E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Slagroom EHBO

Met deze tips klop je slagroom als een pro!

Slagroom EHBO

Slagroom EHBO

Iedereen heeft weleens een bekertje slagroom opgeklopt. Kan weinig aan mislukken, zou je denken. Mis! Zelfs de beste bakkers kunnen hier wel eens moeite mee hebben. Heb jij problemen met slagroom opkloppen? Met de tips in deze slagroom-EHBO komt het goed.

De basis

Bij een goede, stevige slagroom zijn een aantal dingen van belang. Allereerst: de temperatuur. Slagroom houdt van koud, dus bewaar het koel en zorg ook dat je kom en gardes koud zijn. Kies een slagroom met een hoog vetpercentage (minstens 35%), voeg niet teveel suiker toe en klop het rustig op. We hebben vaak de neiging om de mixer op vol vermogen aan te slingeren en de boel zo snel mogelijk stijf te kloppen. Bij slagroom – en bij eigenlijk bijna alles – is dit niet de beste methode. Begin rustig en schakel langzaam de mixer wat hoger. Houd je slagroom goed in de gaten, want voor je het weet is hij al te ver geklopt. Eventueel kun je het laatste beetje met de hand mixen om goede controle te houden. Wil je goed stevige slagroom? Vervang de suiker dan door poedersuiker. Of voeg een zakje slagroomversteviger toe.

Stadia van slagroom

Slagroom EHBO

Slagroom kent verschillende stadia; van vloeibaar tot volledig stijfgeklopt en alles daar tussenin. Het verschilt per recept welke dikte van slagroom ideaal is.

Vloeibaar
Vloeibare slagroom kun je gebruiken voor ganache, in sauzen of door je cakebeslag.

Yoghurtdikte/lobbig
Twee termen die je vaak in recepten voorbij ziet komen. Heb je een lobbige slagroom of een slagroom op yoghurtdikte nodig, dan wordt bedoeld dat de room al wel een beetje begint te binden, maar dat hij nog niet volledig stevig is. Precies zoals yoghurt eigenlijk. Deze slagroom kun je gebruiken voor bavarois, in pudding of voor de mousse.

Stijf
Klop je door tot je slagroom stevige pieken heeft, dan heb je stijf geslagen slagroom. Deze variant gebruik je bijvoorbeeld om soezen mee te vullen of om je taart mee te decoreren. Als je deze variant gebruikt, is het slim om een zakje slagroomversteviger toe te voegen. Het zorgt ervoor dat je slagroom minder snel uitzakt.

Doorgeslagen
Zitten er klontjes in de slagroom na het mixen? Dan is de kans groot dat je te stevig en te lang hebt geklopt. Je slagroom is doorgeslagen, maar je hoeft het niet weg te gooien. Je kunt hier namelijk boter van maken. Klop net zolang door, tot al het vocht uit de room loopt en de klontjes helemaal samenklonteren. De stevige klont die je overhoudt is boter en kun je gewoon lekker op je brood smeren.

Wat maak je met die slagroom?

Bossche Bollen van Robèrt Slagroomtaart

 

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.