E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

De perfecte madeleine bak je zo

De perfecte madeleine bakken is zo eenvoudig nog niet. Zoet, luchtig, fluweelzacht en met een buikje. Dit is het geheim achter het klassieke Franse cakeje.

De perfecte madeleine bak je zo

Bij een typisch Frans ontbijt of in de koffiepauze; traditionele madeleines zijn altijd een verrukkelijk feestje! Het lijken misschien eenvoudige cakejes in een bijzondere vorm, maar dat is toch echt te simpel gedacht. De Fransen hebben deze lekkernij tot een ware kunst verheven. De perfecte madeleine is zoet, luchtig, fluweelzacht en heeft een buikje. We delen onze beste tips zodat je ‘m zelf kunt maken.

Het verhaal achter de madeleine

Madeleines

De madeleine komt oorspronkelijk uit Commercy in  Lotharingen, Frankrijk. De cakejes worden gebakken in de vorm van een sint-jakobsschelp en zouden hun naam te danken hebben aan de boerin Madeleine, die bij een onverwacht bezoek van hertog Stanislaus Leszczyński deze lekkernij op tafel zette. Het cakeje is zó bijzonder, dat er zelfs in de literatuur van Proust aandacht aan is besteed. Collega Huub Stapel vertelde erover in het programma Langs de Maas toen hij Commery bezocht. 

Madeleines met een buikje

Los van de speciale bakvorm, heb je voor het bakken van perfecte madeleines ook wat fijne kneepjes van het vak nodig. Madeleines zijn zoet, luchtig, fluweelzacht en ze hebben een ‘​​bosse de chameau’, een kameelbult zoals de Fransen het noemen. Of gewoon ‘een klein buikje’, zoals Robèrt dat op zijn Brabants noemt.

Normaliter wil je natuurlijk niet dat je cake openscheurt aan de bovenkant tijdens het bakken. Bij de madeleine wil je dat juist wel. Het is karakteristiek voor het cakeje. Om dat te creëren heb je precisie, liefde en vooral veel geduld nodig. Dat is dan wel weer hetzelfde als hij een gewone cake!

9 tips voor een perfecte cake

Madeleinevorm vullen

Dit bolle buikje krijg je door het beslag koud in de vorm te doen en vervolgens op hoge temperatuur af te bakken. Voor het beste resultaat gaan we dus koelen, koelen, koelen. Wij vinden het het makkelijkst om het beslag te maken, in een spuitzak te doen en minstens een uur (maar het liefst een nachtje) te koelen in de koelkast alvorens het in de vorm te spuiten. Je kunt het beslag ook eerst in de vorm spuiten en dan terugkoelen. Je kunt er zelfs voor kiezen om het beide keren te koelen.

Daarnaast is het belangrijk om je vorm niet helemaal te vullen met beslag. Het gaat nog flink rijzen in de oven, dus het mooiste resultaat krijg je als je de vorm ongeveer voor ⅔ vult met beslag. Breng je oven eerst goed op temperatuur en dan is het bakken geblazen! 

Bekijk basisrecept

Smaakvariaties

In de basis is een madeleine een vanillecakeje met wat citroenrasp erdoor. In het recept gebruiken we altijd gesmolten boter en koelen we altijd goed terug. Maar verder kun je er al je creativiteit op loslaten, want het is uitermate geschikt voor smaakvariaties. Ga je voor fris en fruitig, warm en kruidig of juist stevig met chocolade? Het kan allemaal! Inspiratie nodig? Kijk bij recepten om te zien wat onze bakkers ervan bakten. 

Recepten

Aan de bak

Met deze tips en recepten kom je vast een heel eind. Vergeet niet dat elke oven anders is en dat het soms wat oefening kost, voordat je de perfecte madeleine uit de oven tovert. Als je een lekker exemplaar hebt gebakken, zijn we erg benieuwd naar het resultaat! Je kunt het met ons delen op social media via #HHB of @HeelHollandBakt. Vinden we leuk. Veel bakplezier en bon appétit!

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.