E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

De Zoerproem

De overgroot-opa van Aline werd in het Limburgs altijd “de proem” genoemd, omdat hij pruimen bij de boeren uit de tuin stal. Deze taart is een eerbetoon aan hem. Een krachtige pruimentaart met stevige smaken in de vorm van een pruim!

Aline

Recept van
Aline

Taart
(17) reviews

Ingrediënten

Granola koeken

  • 110 gram havermout
  • 55 gram amandelen
  • 55 gram walnoten
  • 1 eetlepel vloeibare honing
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 135 gram patentbloem
  • 135 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 135 gram roomboter
  • 1 eidooier
  • 0.5 theelepel zout
  • 150 gram pure chocolade

Amandel-citroen biscuit

  • 8 eieren
  • 210 gram kristalsuiker
  • 115 gram patentbloem
  • 30 gram maïzena
  • 100 gram amandelmeel
  • 2 rasp van citroenen
  • 80 gram roomboter
  • 100 gram amandelschaafsel
  • 0.5 theelepel zout

Pruimen-tijm compote

  • 400 gram pruimen
  • 4 takjes tijm
  • 50 gram kristalsuiker
  • 50 milliliter water
  • 50 gram maïzena

Pruimenpuree

  • 750 gram pruimen
  • 50 milliliter water
  • 2 eetlepels citroensap

Pruimen botercrème

  • 20 milliliter water
  • 150 gram eiwit
  • 270 gram kristalsuiker
  • 450 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 250 gram pruimenpuree
  • 30 gram maïzena
  • mespunt zout

Pruimengelei

  • 500 milliliter pruimenpuree
  • 50 gram kristalsuiker
  • 6 blaadjes gelatine

Honing-kwarkmousse

  • 50 gram vloeibare honing
  • 50 milliliter citroensap
  • 200 gram volle kwark
  • 250 milliliter slagroom
  • 4 blaadjes gelatine

Trempeer siroop

  • 50 milliliter water
  • 30 gram kristalsuiker
  • 20 milliliter amaretto

Chocoladeblad en stokje

  • 100 gram pure chocolade

Opbouw

  • groene kleurstofpoeder
  • 20 gram Granola
  • 3 takjes tijm
  • Extra brede rietjes

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Springvorm ø 10 centimeter
  • Springvorm ø 15 centimeter
  • Springvorm ø 20 centimeter (3x)
  • Bakplaat
  • Groot blad voor chocolade decoratie
  • Deegroller
  • Handmixer
  • Hakmolen
  • Keukenmachine met toebehoren
  • Kom van ø 20 centimeter
  • Kwastje
  • Paletmes
  • Rasp
  • Ronde uitsteekvormen van ø 7,5 en 6 centimeter
  • Brede rietjes
  • Spuitzakken
  • Staafmixer
  • Thermometer
  • Taartring ø 20 centimeter
  • Taartrooster
  • Zeef

Voorbereiding

  • Rasp de citroenen en knijp ze uit.
  • Week de gelatine in koud water.
  • Verwarm de oven voor op 160 graden.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Vet de springvorm(en) in van ø 20 centimeter (3x), ø 15 centimeter en ø 10 centimeter.

Granola koeken

  • Maal de noten grof met de hakmolen.
  • Meng de havermout met de noten, honing en zonnebloemolie.
  • Verdeel over de bakplaat en bak in 20 minuten goudbruin. Schep halverwege om.
  • Laat de granola afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Bewaar 20 gram voor de decoratie.
  • Verhoog de temperatuur van de oven naar 180 graden.
  • Meng de granola met de bloem, basterdsuiker, boter, eidooier en zout tot een samenhangend deeg.
  • Rol het deeg uit en steek 1 koek uit van ø 20 centimeter, 2 koekjes van ø 6 centimeter en 3 koekjes van ø 7,5 centimeter.
  • Leg de koeken 10 minuten in de vriezer.
  • Bak ze vervolgens 12 minuten af in de voorverwarmde oven.
  • Laat de koekjes afkoelen.
  • Tempereer de chocolade.
  • Plak de kleine koekjes aan elkaar met de pure chocolade. Begin met een koekje van ø 6 centimeter, volg met de drie koekjes van ø 7,5 centimeter en eindig weer met een ø 6 centimeter koekje.
  •  Besmeer de buitenkant van je koekjestoren met de pure chocolade. Dit wordt de pit in de pruimentaart.
  • Besmeer ook de grote granola koek met pure chocolade.
  • Verdeel op de buitenste rand van de grote koek de overige 20 gram granola en wat blaadjes tijm.

Amandel-citroen biscuit

  • Verlaag de temperatuur van de oven naar 170 graden.
  • Splits de eieren.
  • Klop de eiwitten met de suiker en het zout stijf.
  • Smelt de roomboter.
  • Klop de eidooiers los en spatel ze voorzichtig door de eiwitten.
  • Zeef de bloem, maïzena en het amandelmeel boven het eimengsel en spatel voorzichtig door.
  • Voeg de citroenrasp en gesmolten boter toe en spatel voorzichtig door.
  • Verdeel de biscuit over de bakblikken en verdeel de geschaafde amandelen erover.
  • Bak de biscuits in ongeveer 12 minuten af in de voorverwarmde oven.

Pruimen-tijm compote

  • Was de pruimen, verwijder de pitten en snijd ze in kleine stukjes.
  • Verwijder de stokjes van de tijm en snijd de blaadjes fijn.
  • Verwarm de pruimen met de tijm, suiker en water op laag vuur.
  • Laat het ongeveer 10 minuten koken met de deksel erop, totdat de pruimen uit elkaar beginnen te vallen.
  • Los de maïzena op in 2 eetlepels water.
  • Voeg het maïzena papje toe aan het pruimen tijm compote en laat dit even doorkoken totdat het is ingedikt.
  • Haal van het vuur en laat het afkoelen.

Pruimenpuree

  • Was de pruimen, verwijder de pitten en snijd ze in kleine stukjes.
  • Kook de pruimen met het water en citroensap 15 minuten op laag vuur.
  • Pureer met de staafmixer en zeef de puree.
  • Zet 400 milliliter pruimenpuree apart voor de gelei.
  • Laat de rest afkoelen in de vriezer tot 20 graden.

Pruimen botercrème

  • Doe het eiwit met het zout in de keukenmachine.
  • Verwarm de suiker met het water.
  • Klop het eiwit op de hoogste stand op, zodra de suiker 110 graden is.
  • Zet de mixer op de laagste stand als de suiker 121 graden is.
  • Giet voorzichtig het suikermengsel bij het eiwit.
  • Zet de mixer weer hoger en klop het geheel in ongeveer 15 minuten tot kamertemperatuur.
  • Voeg beetje bij beetje de roomboter toe en klop nog 15 minuten door.
  • Los de maïzena op in 3 eetlepels water en voeg dit bij de pruimenpuree.
  • Voeg de pruimenpuree toe aan de botercrème en klop nog 5 minuten door.

Pruimengelei

  • Verwarm 400 milliliter pruimenpuree en voeg naar smaak suiker toe.
  • Knijp de gelatine uit, voeg toe en roer goed door tot de gelatine is opgelost.
  • Laat de gelei afkoelen tot 30-35 graden voor gebruik.

Honing-kwarkmousse

  • Breng het citroensap aan de kook.
  • Voeg de uitgeknepen gelatine toe zodra het kookt.
  • Klop de slagroom lobbig.
  • Doe de honing en het citroensap bij de kwark en spatel goed door.
  • Laat ongeveer 10 minuten opstijven in de koelkast.
  • Spatel de slagroom erdoor en laat opstijven in de koelkast.
  • Doe de mousse in een spuitzak.

Trempeer siroop

  • Breng het water aan de kook en los de suiker erin op.
  • Voeg de amaretto toe en laat afkoelen.

Chocoladeblad en stokje

  • Tempereer de chocolade.
  • Besmeer een blad met chocolade en laat opstijven.
  • Doe de chocolade in een smoothie rietje en laat opstijven.
  • Knip het rietje kapot als de chocolade hard is en maak een reliëf in de chocolade met een kartelmes.

Opbouw

  • Snijd 2 biscuits van ø 20 centimeter klein tot een cirkel van ø 18 centimeter.
  • Trempeer de biscuits.
  • Bekleed een kom van ø 20 centimeter met vershoudfolie.
  • Bouw de taart op in de kom.
  • Begin met een biscuit van ø 10 cm en spuit een dijkje botercrème langs de buitenrand.
  • Vul het midden met mousse.
  • Leg hier een biscuit op van ø 15 centimeter en spuit weer een dijkje met botercrème langs de buitenrand.
  • Vul het midden met compote.
  • Leg hier een biscuit op van ø 18 centimeter en spuit weer een dijkje met botercrème langs de buitenrand.
  • Vul het midden met mousse.
  • Zet de kom 15 minuten in de vriezer om de taart op te laten stijven.
  • Leg op een rooster de andere biscuit van ø 18 centimeter en spuit een dijkje botercrème op de buitenrand.
  • Verdeel de pruimencompote in het midden.
  • Pak de laatste biscuit van ø 20 centimeter een steek in het midden een cirkel uit van ø 7,5 centimeter.
  • Leg dit biscuit op de ø 18 centimeter biscuit met pruimencompote.
  • Laat 15 minuten opstijven in de vriezer.
  • Plaats de koekjes-pit in het gat van de biscuit van ø 20 centimeter.
  • Haal de andere taart voorzichtig uit de kom en zet deze op de biscuit met pit van ø 20 centimeter.
  • Strijk de taart af met de botercrème.
  • Maak aan de zijkant een inkeping in de crème zodat de taart een pruimvorm krijgt.
  • Zet 10 minuten in de vriezer om op te stijven.
  • Verdeel de gelei over de koude taart en zet het geheel nog even in de vriezer.
  • Zet de pruim op de grote granola koek en maak het af met het chocolade blad en de stengel.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.