E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

De lekkerste vullingen voor je briochebrood

Een briochebrood is heerlijk zacht en perfect voor allerlei prachtige vouw-, knoop-, en vlechttechnieken. Probeer eens een van deze heerlijke smaken!

Gevuld_brioche

De lekkerste vullingen voor je briochebrood

Zin in een brioche 2.0? Geef je briochebrood dan eens een lekkere vulling! We hebben onze favorieten voor je op een rij gezet.

Brioche recept

Boter, boter en nog eens boter! We zijn dol op brioche, omdat het een fluweelzachte structuur heeft en lekker luxe is door de grote hoeveelheid boter die in het deeg gaat. Niks lekkerder dan ontbijten op zondagochtend met een vers gebakken briochebrood.

Een naturel briochebrood is al erg lekker, maar het deeg leent zich er ook heel goed voor om gevuld te worden met een fraaie vulling. We hebben onze favoriete vullingen hieronder voor je uitgewerkt.

Nog geen brioche recept in je repertoire? Probeer dan eens Robèrt’s recept voor brioche!

Robèrt’s brioche recept

Chocoladevulling

Een echte klassieker, brioche met chocoladevulling! Je kunt het deeg mooi vlechten voor een extra spectaculair resultaat. We leggen je uit hoe het werkt.

Chocolade vullingDit heb je nodig

  • 100 gram boter
  • 115 gram pure chocolade
  • 130 gram poedersuiker
  • 4 eetlepels cacaopoeder
  • 1 handje cacao nibs

Zo maak je het
Smelt chocolade en boter in een pan. Haal van het vuur en voeg de cacao en poedersuiker toe. Klop op tot een smeerbare pasta. Rol het deeg uit tot een dunne rechthoekige plak. Smeer de pasta uit over het deeg tot bijna aan de randen. Bestrooi met de cacao nibs. Rol het deeg aan de lange kant op en snijd hem over de lengte door. Vlecht de 2 deegstrengen voorzichtig om elkaar, zodat de vulling mooi zichtbaar wordt aan de buitenkant. Druk de uiteinden goed aan. Leg het brood in een ingevet cakeblik en laat narijzen. Bak daarna af.

Pesto vulling

Een lekkere vulling voor de fans van hartige baksels! Je kunt deze vulling op dezelfde manier verwerken als de chocoladevulling van hierboven. Dit brood doet het goed tijdens de borrel. Eventueel kun je nog wat geraspte kaas over de pesto verdelen als je wilt.

PestoDit heb je nodig

  • 60 gram verse basilicum
  • 40 gram pijnboompitten
  • 2 teentjes knoflook
  • 60 gram parmezaanse kaas
  • 50 gram olijfolie extra vergine
  • Peper en zout
  • Citroensap

Zo maak je het
Rooster de pijnboompitten kort in een droge pan. Doe basilicumblaadjes, pijnboompitten, Parmezaanse kaas en knoflook in een blender en mix tot een glad geheel. Voeg beetje bij beetje olijfolie toe. Zorg ervoor dat de pesto niet te dun wordt. Breng op smaak met zout, peper en citroen. Verdeel de vulling en vlecht je deeg, zoals hierboven uitgelegd.

Kaneelvulling

Vul je briochedeeg met kaneelpasta en je hebt opeens kakelverse verse kaneelbroodjes gemaakt. Ook wel Kanelbulle genoemd, een Zweedse klassieker. De Zweden eten dit bij fika; koffie met wat lekkers. Ze zijn er zelfs zo dol op, dat ze een heuse Kanelbulle Dag in het leven hebben geroepen.

KaneelrollenDit heb je nodig

  • 140 gram boter op kamertemperatuur
  • 100 gram kristalsuiker
  • 60 gram bruine basterdsuiker
  • 1-2 theelepels kaneel

Zo maak je het
Meng alle ingrediënten tot een smeerbare kaneelpasta. Voeg de kaneel naar smaak toe. Hiermee kun je ongeveer 300 gram pasta maken, dat is genoeg voor 1 recept brioche. Rol je deeg uit tot een dunne rechthoekige plak. Smeer de kaneelpasta dun over het deeg, het kan zijn dat je wat pasta overhoudt. Rol het deeg langs de lange kant op en snijd de rol in plakken van zo’n 3 centimeter dik. Leg de rollen met de swirl naar boven naast elkaar in een rechthoekige bakvorm of los op een bakplaat. Laat narijzen en bak ze af.

Je kunt je kaneelrollen daarna afwerken met een lekkere roomkaas glazuur. Maak daarvoor een mengsel van 56 gram boter, 85 gram roomkaas, ½ theelepel vanille extract en 190 gram poedersuiker en smeer dit mengsel over de rollen, direct als ze uit de oven komen.

Jam roomkaas vulling

Jam past erg goed bij het zoete briochedeeg. Combineer het met zachte roomkaas en je hebt een romig, fruitig broodje dat het heel goed doet op de ontbijttafel. Je kunt hier kant-en-klare jam voor gebruiken, maar zelf jam maken is natuurlijk leuker en lekkerder. We hebben hier uitgelegd hoe je dat doet.

Jam roomkaas

Zelf jam maken

Dit heb je nodig

  • 200 gram roomkaas
  • 3 eetlepels jam

Zo maak je het
Maak een mengsel van de roomkaas en de jam. Rol je deeg wederom uit tot een dunne plak en verdeel de vulling er over. Vouw en vlecht het deeg op een leuke manier naar keuze. Laat narijzen en bak af.

Inspiratie nodig voor leuke vouw-, knoop- en vlechttechnieken voor deeg?

Robèrt laat je 3 eenvoudige technieken zien voor brioche feuilletée deeg, die je ook prima kunt gebruiken bij gewoon briochedeeg.

Robèrts knooptechnieken

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.