, is dat het niet. Deze cacaodrink, met pure cacao, is de superfood-variant van de ‘normale’ chocolademelk. Het zit boordevol magnesium en goede chemicaliën, zoals anandamide. Maar dat is nog niet alles, het drankje werkt ook bloeddruk- en cholesterolverlagend. Drink hier niet teveel van, slechts 1 glaasje per dag. En dat kan al heel veel gezondheidsvoordelen opleveren. Zo maak je dit gezonde chocoladedrankje.

Dit heb je nodig voor 1 glas: 

  • 15 gram (echte) cacaopoeder
  • 50 milliliter water
  • 20 milliliter plantaardige melk
  • Kruiden naar smaak, zoals kardemom, kaneel, gember of anijs.

Zo maak je het: 

  • Kook het water
  • Voeg de cacaopoeder toe
  • Voeg de kruiden toe
  • Schuim de melk op en voeg dit toe aan de cacaodrank

4. Yerba mate yerba mate

Yerba mate is een theeachtige drank die vooral erg populair is in Argentinië, Uruguay, Paraguay en het zuiden van Brazilië. Aan de smaak moet je even wennen, hij wordt omschreven als bitter en aardachtig. De thee wordt gemaakt van gedroogde takjes en bladeren en staat bekend om zijn gezondheidsvoordelen, zoals het versterken van het immuunsysteem, het bestrijden van vermoeidheid en het tegengaan van veroudering. Bij koud weer wordt dit drankje warm gedronken en bij koud weer wordt het water vervangen door limonadesiroop. In Zuid-Amerika drinken ze deze thee uit een yerba, een traditionele mok. Voor deze kruidige en gezonde thee heb je slechts 2 ingrediënten nodig.

Dit heb je nodig voor 1 glas: 

  • 3 tot 5 gram yerba mate
  • Heet water

Zo maak je het: 

  • Doe 3 tot 5 gram yerba mate in een thee-ei.
  • Verwarm het water tot 80 graden.
  • Giet het warme water over de theeblaadjes.

Omdat Nederlands veel koffie drinken, bestaan er net zoveel fabels over dit drankje. Benieuwd naar alle fabels en feiten over koffie? Je leest hier de meest voorkomende misverstanden. 

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.