Bakgereedschap
- Keukenmachine met toebehoren
- Ronde bakvorm Ø 24
- Ronde bakvorm Ø 20
- Ronde bakvorm Ø 16
- Ronde bakvorm Ø 12
- Bakpapier
- Zeef
- Spuitzak
- Scherp mesje
Voorbereidingen
- Verwarm de oven voor op 150 graden.
- Wel de rozijnen in rum.
Christmas cake
- Meng bloem met roggemeel, bakpoeder, speculaaskruiden en zout en zeef de droge ingrediënten boven een kom.
- Klop in een andere kom boter en suiker tot een luchtig mengsel.
- Breek en kluts ondertussen de eieren en voeg al roerend steeds een beetje ei bij het botermengsel.
- Zeef het bloemmengsel een tweede keer en voeg aan het botermengsel toe. Roer er luchtig doorheen om zoveel mogelijk lucht in het beslag te houden.
- Volg met de rozijnen, walnoten, sukade en sinaasappelsnippers en meng goed door het beslag.
- Bekleed vervolgens de springvormen met bakpapier en verdeel het beslag erin.
- Plaats de bakvormen in de voorverwarmde oven en bak de cakes in circa 2 uur goudbruin en gaar.
Royal icing
- Mix poedersuiker en eiwitten tot een mooi glazuur.
- Schep de royal icing in een spuitzak en bewaar tot gebruik.
Blaadjes
- Rol de fondant uit met een fondantroller tot een plak van 1 centimeter dik.
- Snijd met een scherp mesje bladvormen uit het fondant.
Kerstballen
- Week het blaadje gelatine in een bakje met water.
- Breng een pan met bramen en 100 gram suiker aan de kook en laat 15 minuten pruttelen.
- Haal de pan van het vuur, zeef de inhoud in een kom, voeg de gelatine toe en meng goed.
- Verhit opnieuw met de abrikozensnippers, 150 gram water en 100 gram suiker en kook in tot het mengsel de dikte van jam heeft.
- Maal ondertussen de amandelen en de bittere amandelen samen met poedersuiker fijn in de keukenmachine.
- Haal de helft van het amandelmengsel uit de keukenmachine, voeg het abrikozenmengsel in de keukenmachine en draai tot er een bal ontstaat.
- Doe hetzelfde met de andere helft van het amandelmengsel en het bramenmengsel.
- Draai vervolgens van beide mengsels circa 14 gelijke ballen.
- Smelt in een kom twee derde van de chocolade callets tot 45 graden au bain-marie. Haal de kom van de warmtebron en voeg de overige chocolade callets toe en spatel tot alle chocolade gesmolten is.
- Haal de ballen 1 voor 1 door de chocolade en leg ze vervolgens op een siliconen bakmat.
- Laat de ballen in de vriezer opstijven.
- Pak, zodra de ballen gestold zijn, deze in met een velletje zilverpapier.
Afwerken/decoratie
- Plaats de taarten van groot naar klein op elkaar en maak hierbij eventueel gebruik van een taartsteun.
- Garneer de taart rijkelijk met de royal icing en verdeel de zilveren ballen en de blaadjes op de taart.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.