E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Van leftover Sinterklaas snoepgoed naar smakelijke kerstcreatie

Transformeer je overgebleven snoepgoed van pakjesavond in feestelijke kerstcreaties! Met deze tips en recepten geef je jouw chocoladeletters, speculaasjes en pepernoten een tweede leven.

strooigoed-1920x1080

Sinterklaas zit nog maar net op de boot naar Spanje of Rudolf en zijn maten zijn alweer onderweg met hun arrenslee. Ondertussen ligt jouw keukenkastje nog vol met chocoladeletters, pepernoten en speculaas. Wat te doen met al dat overgebleven sinterklaassnoepgoed? Met deze tips en recepten verspil jij dit jaar niks en zet je in een oogwenk feestelijke kersttraktaties op tafel.

ChocoladeletterVan chocoladeletter naar kerstkransje

Ben jij dit jaar weer verwend met 3 chocoladeletters in je schoen en ook nog 1 tijdens pakjesavond? Dan ligt er misschien nog wel een lettertje of 2 in de kast. Dit sinterklaassnoepgoed kun je heel eenvoudig een kerstig jasje geven door er kerstkransjes van te maken. Ook geschikt voor in de kerstboom!

Dit heb je nodig

  • 165 gram overgebleven chocoladeletter
  • 50 gram roomboter
  • Kerst sprinkles of gehakte nootjes
  • Lintjes als je ze in de boom wilt hangen

Zo maak je het

  • Smelt 110 gram van de chocoladeletter au bain-marie. Voeg de rest van het sinterklaassnoepgoed toe en roer door tot alles is gesmolten. Laat de chocolade vervolgens afkoelen tot 30 graden.
  • Klop ondertussen de boter romig en bijna wit.
  • Voeg de afgekoelde chocolade toe en spatel tot een geheel.
  • Doe het chocolademengsel in een spuitzak met gekarteld spuitmondje.
  • Spuit op een bakpapier ronde kerstkransjes en versier ze met sprinkles of gehakte nootjes.
  • Laat de kransjes opstijven in de koelkast.
  • Als je de kransjes in de boom wilt hangen, kun je de boter beter achterwege laten vanwege smeltgevaar. Tempereer in dat geval de chocolade, spuit er kransjes van en hang die met een vrolijk lintje in de boom.

kruidnotenVan pepernoten naar monchoutaart

Een dessert dat niet misstaat op de feesttafel tijdens het kerstdiner is een klassieke monchoutaart! In het originele recept maken we hem met een bastogne koekbodem, maar de kruidige smaak van pepernoten (en speculaas) past ook uitstekend bij deze romige taart. Maal het sinterklaassnoepgoed fijn en meng het met gesmolten boter. Druk goed aan in de vorm en verdeel daarover de monchouroom. Je kunt de taart aftoppen met kersen, zoals in het recept. Wil je een extra kersttintje, maak hem dan eens met cranberry’s.

Dit heb je nodig voor cranberry compote: 

  • 300 gr cranberry’s
  • Rasp en sap van 1 sinaasappel of citroen
  • 175 milliliter water
  • 150 gram suiker

Zo maak je het

  • Doe alle ingrediënten in een pan en breng aan de kook. Roer af en toe door.
  • Laat 10 – 15 minuten pruttelen tot de cranberry’s kapot knappen. Hoe langer je het mengsel laat koken, hoe fijner de compote van structuur zal worden.
  • Laat de compote afkoelen, voordat je hem over je taart verdeelt.

Monchoutaart recept

SinterkerststolVan snoepgoed naar kerststol

Niet te missen tijdens de feestdagen: de kerststol. Met spijs, noten, rozijnen en… pepernoten! De ultieme combinatie tussen Sinterklaas en Kerst is de Sinterkerststol, waarin je pepernoten of speculaasjes gebruikt als smaakmaker. Samen met de rozijnen en noten ‘vouw’ je ze door het deeg. Zo krijgt dit sinterklaassnoepgoed een heel origineel tweede leven.

Het recept

Van chocoladeletter naar luxe kerstdessert

Zin om uit te pakken en echt een chique dessert op tafel te zetten tijdens Kerst? Dan weet Robèrt wel wat je kunt maken. Hij liet zien hoe je empileurtjes maakt. Deze friandises maak je van chocolade en mousse en dan is het stapelen maar. Ze zijn klein van stuk, perfect na een zwaar kerstdiner. En in plaats van gewone chocolade, kun je hiervoor natuurlijk een pure chocoladeletter gebruiken. Zo spectaculair zag jouw snoepgoed er nog nooit uit!

HET RECEPT

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.