Bakgereedschap
- Bakblik van 18 x 24 centimeter
- Bakplaat 30 x 40 centimeter
- Silicone mal in de vorm van een toren
- Deegroller
- Ruitjespapier met vakjes van 1 centimeter
- Hakmolen
- Keukenmachine met toebehoren
- Kwastje
- Spuitzakken
- Staafmixer
- Thermometer
- Sjabloon muren
Voorbereiding
- Print de sjablonen voor de koekmuren uit.
- Week de gelatine in koud water.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Bekleed een bakblik van 20 x 24 centimeter met bakpapier en vet in.
- Bekleed een bakplaat van 30 x 40 centimeter met bakpapier en vet in.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Rijstevlaai mousse
- Breng de paprijst met het zout, melk, kaneel en suiker aan de kook.
- Laat 20 minuten op laag vuur doorkoken.
- Knijp de gelatine uit en voeg toe aan de rijstepap.
- Giet de rijstepap in een schaal en laat afkoelen.
- Klop de slagroom lobbig.
- Spatel de slagroom beetje voor beetje rustig door de rijstepap.
- Bewaar tot gebruik in de koelkast.
Gestoofde peren
- Schil de peren en snijd deze in kleine blokjes.
- Breng de peren met alle overige ingrediënten aan de kook.
- Laat 40 minuten op laag vuur doorkoken.
- Zeef de peren en vang de vloeistof op.
- Verwijder de kaneelstokjes en steranijs.
- Breng de vloeistof aan de kook.
- Maak een papje van de maïzena en het water.
- Voeg het papje beetje voor beetje toe aan de warme vloeistof.
- Laat binden tot het de consistentie van yoghurt heeft.
- Leg de peertjes samen met de gebonden vloeistof op een schaal.
- Laat 10 minuten koud worden in de vriezer.
- Zet daarna in de koelkast tot gebruik.
Hazelnootbiscuit
- Smelt de boter en zet even opzij.
- Splits de eieren.
- Klop de eiwitten los met het zout.
- Voeg beetje voor beetje de suiker toe.
- Voeg een voor een de eidooiers toe.
- Zeef de bloem, hazelnootmeel en maizena en voeg toe aan het ei-mengsel.
- Spatel voorzichtig de gesmolten boter door.
- Giet 1/3e van het beslag in een bakblik van 20 x 24 centimeter.
- Verdeel het overige beslag over een bakplaat van 30 x 40 centimeter.
- Hak de hazelnoten grof en verdeel deze over het biscuit.
- Zet de biscuits boven elkaar voor 15 minuten in de oven.
- Wissel de platen om na 8 minuten.
Frangipane
- Hak de hazelnoten fijn in de hakmolen. Zorg dat er wel nog wat stukjes noot in zitten.
- Vermeng de ingrediënten tot een glad deeg.
Kaneelkoekjes
- Meng alle ingrediënten tot een samenhangend deeg.
- Rol de helft van het deeg uit tot een plak van 20 x 24 centimeter en 5 millimeter dik.
- Doe het deeg in een bakblik van 20 x 24 centimeter.
- Besmeer het deeg met de frangipane.
- Bak in 20 minuten af.
- Maak van de rest van het deeg de muren van het koekhuisje.
- Rol het deeg uit tot 5 millimeter dik.
- Snijd vier muren uit het deeg met behulp van het sjabloon.
- Snijd ramen en deuren uit de koekmuren.
- Laat het deeg 10 minuten rusten in de vriezer.
- Bak de koeken in 12 minuten af.
Vanille botercrème
- Doe de eiwitten met het zout in een kom.
- Verwarm de suiker met het water tot 120 graden.
- Begin met het opkloppen van de eiwitten op de hoogste stand, als de suiker 110 graden is.
- Zet de keukenmachine lager als de suikersiroop 120 graden is.
- Giet de suikersiroop voorzichtig bij de eiwitten terwijl je blijft kloppen.
- Laat het stevig doorkloppen tot kamertemperatuur.
- Snijd het vanillestokje over de lengte doormidden en schraap het merg eruit.
- Voeg het merg toe aan de eiwitten.
- Voeg lepel voor lepel de boter toe.
- Klop door tot een mooie egale botercreme.
Kletskoppen
- Verhoog de temperatuur van de oven naar 220 graden.
- Meng alle ingrediënten, behalve de gehakte hazelnoten, tot een deeg.
- Voeg de gehakte hazelnoten toe en meng kort door.
- Doe het mengsel in een spuitzak en spuit toefjes (ongeveer een eetlepel) op een bakplaat.
- Laat voldoende ruimte tussen de koeken, zodat ze kunnen uitlopen.
- Bak de kletskoppen af in 5 à 6 minuten.
- Let goed op dat ze niet aanbranden.
Royal icing
- Meng de poedersuiker met het eiwit totdat het de juiste consistentie heeft.
Opbouw
- Snijd het biscuit van 30 x 40 centimeter klein in een plak van 23 x 34 centimeter.
- Snijd de plak doormidden in 2 plakken van 17 x 23 centimeter.
- Snijd de biscuit van 20 x 24 centimeter schuin doormidden voor het dak.
- Begin met de kaneelkoek met frangipane.
- Spuit een dijkje botercrème op de buitenrand.
- Vul het midden met rijstevlaai mousse.
- Leg hier een laag biscuit op.
- Spuit een dijkje botercrème en vul het midden met stoofpeertjes.
- Leg hier een biscuit op.
- Spuit een dijkje botercrème en vul met de rijstevlaai mousse.
- Leg hier opnieuw een biscuit op met botercrème en stoofpeertjes.
- Sluit af met een laag biscuit.
- Smeer alles dun af met botercrème.
- Smelt de pure chocolade en breng op temperatuur door middel van tableren.
- Maak chocolade decoraties voor 5 ramen en 18 deuren. Leg hiervoor een blaadje met ruitjes van 1 centimeter onder een vel bakpapier. Spuit vormen van 2×4 centimeter over de ruitjes.
- Vul de silicone mal van een toren voor de schoorsteen met chocolade en laat opstijven.
- Bestrijk de kaneelkoeken voor de muren met een beetje chocolade en wat cacaopoeder. Zodat de muren een beetje een verweerd effect krijgen.
- Schrijf Tegelen de Pannekletsers op een van de koeken.
- Zet de muren tegen de taart en zet de schoorsteen in de bovenkant van de taart.
- Bekleed het dak met de kletskoppen.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.