Tiramisu, wie is er niet dol op dit Italiaanse dessert? Het concept is simpel: je wisselt een laag koekjes en een laag mascarponeroom af en stapelt door tot de schaal vol is. Toch is de uitvoering vaak lastiger dan gedacht. Hoe zorg je voor een doorslaand succes en de perfecte tiramisu? Met deze tips en dit recept!
Waar wordt tiramisu van gemaakt?
Tiramisu bestaat uit verschillende lagen en het klassieke recept maak je met een biscuits, cacao, mascarpone, koffie en ei. Je begint onderop met een laag lange vingers of – zoals de Italianen doen – savoiardi. Deze koekjes lijken op lange vingers, maar zijn iets steviger. De biscuits dompel je in een badje van sterke koffie en optioneel een alcoholische drank. Traditioneel gebruiken de Italianen hier marsalawijn voor, maar vandaag de dag zie je meestal recepten met amaretto. Op de lange vingers komt een laag room. Dit is een mengsel van mascarpone, ei en suiker. Als je flink hebt gestapeld en een paar mooie lagen hebt gebouwd, besprenkel je het geheel met cacaopoeder.
Tiramisu tips
Een room die niet stijf wordt, sompige lange vingers of te weinig smaak. Het gevaar van een mislukte tiramisu schuilt in een klein hoekje. Deze tips helpen je om de ultieme tiramisu te maken.
Tip 1. Kies verse ingrediënten
De kwaliteit van je ingrediënten bepaalt de kwaliteit van je tiramisu. Mascarpone is de hoofdrolspeler in dit recept. Kies dus voor een kwalitatieve variant. Omdat je werkt met rauwe eieren is het erg belangrijk dat deze vers zijn. En ook een kopje koffie van verse bonen maakt het eindresultaat écht lekkerder. De Italianen gebruiken savoiardi koekjes, je kunt ook lange vingers pakken. En voor de lekkerste tiramisu maak je die natuurlijk zelf.
Recept voor lange vingers
Tip 2. Temperatuur van de ingrediënten
De juiste temperatuur van de verschillende ingrediënten is cruciaal voor het slagen of mislukken van jouw tiramisu. We zetten het voor je op een rij:
- Eieren: Je gaat eieren luchtig opkloppen, dat werkt het beste als ze op kamertemperatuur zijn. Haal ze een half uurtje voordat je begint uit de koelkast.
- Mascarpone: Heeft een hoog vetgehalte, dus kan snel gaan schiften. Het liefst koud verwerken, maar niet té koud. Je mengt het namelijk met ingrediënten die op kamertemperatuur zijn. Haal hem 15 minuten voor gebruik uit de koelkast en roer soepel, voordat je hem mengt met de rest.
- Slagroom: Slagroom kun je het beste stijfkloppen als het echt goed koud is. Laat het dus zo lang mogelijk in de koelkast staan. Meer tips over slagroom opkloppen vind je hier.
- Koffie: Het is heel belangrijk dat je de koffie goed laat afkoelen tot kamertemperatuur, voordat je de lange vingers er in dipt. Warme koffie maakt je koekjes sompig en gaat bovendien ‘loslaten’ tijdens het opstijven. Daardoor wordt je tiramisu te nat.
Tip 3. Werken met eieren
De eieren in tiramisu zorgen voor een lekker luchtige room. Voor een geslaagd eindresultaat is het belangrijk dat je ze goed verwerkt. Let hierop:
- Je gaat de eieren splitsen, doe dit voorzichtig. Zorg ervoor dat er geen druppeltje eigeel bij het eiwit komt, dat kan ervoor zorgen dat je tiramisu niet goed stijf wordt.
- Neem de tijd voor het opkloppen van de eieren. De eidooiers meng je met suiker tot een witgeel luchtig mengsel. Mix op de hoogste stand, dat kan zeker 8-10 minuten duren. De eiwitten mix je ook helemaal stijf, ga net zo lang door tot je de kom ondersteboven kunt houden en het mengsel blijft hangen.
- Wil je geen rauwe eieren verwerken, dan kun je zowel de dooiers als de eiwitten au bain-marie opkloppen. Dan pasteuriseer je de eieren als het ware.
Tip 4. De perfecte koffie
Die typische koffiesmaak maakt de tiramisu. Gebruik dus een écht goede koffie en zet een lekker sterke bak. Een espresso is perfect, oploskoffie is een no go. Zet de koffie vers en laat deze goed afkoelen. Ga bij voorkeur voor een koffieboon met een gekarameliseerde of een wat zuurdere ondertoon. Week de koekjes niet te lang, maar ook niet te kort in de koffie. Een seconde of 2-3 is genoeg. Zo voorkom je dat de lange vingers sompig worden, maar hebben ze wel genoeg tijd om de smaken op te nemen.
Tip 5. Begin op tijd
Een tiramisu in elkaar bouwen en gelijk aanvallen is er niet bij. Dit dessert heeft namelijk de tijd nodig om op te stijven. Zet het in ieder geval 4 uren koud, maar liever nog een hele nacht. Zo hebben de smaken de tijd om zich te ontwikkelen en kan de vulling mooi stevig worden.
Tip 6. Tiramisu zonder alcohol
Het is natuurlijk hartstikke lekker, een scheutje amaretto of rum door de koffiedip. maar een tiramisu heeft het niet perse nodig. Je kunt de alcohol prima weglaten voor een alcoholvrije variant. Sterker nog, er gaan geruchten dat in het allereerste recept helemaal geen alcohol zat.
Tip 7. Variatierecepten
De klassieker is wat ons betreft onovertroffen, maar de basis van tiramisu leent zich erg goed voor variatie. Denk bijvoorbeeld eens aan een zomerse variant met aardbeien of een frisse met citroen en lemon curd. Meer leuke ideeën vind je hier:
Tiramisu bewaren
Omdat je tiramisu maakt met verse eieren en mascarpone, bewaar je het in de koelkast. Daar blijft hij zo’n 3 dagen goed, maar bij voorkeur eet je hem binnen anderhalve dag op. Dek de schaal goed af om te voorkomen dat hij waterig wordt. Ook invriezen is een optie, al wordt je tiramisu daar niet perse veel lekkerder van. Mocht je dat toch willen, laat het toetje dan eerst goed opstijven in de koelkast. Verpak het daarna goed in vershoudfolie of een luchtdichte bak. Ontdooi de tiramisu in de koelkast en eet het diezelfde dag gelijk op. Of eet het half bevroren op, dan heb je een soort tiramisu-ijstaart.
Het ultieme tiramisu recept
Nu je alle tips hebt doorgespit, ontbreekt er alleen nog een ultiem tiramisu recept in jouw repertoire. Gelukkig hebben we ook die voor je klaarstaan! Ben jij klaar om deze klassieker op tafel te zetten?
Op MAXVandaag vind je het recept van Janny voor Rose de Reims, de Franse variant op de Italiaanse tiramisu. Benieuwd hoe je die maakt? Het recept vind je hier.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.