Honing is een heerlijke toevoeging aan je recepten. Bijvoorbeeld in een taart, madeleines of ontbijtmuffins. Dat het lekker is, is geen geheim, maar is het ook gezond? Je leest het in dit artikel, samen met heel veel recepten én een tip om je versuikerde honing weer goed te krijgen.
Is honing gezond?
Honing is een vorm van suiker. Daarom wordt het in je lichaam op dezelfde manier verteerd als andere soorten suikers. Wel bevat honing iets meer water dan kristalsuiker. Vooral tijm-, heide-, manuka- en rauwe honing worden gezien als gezondere varianten dan die uit de supermarkt. Meer hierover lees je in dit artikel van MAX Vandaag.
Verschillende soorten honing
De meeste honing bestaat uit nectar van verschillende soorten bloemen en bloesems. De bijen gaan namelijk steeds op een andere bloem zitten. Maar soms komt het voor dat er uit één soort plant veel honing wordt gemaakt. Dan ontstaat er bijvoorbeeld linde-, acacia-, lavendel-, rozen-, klaver-, heide-, koolzaad- rozemarijn-, tijm- of kastanjehoning.
Is het wel echt honing?
Een aanzienlijk deel van de potjes honing in Europa geen echte honing te bevatten, maar suikerstroop. In dit artikel van MAX Vandaag lees je hoe dit zit, en hoe je echte variant kunt herkennen.
Versuikerde honing zacht maken
Soms gebeurt het dat je honing helemaal versuikerd is, waardoor je het niet meer kunt gebruiken. Maar dat kun je oplossen! Zet het met verpakking en al (wel zonder deksel) in een pan met warm water. Even wachten en het wordt weer vloeibaar.
1. Madeleines
Met dit recept van Robèrt maak je klassieke Franse madeleines. Een madeleine is een schelpvormig cakeje. Zoet, fluweelzacht, mét een buikje. En je verwacht het misschien niet meteen, maar in dit recept voor madeleines zit ook honing verwerkt.
2. Taart
Aan de buitenkant is de taart bekleed met een honingraatpatroon, maar zodra je hem doorsnijdt zie je de strepen van de bij aan de binnenkant. Het biscuit is van chocolade en gember en de honeycomb maakt het geheel natuurlijk compleet.
3. Notentaartjes
Deze notentaartjes van Robèrt zijn heerlijk door de eigengemaakte karamel. Het is even een klusje, maar het resultaat mag er zijn!
4. Mueslicakejes
Cakejes zijn heerlijk voor bij de koffie, maar zijn niet altijd even gezond. Robèrt maakt een iets gezondere variant: mueslicakejes.
5. Nougat met amandelen
Noem het noga of nougat, dit kleverige goedje met amandelen blijft plakken… Hoe donkerder de honing is die je gebruikt, hoe meer smaak deze geeft.
6. Ontbijtmuffins
Ontbijt met deze ontbijtmuffins met noot en rozijn, fluweelzacht en geschikt voor stevige trek. Amandelmeel geeft je cakeje een romige milde smaak.
7. Baklava
Kataifi baklava: geen klassieke baklava, maar een Griekse versie met kataifi: dunne, krokante strengen deeg. Robèrt vult deze baklava met amandelspijs, walnoten, hazelnoten, sinaasappel, rozenwater en honing.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.