Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Leg een Charlotte vorm en springvorm klaar. De springvorm moet net een maatje kleiner zijn dan de Charlotte vorm. Vet de springvorm in en bestuif met bloem.
- Leg spuitzakken klaar.
Lange vingers
- Split de eieren en zorg ervoor dat het eiwit helemaal schoon is.
- Klop eidooiers met 40 gram suiker wit en romig.
- Klop in een andere kom eiwitten stijf met het zout.
- Zodra het eiwit schuimig is, voeg de resterende 50 gram suiker toe en blijf kloppen tot de suiker is opgelost.
- Meng voorzichtig de eiwitten door de eidooiers tot een massa.
- Spatel voorzichtig bloem en maïzena er door en blijf roeren tot het een gladde massa is.
- Doe het deeg in een spuitzak.
- Spuit met een glad spuitmondje het deeg in strepen van 10 centimeter lang op de beklede bakplaat.
- Bestrooi het deeg met suiker en bak 10-15 minuten in de oven.
- Laat de lange vingers na baktijd afkoelen op een rooster.
- Laat de oven aan staan.
Sponscake
- Doe eieren, suiker en zout in een mengkom en klop met een mixer ongeveer 5 minuten door totdat de eieren in volume zijn toegenomen en wit zijn geworden.
- Spatel voorzichtig de bloem er doorheen.
- Meng in een andere kom melk, olie en vanille-extract.
- Voeg wat van het ei-bloemmengsel toe en meng goed door elkaar.
- Giet dit vervolgens bij het ei-bloemmengsel en vouw het er doorheen tot het volledig gemengd is.
- Giet het beslag in de springvorm en bak de cake circa 35 minuten in de hete oven.
Bramenmousse
- Week de gelatineblaadjes in koud water.
- Klop de slagroom en basterdsuiker lobbig en zet koel weg.
- Pureer de bramen met een klein scheutje water, doe in een pannetje en breng tegen de kook aan. Haal de pan van het vuur.
- Voeg de uitknepen blaadjes gelatine toe en meng tot deze opgelost zijn.
- Laat de bramenpuree afkoelen.
- Klop de roomkaas zacht en voeg de afgekoelde bramenpuree toe.
- Meng tot een egaal mengsel.
- Spatel voorzichtig door de lobbige slagroom.
- Zet koel tot gebruik.
Samenstellen
- Bekleed de Charlotte vorm met plasticfolie.
- Besprenkel de niet gesuikerde kant van de lange vingers licht met wat crème de cassis.
- Zet de lange vingers tegen elkaar aan tegen de wand van de Charlotte vorm. Zet de gesuikerde kant tegen de wand van de vorm.
- Snijd de sponscake in drie lagen.
- Schep 1/3 deel van de bramenmousse in de vorm en leg hier een deel van de verse bramen op. Bewaar wat bramen voor de garnering.
- Leg hier een cakelaag op en besprenkel met crème de cassis.
- Herhaal tot de cakelagen op zijn.
- Zet de Charlotte in de koeling en laat minimaal 3 uur opstijven.
- Stort de Charlotte op een bord.
- Garneer de Charlotte met verse bramen en muntblaadjes.
- Strik eventueel een lint om de lange vingers.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.