Zoet of hart, wij zijn in ieder geval dol op de baksels uit Italië! We zetten onze favoriete recepten uit de Italiaanse bakkeuken op een rij:
Ciabatta
Een krokante korst en grote gaten in het deeg, de Italiaanse ciabatta is uit duizenden te herkennen. Voor een ciabatta heb je een soepel deeg nodig. Wat daarvoor de truc is? Robèrt legt het stap voor stap uit!
Cannoli
Deze lekkernij komt oorspronkelijk van Sicilië, maar de cannoli is zo lekker dat het gefrituurde koekje inmiddels tot ver buiten het eiland bekend is. Het feestelijke rolletje wordt traditioneel gevuld met ricotta en gekonfijte citrusschil, maar Robèrt bedacht een variant met witte chocolade ganache en pistache.
Italiaanse Crostata
In Nederland kennen we de Limburgse Vlaai, in Italië eten ze graag een authentieke crostata. Er zijn zelfs recepten van crostata bekend uit 1465! Een echte klassieker dus en dit is hoe je ‘m maakt:
Ingrediënten
- 1 ei
- Snuf zout
- 100 gram amandelmeel
- 200 gram patentbloem + extra om te bestuiven
- 100 gram poedersuiker
- 135 gram boter
- 500 gram vruchtenjam of gelei naar eigen smaak
Bereidingswijze
Voorbereidingen
- Pak een taart/ vlaaibodem van ongeveer 23 centimeter doorsnede en vet deze in.
- Verwarm de oven voor op 180 graden
Crostata
- Meng de ingrediënten (behalve de jam), eventueel met een beetje koud water, tot een bal.
- Stop meteen met mixen als het deeg samenkomt.
- Maak een platte bal, verpak in folie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
- Rol het zanddeeg vervolgens uit tot ongeveer 4 millimeter dikte.
- Bekleed de taartbodem met het deeg en zorg ervoor dat er deeg overblijft voor de bovenkant van de crostata.
- Roer de vruchtenjam door om alle klontjes eruit te halen.
- Giet de jam vervolgens op het deeg en houdt ongeveer een centimeter onder de rond vrij.
- Maak repen van de rest van het deeg.
- Bekleed de crostata kruiselings met de repen deeg en druk deze goed, maar voorzichtig aan tegen de opstaande bodem.
- Bak de taart in ongeveer 30 minuten af in de voorverwarmde oven.
Italiaanse kaas tartelettes
Het land van de laars is ook het land van de kaas. Mozzarella, Parmezaan of Gorgonzola, we zijn er dol op! En in deze Italiaanse tartelettes zitten ze allemaal.
Tiramisu
Misschien wel het bekendste Italiaanse toetje is tiramisu. Het is een Italiaans dessert dat waarschijnlijk is ontstaan in de regio Veneto. De naam betekent letterlijk: trek mij omhoog, wat je kunt vertalen als beur mij op of maak mij blij. Ook zo’n zin gekregen in tiramisu? Wij hebben een aantal variaties voor je op een rij gezet.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.