Voor de fans van de frisse smaken van citroen en maanzaad zijn deze financiers een must om te maken (en te proeven)!
Bakbenodigdheden
- Staande mixer met toebehoren
- Geperforeerde bakmatten
- Lange satéprikkers
- Grote siliconen financiervormen
- Kleine siliconen financiervormen
- Siliconen vorm, halve bol
- Rooster
- Uitsteker 78 millimeter
- Uitsteker 88 millimeter
- Rasp
- Steelpan
- Spatel
- Kommen
- Garde
- Keukenmachine
- Bakpapier
- Elastiekjes
- Cilinder met een diameter van 7,5 centimeter
- Kwast
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
Gebruinde boter
- Verdeel de roomboter over 2 steelpannen en verwarm dit op middelhoog vuur.
- Zet 2 kommen in een kom met ijswater.
- Breng de boter aan de kook en blijf goed roeren.
- Blijf de boter verwarmen tot het donkerder van kleur wordt.
- Haal de steelpan van het vuur als de boter een nootachtige kleur heeft.
- Giet de boter in de kom die in een bak met ijswater staat, zodat de boter niet verder kookt.
Financiers
- Snijd de vanillestokjes doormidden en schraap het merg eruit.
- Meng de eiwitten, suiker, het merg van de vanillestokjes en de honing in een kom goed door elkaar.
- Zeef de bloem en het amandelmeel boven het beslag.
- Voeg 735 gram gebruinde boter toe aan het beslag, zorg ervoor dat de gebruinde boter een temperatuur heeft van ongeveer 45 graden.
Citroen-maanzaad financiers
- Weeg 1350 gram van het financiers beslag af.
- Voeg de rasp van 3 citroenen en de maanzaadjes toe aan het beslag.
Grote financiers
- Leg 2 grote vormen op een ovenrooster.
- Doe het beslag in een spuitzak en knip een gat van halve centimeter in de punt.
- Vul de grote vormen tot ongeveer 4 millimeter onder de rand met het citroen-maanzaad beslag.
- Leg een geperforeerde bakmat bovenop de 2 vormen.
- Leg een afkoelrekje boven op de bakmat.
- Verlaag de temperatuur van de over naar 190 graden.
- Bak de financiers gaar in 20 tot 25 minuten, draai het rooster na 15 minuten om.
- Herhaal bovenstaande stappen voor het naturel beslag.
Ronde financiers
- Leg de ronde siliconenvorm met een diameter van 6 centimeter op een ovenrooster.
- Vul een holte van de vorm met het naturel beslag.
- Bak de financier gaar in 20 tot 25 minuten.
- Haal de financier uit de oven en snijd de bovenkant er af, zodat de financier plat is.
Koekstukken
- Zet de oven terug naar 180 graden.
- Meng de boter, amandelmeel en de suiker goed door elkaar in een kom.
- Splits de eieren en verdeel het eigeel en het eiwit over 2 bakjes.
- Voeg 60 gram eigeel toe aan het mengsel en roer dit goed door.
- Zeef de bloem en het bakpoeder boven het mengsel en meng dit tot een egaal deeg.
- Rol het deeg uit tot 5 millimeter dik.
- Verpak het deeg in verhoudfolie en leg het in de vriezer.
- Haal het deeg uit de vriezer en leg het op een geperforeerde bakmat.
- Snijd een deur uit, een cirkel van 78 millimeter, een cirkel van 88 millimeter een vierkant van 11 bij 11 centimeter uit het deeg.
- Snijd een aantal ramen uit het deeg.
- Druk uit de cirkel van 88 centimeter een klein gaatje, ongeveer ter grootte van het lampje van een elektrisch waxinelichtje.
- Verwijder het overgebleven deeg en leg een andere geperforeerde bakmat op de koekstukken.
- Bak de koekstukken gaar in 20 tot 25 minuten. De kleine koekstukken zijn misschien iets sneller gaar.
Cilinder
- Knip 2 stroken van 5,5 centimeter hoogte uit de gelatineblaadjes.
- Maak de uiteindes een beetje nat en plak ze aan elkaar.
- Knip de lengte op 22 centimeter.
- Krul de gelatineblaadjes om een cilinder en plak de laatste uiteindes aan elkaar.
- Verstevig de gelatineblaadjes met een paar elastiekjes tot de randjes droog zijn.
Opbouw van het financiers bouwwerk
- Bouw de toren, laag voor laag, op in een vierkant. Gebruik 4 financiers per laag.
- Begin met twee langen citroen-maanzaad financiers, afgewisseld met twee lagen naturel financiers.
- Herhaal dit tot er 10 lagen zijn, zet de hoeken vast met satéprikkers.
- Leg het vierkante koekstuk op de toren.
- Leg de kleine financiers in een rondje op de koek. Gebruik hiervoor 5 financiers per laag, tot een hoogte van 6 lagen.
- Leg hierboven op de ronde koek van 88 millimeter en steek hier het elektrische waxinelichtje doorheen.
- Leg hier de cilinder bovenop.
- Leg de ronde koek van 78 millimeter op de cilinder en top af met de ronde financier.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.