E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Groepsrijst

Niet alleen een lust voor het oog, maar ook een echte smaakexplosie! Deze frisse vlaai is gevuld met een limoen-rijstvulling, zelfgemaakte bosbessenjam en een overheerlijke mascarponetopping.

Tim

Recept van
Tim

Taart
(227) reviews

Ingrediënten

Vlaai bodem

  • 220 gram patentbloem
  • 5,5 gram gedroogd gist
  • 11 gram kristalsuiker
  • 33 ongezouten roomboter
  • 49 gram ei
  • 77 gram volle melk, handwarm
  • Snufje zout

Vlaai vulling

  • 150 gram dessertrijst
  • 800 gram volle melk
  • 125 gram kristalsuiker
  • Het merg van 1 vanillestokje
  • 2 eieren
  • 2 limoenen
  • Snufje zout

Bosbessenjam

  • 300 gram bosbessenpuree
  • 240 gram bosbessen
  • 5,4 gram agar agar
  • 96 gram kristalsuiker

Decoratie

  • 275 gram slagroom
  • 66 gram poedersuiker
  • 550 gram mascarpone
  • Vanille-extract
  • 1 limoen

Bereidingswijze

Deze vlaai is volgens Janny patisseriewaardig! Met een romige vulling is deze rijstevlaai precies zoals een rijstevlaai zou moeten zijn.

Bakbenodigdheden Tim - groepsrijst

  • Vlaaivorm met een diameter van 28 centimeter
  • Deegroller
  • Staande mixer met toebehoren
  • Staafmixer
  • Spatels
  • Spuitzakken
  • Spuitmondje St. Honoré

Voorbereiding van de vlaai

  • Verwarm de oven voor op 30 graden.

Vlaai vulling

  • Doe het merg van een vanillestokje, dessertrijst en volle melk in een steelpan en breng dit aan de kook. Kook dit mengsel voor ongeveer 12 minuten.
  • Klop de eieren los.
  • Rasp de limoenen.
  • Laat het rijstmengsel afkoelen en voeg vervolgens de eieren en limoenrasp toe.
  • Laat de vulling afkoelen.

Vlaai bodem

  • Verwarm de boter in een steelpan.
  • Meng de bloem, gist, suiker en een snufje zout goed door.
  • Voeg de gesmolten boter, eieren en volle melk toe en kneed dit tot een soepel deeg.
  • Dek het deeg af met een theedoek en laat het rijzen in de oven tot het verdubbeld is.
  • Haal het deeg uit de oven.
  • Verhoog de temperatuur van de oven naar 220 graden.
  • Maak een bal van het deeg en rol het uit.
  • Verdeel het deeg over de vlaaivorm en prik met een vork gaatjes in de bodem.
  • Giet de vulling tot net onder de rand van de vlaaivorm.
  • Verwijder het overtollige deeg.
  • Bak de vlaai gaar in 17 tot 23 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Haal de vlaai uit de oven, laat het afkoelen, haal de vlaai uit de vorm en laat het verder afkoelen.

Bosbessenjam

  • Meng de agar agar door de suiker.
  • Breng de bosbessenpuree en het suikermengsel in een steelpan aan de kook.
  • Laat het mengsel ongeveer 2 minuten doorkoken en haal de steelpan daarna van het vuur.
  • Pers de limoenen uit, voeg het sap toe aan het mengsel en meng dit goed door.
  • Giet het mengsel in een ondiepe schaal en laat het afkoelen.
  • Doe de afgekoelde jam in een hoge mengkom en maak het glad met een staafmixer.
  • Snijd de verse bosbessen doormidden.
  • Voeg de bosbessen toe aan de jam.
  • Doe 50 gram bosbessenjam in een spuitzak.

Vlaai decoratie

  • Klop de slagroom, poedersuiker en mascarpone in een kom stijf.
  • Voeg een paar druppels vanille-extract toe.
  • Doe de topping in een spuitzak met een st. Honoré spuitmond en leg het in de koelkast.

Opbouw van de vlaai

  • Verdeel een laag bosbessenjam over de rijstevlaai en strijk dit glad.
  • Spuit met de topping strepen op de bovenkant van de vlaai.
  • Spuit dunne strepen bosbessenjam tussen de strepen met topping.
  • Decoreer de vlaai met limoenrasp.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 11 van Heel Holland Bakt

NAAR HET OVERZICHT

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.