Een Dutch oven is een pan van gietijzer. Het wordt vaak gebruikt om buiten of tijdens het kamperen te koken. Je kunt er de heerlijkste gerechten in klaar maken. Maar het leuke is: je kunt er ook in bakken. Brood, pannenkoeken en zelfs appeltaart.
Bij het woord Dutch oven denken we natuurlijk meteen dat de oorsprong ervan in Nederland ligt. En jawel, dat is ook zo. Ondanks dat de pan afgelopen 200 jaar vooral in Amerika gebruikt werd, startte het gebruik in Nederland. Door Nederlandse kolonisten kwam de Dutch oven naar de Verenigde Staten. Toen kreeg de pan zijn huidige naam.
Bakken in een Dutch oven
Een Dutch oven is perfect geschikt voor het maken van stoofpotjes of een pittige curry, maar je kunt er dus ook in bakken. Een brood bijvoorbeeld. Doordat de warmte zich verdeeld over de hele pan, wordt het brood aan alle kanten mooi gebakken. Dek de pan ook af met een deksel om stoom te laten ontstaan. Dat zorgt ervoor dat je een knapperige korst op je brood krijgt. Maar dat is nog niet alles: je kunt namelijk ook heel goed een pannenkoek bakken in deze pan.
- Zet je pan alvast 20 minuten op 230 graden in de oven om op te warmen.
- Maak pannenkoekenbeslag.
- Vet de pan helemaal in met roomboter en verdeel het beslag over de pan.
- Bak de pannenkoek zo’n 20 minuten in de pan ín de oven. Het is een hele grote en dikke pannenkoek, je hebt daarom geen grote stapel nodig.
- Beleg de pannenkoek met vers fruit en een beetje poedersuiker.
Wat is het verschil tussen een braadpan en een Dutch oven?
Dat verschil is er eigenlijk helemaal niet. Een Dutch oven is namelijk een braadpan met een stevige deksel. Wil je je eigen braadpan gebruiken, om bijvoorbeeld een brood of pannenkoek in te bakken? Let er dan wel op dat deze pan van gietijzer gemaakt is.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.