Marsepein maak je van blanke amandelen, suiker en een paar druppeltjes water. Er zijn twee manieren om het te maken; koud of warm. Bij de warme manier worden de amandelen en suiker verwarmd in een ketel. Bij de koude manier worden de amandelen en suiker koud gemalen en gemengd. Ga je thuis aan de slag met het maken van marsepein? Dan werk je op de koude manier.
Verhouding
Bij het maken van marsepein is de verhouding van de ingrediënten erg belangrijk. Hoe meer suiker je marsepein bevat, hoe droger, stugger en zoeter het wordt. Droge en stugge marsepein wordt vaak gebruikt voor het bekleden van gebakjes en taarten. Bevat de marsepein meer amandelen dan suiker, dan is het juist heel soepel en kan je er figuurtjes mee maken. De lekkerste marsepein heeft een verhouding van 1:1, dat betekent dat er evenveel amandelen als suiker wordt gebruikt.
De verhouding van de ingrediënten heeft ook invloed op de smaak en de kleur. Een soepele marsepein heeft een grauwe kleur, omdat het veel amandelen bevat en weinig suiker.
Ingrediënten
- 200 gram poedersuiker
- 200 gram blanke, ongebrande amandelen
- 1 tot 2 eetlepels water
Zo maak je marsepein
- Doe de amandelen in een hakmolen en maal deze fijn door kort te pulseren. Maal de amandelen niet te lang achter elkaar, hierdoor verliezen de amandelen olie. Dit geeft de marsepein een minder lekkere smaak.
- Voeg de suiker toe en blijf pulseren.
- Voeg beetje bij beetje het water toe en ga door met pulseren. Kun je het mengel tot een bal kneden? Dan is het klaar.
- Doe de marsepein in huishoudfolie en laat het 24 uur rusten buiten de koelkast.
Bakken met marsepein
Nu je alles weet over het maken van deze lekkernij, is het tijd om aan de bak te gaan. Oefen bijvoorbeeld eens met deze klassieke mergpijpjes van Robèrt of maak pompoenen van marsepein.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.