E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Geniet van je zondag

Een overheerlijke taart vol dadels en een karamel van bruine suiker. Als bonus is hij ook nog goed voor de ogen, want er zitten worteltjes in. Kom maar door met die vitamines!

Anna

Recept van
Anna

Taart
(34) reviews

Ingrediënten

Wortelcake

  • 600 gram bloem
  • 15 theelepels bakpoeder
  • 560 gram basterdsuiker
  • 9 eieren
  • 0 halve citroen
  • 750 gram fijne winterpeen
  • 3 sinaasappels (rasp en sap)
  • 6 theelepels kaneel
  • 6 theelepels speculaaskruiden
  • 0 snuf zout
  • 555 gram zonnebloemolie

Toffeesaus

  • 120 gram basterdsuiker
  • 150 milliliter slagroom
  • 120 gram boter

Karamel met appel en dadels

  • 50 gram kristalsuiker
  • 25 gram glucosestroop
  • 65 gram slagroom
  • 25 gram boter
  • 125 gram dadels (medjoul dadels)
  • 2 appels

Dadelcrème

  • 500 gram mascarpone
  • 100 milliliter volle melk
  • 500 gram dadels (medjoul dadels)

Extra

  • 150 gram suiker
  • 250 gram walnoten (3 hele en de rest fijngehakt)

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Keukenmachine met toebehoren
  • Handmixer
  • Foodprocessor
  • Paperclips
  • Appelboor
  • Dunschiller
  • Steelpan
  • Zeef
  • Vershoudfolie
  • Paletmes
  • Mengkom
  • Bakplaat
  • Diepe bakplaat
  • Springvorm 20 centimeter
  • Bakpapier
  • Spatel
  • 2 spuitzakken
  • 2 spuitmondjes (st. honore)
  • 1 rasp
  • Taartkarton 20 centimeter

Voorbereiding

  • Verwarm de oven (hete lucht) voor op 185 graden.

Wortelcake

  • Was en rasp de winterpenen en pers de halve citroen boven de wortels uit tegen eventuele verkleuring.
  • Meng in een mengkom olie, basterdsuiker, sinaasappelrasp en zout met een mixer.
  • Voeg eieren en sinaasappelsap toe en mix nogmaals.
  • Volg met bloem, badpoeder en kruiden en spatel tot een egaal beslag. Voeg als laatst de wortelrasp toe en meng goed.
  • Bekleed een springvorm (20 centimeter) met bakpapier.
  • Verdeel het beslag over de springvorm en plaats in de voorverwarmde oven.
  • Bak de wortelcake in circa 25 minuten gaar.

Toffeesaus

  • Verhit in een steelpan boter, basterdsuiker en slagroom aan de kook en laat iets inkoken.
  • Giet de saus vervolgens in een kom en bewaar tot gebruik in de koelkast.

Karamel met appel en dadels

  • Verhit in een steelpan suiker, glucosestroop samen met een scheutje water en laat karamel worden.
  • Voeg, als de karamel een goudbruine kleur heeft, slagroom toe. Volg met boter en spatel door.
  • Bekleed de kleine springvorm met bakpapier.
  • Schil ondertussen de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appel in gelijke bolletjes.
  • Ontpit de dadels en voeg samen met de appelbolletjes aan de karamel toe.
  • Verdeel het karamelmengsel over de springvorm en plaats tot gebruik in de vriezer.

Dadelcrème

  • Ontpit de dadels en pureer met een scheutje melk in de foodprocessor tot een puree.
  • Voeg beetje bij beetje mascarpone toe en draai tot een crème.

Extra

  • Verhit een steelpan met suiker en kook tot karamel.
  • Prik een paperclip aan de walnoten en haal ze voorzichtig door de karamel.
  • Prik vervolgens de paperclip in een stukje piepschuim en laat de karamel hard worden.

Opbouw/afwerking

  • Snijd de worteltaart over de lengte in 3 gelijke lagen.
  • Plaats een eerste laag worteltaart op het taartkarton.
  • Volg met dadelcrème en een laag fijngehakte walnoten.
  • Volg weer met een laag wortelcake en herhaal de vorige stap.
  • Verdeel een laag karamel met appel en dadels over de walnoten, volg weer met een laag dadelcrème en walnoten en dek af met de laatste laag worteltaart.
  • Smeer de taart af met de dadelcrème en laat hem goed afkoelen in de vriezer.
  • Plaats de taart vervolgens op een taartrooster en giet de toffeesaus erover.
  • Doe een beetje van de overgebleven crème in een spuitzak met spuitmond en spuit een mooie toef op de bovenkant van de taart.
  • Garneer tot slot de taart met de suikerwalnoten.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.