E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Leuk dat je cake!

Krijg je geen genoeg van frambozen en ben je dol op cake? Bak dan eens deze overheerlijke frambozencake! Gevuld met verse frambozen, frambozencurd en een frambozencrème.

Dennis

Recept van
Dennis

Cake
(20) reviews

Ingrediënten

Frambozen cake

  • 250 gram tarwebloem
  • 50 gram amandelmeel
  • 10 gram bakpoeder
  • 2,5 gram baking soda
  • 2,5 gram zout
  • 200 gram kristalsuiker
  • Zest en sap van 1 citroen
  • 200 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 4 grote eieren
  • Merg van 2 vanillestokjes
  • 1 zakje oploskoffie
  • Dubbele espresso
  • 150 milliliter karnemelk
  • 200 gram verse frambozen

Frambozen curd

  • 225 gram verse frambozen
  • 150 gram kristalsuiker
  • Sap en rasp van 1 citroen
  • 4 eidooiers
  • 1 gelatineblaadje 
  • 60 gram ongezouten roomboter, in blokjes

Crème Mousseline

  • 500 milliliter melk
  • 150 gram kristalsuiker
  • 4 eidooiers
  • 40 gram maïzena
  • Merg van 1 vanillestokje
  • 300 gram ongezouten roomboter
  • 75 gram poedersuiker
  • 1 citroen
  • 1 eetlepel gevriesdroogde frambozenpoeder

Gezouten-karamelamandelen

  • 150 gram amandelen
  • 110 gram kristalsuiker
  • 45 gram water
  • 4 gram zout

Decoratie

  • 100 gram verse frambozen

Bereidingswijze

leuk dat je cake! - DennisFrambozen en koffie zijn niet direct een voorspelbare combinatie te noemen, maar in deze cake werken ze heel lekker met elkaar! Top de cake af met gezouten-karamelamandelen voor een lekkere crunch.

Bakbenodigdheden

  • Keukenweegschaal
  • Staande mixer met toebehoren
  • 6 kommen
  • Mengkom
  • Mixer
  • Garde 
  • Bakspray
  • Bakplaat 
  • Bakpapier
  • 2 springvormen met een diameter van 20 centimeter
  • 3 spatels
  • 2 gardes 
  • Paletmes
  • Cakeschraper
  • Steelpan
  • Tray 
  • Vershoudfolie
  • Spuitzak met spuitmondje

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Week de gelatine in koud water.

Frambozen cake

  • Doe de roomboter, kristalsuiker, citroenrasp en het merg van 2 vanillestokjes in een kom en meng dit tot een romig mengsel.
  • Zeef de tarwebloem, bakpoeder, baking soda en zout in een andere kom.
  • Voeg de eieren één voor één toe aan het botermengsel en meng dit goed door. 
  • Voeg vervolgens de karnemelk en een dubbele espresso toe en meng dit door totdat het goed is opgenomen. 
  • Voeg de gezeefde ingrediënten toe en meng dit tot een glad beslag. 
  • Verdeel het beslag en giet het in 2 springvormen. 
  • Strooi een laagje bloem over de verse frambozen en verdeel deze over het beslag. Zorg ervoor dat ze een klein beetje bedekt zijn met beslag. 
  • Bak de cake gaar in ongeveer 25 tot 30 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Haal de cake uit de oven en laat het afkoelen.

Frambozen curd

  • Pureer de verse frambozen.
  • Doe de frambozenpuree, de kristalsuiker, citroenrasp en -sap in een steelpan en breng dit aan de kook.
  • Voeg een deel van de hete frambozenpuree toe aan de eidooiers en meng dit direct met een garde. 
  • Doe de eidooiers met frambozenpuree terug in de steelpan en meng dit totdat het mengsel dikker wordt. 
  • Voeg vervolgens de gelatine toe. 
  • Voeg dan de roomboter toe wanneer de frambozen curd 40 tot 45 graden is geworden.
  • Stort de frambozen curd op een bakplaat, dek het af met verhoudfolie en laat het afkoelen in de koelkast.

Crème Mousseline

  • Doe de melk, kristalsuiker, en het merg van een vanillestokje in een steelpan en breng dit aan de kook.
  • Doe de eidooiers, kristalsuiker en de maïzena in een kom en meng dit tot een romig geheel.
  • Voeg langzaam een deel van de warme melk toe aan de eidooiers.
  • Blijf goed roeren totdat het mengsel dikker wordt en er banketbakkersroom ontstaat.
  • Doe de gemaakte banketbakkersroom in een kom, dek het af met verhoudfolie en laat het afkoelen. Leg de verhoudfolie direct op het mengsel.
  • Meng de roomboter en poedersuiker in een kom en totdat het lichter van kleur wordt. 
  • Voeg de banketbakkersroom toe aan het botermengsel en meng dit tot een luchtige botercrème.
  • Voeg hier de citroenrasp, -sap en frambozenpoeder aan toe en meng dit totdat de crème een egale roze kleur heeft. 
  • Doe de crème in een spuitzak en leg apart.

Gezouten-karamelamandelen

  • Doe de kristalsuiker en het water in een steelpan, verwarm dit op middelhoog vuur zonder te roeren totdat het een amberkleurige karamel wordt. 
  • Voeg de amandelen toe en zorg ervoor dat ze volledig bedekt zijn met de karamel. 
  • Stort de karamel amandelen op een bakplaat bedekt met bakpapier en bestrooi ze met zeezout.
  • Laat de amandelen afkoelen. 
  • Leg ongeveer 10 karamel amandelen apart voor decoratie en maal de rest van de amandelen grof.

Opbouw van de frambozen cake

  • Spuit een laagje crème mousseline bovenop aan de rand van de eerste cake, zodat er een soort dam ontstaat. Deze dam houdt de frambozen curd in het midden. 
  • Spuit een laagje frambozen curd in het midden van de cake. 
  • Verdeel over de frambozen curd een klein laagje grof gehakte karamel amandelen. 
  • Plaats de tweede cake hier bovenop.
  • Spuit een laagje crème mousseline op de bovenkant van de cake en smeer de rest van de cake af met de overgebleven crème. 
  • Decoreer de cake met een laagje grof gehakte karamel amandelen op de zijkant van de cake, ongeveer ter hoogte van de eerste cakelaag. 
  • Decoreer de bovenkant van de cake met verse frambozen en de hele gekarameliseerde amandelen. 
  • Bestrooi de bovenkant van de cake met vermalen amandelen.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 11 van Heel Holland Bakt

Naar het overzicht

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.