E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

9 tips voor perfecte koekjes

Koekjes heb je in alle soorten en maten. Hoewel het recept vaak eenvoudig is, is koekjes bakken nog best een vak apart. Ze zijn al snel te hard, te zacht, taai of nét niet gaar. Met deze tips bak je altijd perfecte koekjes!

koekjes1920x1080

Koekjes bakken is misschien wel één van de leukste dingen om te doen. Het is rustgevend, heeft iets gezelligs en kneuterigs, het hele huis vult zich met verrukkelijke geuren en ze zijn perfect om te bakken met junior bakkers. Bovendien is het heerlijk om altijd een trommeltje versgebakken koekjes in huis te hebben, nietwaar? Toch is het maken van koekjes nog best een vak apart. Ze zijn al snel te hard, te zacht, taai of net niet gaar. Dit zijn onze beste tips voor perfecte koekjes!

 

Tip 1: Het perfecte koekjesdeeg

KoekdeegNet als bij alle baksels, is het ook bij koekjes belangrijk om het recept nauwkeurig te volgen. Bij bakkers draait het om precisie, alle ingrediënten in een recept zijn met zorg toegevoegd. Dat geldt ook voor jouw koekjesrecept. Toch kan het zo zijn dat jouw deeg plakkeriger of droger wordt dan de bedoeling is, zelfs als je alles heel precies hebt gevolgd. Dat heeft te maken met de weersomstandigheden (is het heel warm, vochtig of juist heel koud?) en met de ingrediënten die je gebruikt. De ene bloem is nou eenmaal niet de andere bloem.

Als je deeg te plakkerig is, voeg dan in kleine beetjes wat bloem toe tot je het gewenste resultaat hebt. Is je deeg te droog, voeg dan beetje bij beetje wat boter of melk toe.

 

Tip 2: Gebruik de juiste ingrediënten

Welke ingrediënten je gebruikt in je koekjesdeeg, heeft grote invloed op het eindresultaat. Er zijn een paar basis tips waar je rekening mee kunt houden:

  • Roomboter zorgt wat ons betreft voor de allerlekkerste koekjes. Het geeft ze de klassieke koekjes-smaak, zorgt voor een mooi goudbruin koekje en werkt het beste in koekjesdeeg. Margarine bevat bijvoorbeeld in verhouding meer water, wat zorgt voor een andere structuur. Desalniettemin is harde plantaardige boter een prima keuze als je vegan of lactosevrije koekjes wilt maken.
  • Zeeuwse bloem zorgt voor een extra bros en knapperig koekje.
  • Suiker heb je in verschillende soorten en maten. Harde suiker, zoals kristalsuiker, zorgt voor een knapperig koekje. Basterdsuiker bevat meer vocht en geeft dus een zachter koekje als resultaat.

 

Tip 3: Kneed niet te lang

Bij koekjesdeeg geldt: zodra het deeg samenkomt, kun je direct stoppen met kneden. Koekjesdeeg bevat gluten. Hoe meer de gluten zich ontwikkelen, hoe taaier het deeg wordt. Voor een lekker knapperig koekdeeg, kneed je dus niet langer dan nodig.

 

Tip 4: Laat je koekjesdeeg rusten in de koelkast

Deeg laten rustenAls je het deeg hebt gemaakt, is het belangrijk om het – verpakt in folie – te laten rusten in de koeling. Dat heeft meerdere redenen. Enerzijds zorgt het ervoor dat de boter in het deeg weer stevig wordt, wat de structuur en vorm van het koekje ten goede komt als je gaat afbakken. Anderzijds zorgt dit terugkoelen ervoor dat de gluten in het deeg kunnen ontspannen, waardoor je een knapperiger koekje krijgt. Hoe langer je koelt, hoe beter het resultaat is. Maar zorg er in ieder geval voor dat je minstens een half uur koelt. Kneed het deeg na het koelen weer door om het soepel te maken. Doe dit bij voorkeur kort met de hand (je wilt het deeg niet teveel opwarmen met je handen) of met de mixer.

 

Tip 5: Rol je deeg gelijkmatig uit

Koekdeeg uitrollenOm gelijkmatig te bakken, is het belangrijk dat je de koekjes gelijkmatig uitrolt. Zo is het deeg overal een dik en zal je koekje dus overal gelijk garen. Een handig trucje hiervoor is het gebruik van 2 latjes. Leg het deeg ertussen en rol met een deegroller over de latjes. Je kunt wat bloem op je werkblad en deegroller gebruiken om plakken te voorkomen. Of rol je deeg uit tussen 2 bakpapiertjes of folie.

 

Tip 6: Soort bij soort

Leg koekjes van dezelfde grootte bij elkaar op het bakblik. Deze koekjes hebben immers allemaal dezelfde baktijd en zijn dus tegelijkertijd gaar. Kleinere koekjes bakken over het algemeen korter dan grotere koekjes.

 

Tip 7: De juiste oventemperatuur

Koekjes in ovenHet verschilt per koekje, oven en recept welke temperatuur ideaal is voor het afbakken van jouw koekjes. Zijn ze dik of juist dun? Knapperig of zacht? Het speelt allemaal mee. Leer je oven dus goed kennen, houd de temperatuur uit het recept aan en houd de koekjes goed in de gaten. In de basis kun je de volgende stelregel in je achterhoofd houden: De temperatuur bepaalt de kleur, de baktijd de garing. Worden je koekjes snel bruin, maar niet gaar? Zet de oven dan wat lager en bak de koekjes iets langer.

Gebruik je oven als een pro

 

Tip 8: Voorkom dat koekjes uitlopen

Uitlopen koekjesKoekjes veranderen altijd iets van vorm als je ze gaat afbakken. Er zijn meerdere factoren die daar invloed op hebben. Zo zorgen ei, boter en bakpoeder ervoor dat je koekje meer uitloopt of ‘drijft’. Ook een bakmatje laat een koekje meer drijven ten opzichte van bijvoorbeeld bakpapier. Voorkomen dat je koekjes uitlopen? Dat doe je zo:

  • Koelen, koelen, koelen. Koekjesdeeg bevat boter. Als dat smelt in de oven, gaat het koekje uitlopen. Hoe kouder je koekjesdeeg, hoe minder snel de boter smelt en hoe
    beter hij zijn vorm dus zal behouden.
  • Werkt terugkoelen niet en blijven je koekjes uitlopen? Neem dan je recept onder de loep. Experimenteer eens met meer bloem en minder boter, ei of bakpoeder. Hoe meer bloem, hoe steviger het koekje. Ook kristalsuiker in plaats van honing of basterdsuiker kan een verschil maken.

 

Tip 9: Koekjes bewaren doe je zo

KoekjesAfgebakken koekjes kun je het beste in een afgesloten koektrommel bewaren. Zorg dat je koekjes goed afgekoeld zijn voordat je in de trommel doet, om condens te voorkomen. Hierin blijven ze met gemak een aantal weken goed.

Ongebakken koekjesdeeg kun je, goed verpakt in plasticfolie, in de koelkast en vriezer bewaren. In de koelkast blijft het met gemak een week goed, in de vriezer wel 3 maanden. Tip: Steek vast koekjes uit het deeg en vries die in. Je kunt ze vanuit de vriezer direct afbakken. Zo heb je altijd verse koekjes binnen handbereik!

Meer bewaartips

 

Nog niet uitgeleerd?

Kun je geen genoeg krijgen van alles over koekjes? Bekijk dan eens Robèrts Koekjescollege, waarin hij je alles uitlegt over het verschil tussen een roerdeeg, zetdeeg, wrijfdeeg en kookdeeg.

Koekjescollege van Robèrt

De lekkerste recepten
Koekjes

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.