E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Apple Cinnamon Rolls

Een hartverwarmend brood dat tijdens een zondags ontbijtje niet zou misstaan. Met dit onfeilbare appel-kaneel één-tweetje score je geheid.

Gwenn

Recept van
Gwenn

Brood
(69) reviews

Ingrediënten

Cinnamon buns

  • 210 gram roomboter
  • 350 milliliter volle melk
  • 600 gram patentbloem
  • 38 gram verse gist
  • 150 gram kristalsuiker
  • snufje zout
  • 1.5 ei
  • 100 gram lichte of gele basterdsuiker
  • 2 eetlepels kaneel

Appelvulling

  • 3 appels (Royal gala bijvoorbeeld)
  • 125 gram pecannoten
  • 50 gram kristalsuiker
  • 1 eetlepel roomboter
  • 0.25 theelepel kaneel
  • snufje zout

Caramel pomme au beurre salé

  • 100 gram kristalsuiker
  • 100 gram appelsap
  • 45 gram roomboter
  • 60 milliliter slagroom (liefst 35% vet)
  • snufje zout

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • keukenmachine (deeghaak en mixer)
  • 1 rechthoekige bakvorm/ovenschaal van zo’n 30 x 45 centimeter
  • 1 bakplaat
  • bakpapier
  • plastic folie
  • spuitzakken
  • 1 weegschaal
  • keukenpapier

Cinnamon buns

  • Smelt de boter in een steelpannetje op laag vuur. Als de boter goudbruin is: zeef de boter en laat hem afkoelen.
  • Verwarm de melk in een steelpan tot die lauwwarm is. Voeg hier 5 eetlepels van de afgekoelde boter aan toe en roer dit door elkaar.
  • Stort in de kom van de mixer 3/4 van de bloem met de gist, 70 gram kristalsuiker en een snuf zout – mix kort door.
  • Voeg nu het ei en de lauwwarme melk toe en kneed het geheel met de deeghaak tot een nat deeg.
  • Voeg de overige 100 gram bloem toe en kneed het deeg nog eens 5 minuten door tot het zacht en soepel is. Laat het deeg afgedekt met folie 20 minuten rijzen.
  • Het deeg na het rijzen op een – licht met olie ingevet – werkblad met een deegroller uitrollen tot een rechthoek van ongeveer 45 x 60 centimeter.
  • Bestrijk het deeg met wat van de beurre noisette (niet te dik, er is nog boter nodig hierna).
  • Meng 75 gram kristalsuiker met de basterdsuiker en kaneel in een kommetje en strooi dit uit over het deeg – druk het een beetje aan. (De helft van het deeg redelijk goed bestrooien, de andere helft wat minder dik: hier komt straks de appelvulling op).

Appelvulling

  • De noten grof hakken en 8 à 9 minuten in de oven roosteren op 175 graden.
  • Snij de appels in plakken, laat samen met de overige ingrediënten in een pan karamelliseren.
  • Stort ze vervolgens op een bakpapier om ze te laten koelen en uitharden.
  • De appels in kleine blokje snijden en met de geroosterde noten op één helft van het deeg leggen.

Deeg

  • Verwarm de oven voor op 190 graden (hete lucht).
  • Rol de deeglap vanaf de lange kant op tot een dikke rol. Snijd de zijkantjes er strak af en snijd de rol in 12 gelijke stukken.
  • Leg die stukken met de ronde spiraalkant naar boven in de ingevette ovenschaal. Laat wat ruimte tussen de broodjes.
  • Besmeer de zijkanten van de rolletjes rondom dun met wat boter. Dek de ovenschaal af met plastic folie en laat het deeg 30 minuten verder rijzen.
  • Bestrijk de gerezen broodjes wat met de overgebleven beurre noisette en bak ze in 20 minuten goudbruin.
  • Besmeer ze na het bakken kort met de rest van de boter.

Caramel pomme au beurre salé

  • Suiker tot karamel koken in steelpan en appelsap toevoegen – haal de pan van het vuur en voeg de boter toe.
  • Als het geheel goed gemengd is, de slagroom voorzichtig toevoegen. Roer de karamel nu tot een gladde saus. Eventueel een snufje zout erbij en af laten afkoelen.
  • Schep de karamel in een spuitzak, knip het kleinste puntje eraf en spuit zigzag in dunne lijntjes over het brood.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.