E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Vegan bakken: deze ingrediënten heb je nodig

Ga je vegan bakken? Dan zijn er een paar basisingrediënten die je in de voorraadkast moet hebben staan. Zodat je ouderwets lekker kunt bakken, zonder zuivel of ei. We zetten de belangrijkste ingrediënten uit de plantaardige bakkerij voor je op een rijtje!

Vegan-ingredienten

Zeg gedag tegen de eieren, roomboter en koemelk en maak plaats op de schappen voor blikken kikkererwten, olie, plantaardige melk en meer!

 

1. Vetstoffen

OlieRoomboter is een veelgebruikt ingrediënt in de klassieke bakkerij. Maar omdat het gemaakt wordt van koemelk, past het niet thuis in de plantaardige bakkerij. Gelukkig zijn er genoeg alternatieve vetstoffen die je kunt gebruiken als je roomboter wilt vervangen.

 

Rijstolie

Rijstolie wordt gewonnen uit het zilvervlies van een rijstkorrel. Het heeft een hoge verbrandingstemperatuur waardoor het erg geschikt is om mee te bakken. Bovendien heeft rijstolie een milde smaak en het is een relatief gezonde olie.

Kokosolie

Kokosproducten zie je veel terug in de vegan bakkerij. Het is een harde olie die vloeibaar wordt als je het verwarmt. Dat maakt het geschikt als botervervanger. Je kunt het gebruiken in crèmes, een kruimel- of koekdeeg, maar ook in brooddeeg. Gebruik wel de geurloze variant als je geen kokos bijsmaak wilt.

Vegan boter

Tegenwoordig zijn er veel goede plantaardige alternatieven van roomboter te vinden in de supermarkt. Hiermee doelen we dus niet op smeerbare margarine uit een kuipje, maar op de harde plantaardige boter in wikkel. Je kunt plantaardige boter 1 op 1 vervangen voor gewone boter. Let op! De kwaliteit en smaak kan per merk flink verschillen. Een kwestie van proeven en uitproberen.

Olijfolie

Een hele fraaie, lekkere en kwalitatieve olie om mee te bakken is olijfolie. Deze olie doet het vooral goed in hartige recepten. Denk aan de Italiaanse klassieker focaccia! Maar ook in zoete bakrecepten kun je met olijfolie werken. Denk dan wel goed na over de smaakcombinatie.

2. Plantaardige melk

melkHet assortiment van plantaardige melk lijkt elke dag groter te worden en dat vinden we super! Elke melk heeft zijn eigen smaak en kwaliteiten. Daarom kun je de melk heel goed aan laten sluiten op de smaken van je baksel. Dit zijn een paar van onze favorieten.

Havermelk

Een absolute topper in de plantaardige bakkerij is havermelk, zeker in combinatie met havermeel. Het heeft een mooie, rijke smaak en doet het daarom niet alleen goed in cake, maar ook in crèmes en custard. Je kunt zelf havermelk kopen, maar ook relatief makkelijk zelf maken. Dat werkt als volgt: Week 200 gram havermout een nachtje in water. Giet af, spoel de havermout af en doe het daarna met 800 milliliter water in de blender. Maal fijn en haal de melk daarna door een fijne zeef of schone theedoek.

Sojamelk

Sojamelk heeft een romige, licht zoete en zeer specifieke smaak. Het is een voedzaam alternatief voor koemelk. Wij kiezen het liefst voor de ongezoete variant. Sojamelk is bovendien erg geschikt om plantaardige karnemelk van te maken. Voeg daarvoor 1 eetlepel azijn toe aan 250 milliliter sojamelk. Even laten staan en voilà! Je eigen vegan karnemelk.

Erwtenmelk

Niet iedereen kan soja goed verdragen. Eén van de nieuwste alternatieven op melkgebied is erwtenmelk, deze is net als sojamelk eiwitrijk en een voedzaam alternatief voor koemelk. De smaak verschilt per merk, het is de moeite waard te testen welke goed uitpakt in je baksel.

Kokosmelk

Kokosmelk heb je in verschillende soorten en maten. De volvette variant uit blik (of klein pakje) kun je goed gebruiken in cake, als je een romige smaak wilt creëren. De kokosmelk uit melkpakken is een mager alternatief, die het bijvoorbeeld goed doet in je havermout ontbijtje. Als je een blikje kokosmelk koud zet, scheiden het kokoswater en de room zich. Deze room kun je afscheppen en gebruiken als plantaardige slagroom.

Gecondenseerde kokosmelk

Pssst, niet verder vertellen, maar een blikje van dit witte goud gaat jouw geheime ingrediënt in de plantaardige bakkerij worden. Het is een enorme smaakvolle toevoeging in vegan slagroom, botercrèmes en in cake. Een goed alternatief voor gewone gecondenseerde melk en bovendien tegenwoordig in de meeste supermarkten te vinden.

Meer melk alternatieven

Het lijstje van plantaardige melk is eindeloos. We adviseren je vooral om lekker te gaan experimenteren met jouw favorieten. Rijstmelk heeft een zachte, zoete en neutrale smaak. Notenmelk past heel goed in baksels met notenmeel zoals amandelmeel.

3. Eivervangers

Eén van de moeilijkste dingen om te vervangen als je vegan gaat bakken is misschien wel ei. Het zorgt voor binding, luchtigheid en smaak. Je kunt ei weglaten in je recept, maar dan heb je andere hulpmiddeltjes nodig die deze functie vervullen.

Aquafaba

AquafabaJe hebt hem vast al vaker voorbij zien komen: aquafaba. Het vocht van kikkererwten is een plantaardig alternatief voor eiwit. Je kunt het opkloppen tot stijve pieken, waardoor je er meringues van kunt maken of het kunt gebruiken om je cake luchtigheid te geven. Super handig dus om altijd een blikje kikkererwten in de voorraadkast te hebben staan.

Zo maak je vegan meringue

Xanthaangom

Xanthaangom is een bakverbeteraar die als verdikkingsmiddel wordt gebruikt. Het verhoogt de viscositeit van (glutenvrije) baksels. Voeg wat toe aan aquafaba voor een steviger schuim of in je cakebeslag voor meer binding. Voor binding in baksels kun je overigens ook maïzena of custard gebruiken.

Bakpoeder

Het lijkt misschien een rare in dit rijtje, maar bakpoeder is erg belangrijk als je gaat bakken zonder ei. Bakpoeder bestaat uit carbonaat en zuur. Zodra het in aanraking komt met vocht, gaat het koolzuurgas produceren. Deze belletjes zorgen dus voor luchtigheid in je cake.

4. Chocolade

pure chocoladeGeen bakkerij is compleet zonder chocolade! In principe is pure chocolade altijd vegan, maar check voor de zekerheid even de verpakking. Tegenwoordig kun je ook op steeds meer plekken plantaardige witte en melkchocolade kopen. Met cacaopoeder en plantaardige melk kun je een chocoladepapje maken voor in je cake. En door noten te malen met cacao, kun je je eigen vegan chocoladepasta maken.

5. Agar agar

agar agarEen vegan vervanger voor gelatine is agar agar. Het is een geleermiddel dat wordt gemaakt van zeewier. Je lost het poeder op in wat vloeistof en voegt het daarna toe aan je baksel. Agar agar is sterker dan gelatine, het stijft sneller op maar verliest helaas ook sneller zijn bindingskracht. Per 1 liter vloeistof gebruik je ongeveer 8 gram agar agar. Het houdt ongeveer 2 dagen zijn bindingskracht, daarna heb je instortingsgevaar. Goed excuus dus om de taart snel op te peuzelen.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.