Soesjes zijn luchtige baksels, dus die moeten volgens Janny ook een luchtige vulling hebben. Niet te vast, niet te stevig, maar subtiel. Maar soesjes hoef je echt niet alleen maar te vullen met slagroom. We zetten een aantal heerlijke hartige én zoete vullingen voor je op een rijtje.
Kookdeeg
Soezen (en eclairs) worden gemaakt met een zogenaamd kookdeeg. Met een kookdeeg wordt de bloem al voordat het de oven in gaat, gaar gekookt. Dit zorgt ervoor dat de soezen mooi rijzen tijdens het bakken in de oven. Ook zorgt het ervoor dat de binnenkant hol zal zijn, zodat deze later gevuld kan worden.
Eclairs en soezentoren
Soezendeeg kun je op verschillende manieren gebruiken. Maak je er langwerpige soezen van? Dan worden het eclairs. Soezen zijn trouwens ook heel goed geschikt om een toren mee te maken, oftwel een croquembouche. ‘Lijm’ ze aan elkaar met bijvoorbeeld karamel en je hebt een echt spektakelstuk voor een feestje.
Soezen met biet
Na het bakken is het tijd om te vullen! Klinkt misschien anders dan je gewend bent, een vulling van biet in een soesje. Maar in combinatie met walnoten, knoflook, komijn, olie, citroensap en geitenkaas is dit een heerlijke hartige soes.
Soesjes met mozzarella
In de soezentoren zitten niet alleen maar soezen met biet, maar ook soezen met andere smaken. De combinatie van kaas, basilicum, tomaat en pijnboompitten is altijd goed. En die kan natuurlijk ook in een soes. Dat wordt smullen!
Hartige soezentoren met mozzarella
Vulling van zalm
En we blijven nog even bij de hartige vulling, want deze soezen zijn gevuld met zuivelspread, dille én zalm.
Dit heb je nodig
- 150 gram light zuivelspread
- Handje verse dille
- 100 gram gerookte zalm
- Handje rucola
Zo maak je het
- Snijd de soezen doormidden.
- Hak de dille fijn, snijd de gerookte zalm in kleine stukjes en meng alles met de zuivelspread. Breng op smaak met peper en zout.
- Smeer een laagje van de spread op de onderste helft van de soes, bedek met een plukje rucola en leg de bovenste helft van de soes er weer op.
Soezen met karamelcrème
Mmm! Karamelcrème dat klinkt alleen al heerlijk. Deze croquembouche zit er vol mee. Je hoeft er natuurlijk geen toren van te maken, op een schaal zijn deze soesjes net zo lekker.
Croquembouche gevuld met karamelcrème
Soesjes met chocolade en lavendel
Zo maak je het
- Breng in een pannetje de 125 gram melk, 25 gram cacaopoeder en 3 gram lavendelknoppen aan de kook.
- Roer in een kom 1 eidooier met de 25 gram suiker en 12 gram custardpoeder tot een glad papje.
- Schenk een beetje van de warme melk bij het eidooiermengsel en roer goed door.
- Giet dit bij de rest van de melk in de pan en breng het geheel al roerend aan de kook. Laat 2-3 minuten zachtjes koken.
- Haal de pan van het vuur en giet het mengsel door een zeef op een plat bord.
- Laat goed afkoelen.
- Spatel door 63 gram opgeklopte slagroom.
Hoe maak je soezendeeg?
Robèrt geeft je zijn basisrecept voor soezendeeg.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.