Speltmeel, volkorenmeel of amandelmeel. Waarschijnlijk heb je van deze variaties op meel wel eens gehoord. Maar ken je kamut-, kastanje-, maïsmeel of lemairemeel al? We leggen je uit wat deze, misschien nog wat onbekende, soorten zijn.
Kamutmeel
Kamutmeel is een meel dat gemaakt wordt van Khorasantarwe, een graan die zijn oorsprong vindt in Egypte. Jarenlang werd het daar al geteeld. Het voordeel van deze tarwe is dat het veel voedzamer is dan gewone tarwe, dat komt door de grote hoeveelheid vitamines en mineralen die je erin terugvindt.
Kastanjemeel
Je zult het misschien niet meteen bedenken maar je kunt ook bakken met meel van (tamme) kastanjes. Het meel is te koop in biologische winkels, maar je kunt het ook goed zelf maken. In de herfst vind je in het bos regelmatig tamme kastanjes. Die zijn te herkennen aan hun kleinere vorm, een puntje en hun stekelige omhulsel. Wilde kastanjes kun je niet eten. Die zijn helemaal rond en er zit er meestal maar 1 kastanje in de bolster (het omhulsel).
Vegan koekjes met tamme kastanjes
Lemairemeel
Lemairemeel zit tussen tarwemeel en volkorenmeel in. We legden in dit artikel al eerder uit wat precies het verschil is tussen tarwemeel en volkorenmeel. Dat zit hem in wat er van de graankorrel wordt gebruikt. Een graankorrel bestaat uit 3 onderdelen: de meelkern, de zemel en de kiem. Die laatste 2 zitten aan de buitenkant van de graankorrel en bevatten de meeste voedingsstoffen. Die 2 onderdelen missen in bloem, maar vind je in volkorenmeel juist wel weer terug. Bij Lemairemeel wordt 85% van de graankorrel gebruikt. Net wat minder dan volkoren, maar wel weer eens stuk meer dan tarwebloem. De zemelen zitten niet meer in Lemairemeel.
Maïsmeel
En tot slot maïsmeel. Dat wordt (het zal je niet verbazen) gemaakt van fijngemalen maïskorrels. Het heeft een wat gelere kleur dan tarwemeel en heeft een iets zoetere smaak. Je kunt het heel goed gebruiken voor het bakken van brood, koekjes, taco’s en tortilla’s.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.