E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Gehaakte kerstboom

Creatief met kant! Dat kun je zijn bij deze koekjes. Leg het kanten kleedje over je koekjesdeeg, rol er voorzichtig overheen met een deegroller en voila! Je koekjes zijn voorzien van een mooi kantig patroon. Zo makkelijk kan het zijn.

Nina

Recept van
Nina

Koekjes
(2) reviews

Ingrediënten

Koekjes

  • 2.8 kilo bloem
  • 960 gram suiker
  • 800 milliliter zonnebloemolie
  • 800 milliliter water
  • 16 eetlepels honing
  • 8 theelepels kaneel
  • 8 theelepels bakpoeder

Glazuur

  • 500 gram poedersuiker
  • 6 eetlepels warm water
  • groene kleurstof

Opbouw

  • goudkleurige decoratie suikers

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 150 graden.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Koekjes

  • Meng de bloem met de kaneel en het bakpoeder.
  • Voeg de suiker, zonnebloemolie, water en honing toe en kneed tot een elastisch deeg. Het deeg mag nog plakkerig zijn.
  • Verpak het deeg in folie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Bestrooi het aanrecht met bloem en rol hierop het deeg uit tot 0,5 centimeter dikte.
  • Steek een cirkelvormige koek uit van ongeveer 24 centimeter.
  • Steek aan de rand van deze 24 centimeter koek een kleine cirkel uit waar straks het waxinelichtje in komt te staan.
  • Steek ook de rest van de sterren van groot naar klein uit het deeg. Met de volgende maten: 2 sterren van 16 centimeter, 2 van 14 centimeter, 2 van 12 centimeter, 2 van 10 centimeter, 2 van 8 centimeter en 1 van 5 centimeter.
  • Steek tot slot rondjes uit het deeg.
  • Pak het gehaakte kleedje en leg deze op je koekjes.
  • Rol er licht met de deegroller overheen, zodat het patroon in de koekjes drukt.
  • Bak je koekjes in ongeveer 20 minuten goudbruin. De grote koeken zullen langer nodig hebben dan de kleine.
  • Laat je koekjes afkoelen op een rooster.

Glazuur

  • Meng de poedersuiker met het water tot een homogene massa.
  • Verdeel het glazuur over twee kommen.
  • Geef 1 kom met glazuur een groene kleur met behulp van de kleurstof.

Opbouw

  • Leg de grote 24 centimeter koek op de bodem.
  • Stapel de koekjes van groot naar klein op.
  • Gebruik tussen de grote koekjes, de ronde koekjes voor meer hoogte.
  • Plak de koekjes vast met een dot glazuur.
  • Versier de kerstboom met glazuur en gouden versiersels.
  • Stop het kaarsje in het gaatje van de onderste laag en steek deze aan.

Bakgereedschap

  • Keukenmachine met toebehoren
  • Bakplaat
  • Garde
  • Stervormige uitsteekvormpjes van ø 16, 14, 12, 10, 8 en 5 centimeter.
  • Ronde uitsteekvormpjes van ø 24 en 4 centimeter.
  • Bakplaat
  • Spuitzak
  • Deegroller
  • Gehaakt kleedje
  • Rooster

Presentatie

Waxinelichtje en een aansteker.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.