E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Gevulde koeken

Als tussendoortje of bij de koffie: gevulde koeken zijn altijd een succes. Met dit recept maak je ze gemakkelijk zelf.

Matthieu

Recept van
Matthieu

Koekjes
(26) reviews

Ingrediënten

Gevulde koeken

  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 200 gram zachte boter
  • 0.5 ei
  • 1 theelepel citroen (rasp)
  • 1 mespuntje zout
  • 6 gram bakpoeder
  • 300 gram Zeeuwse bloem
  • 200 gram blanke amandelen
  • 200 gram kristalsuiker
  • 1 eiwit
  • 0.5 citroen (rasp)
  • scheutje amaretto
  • 1 ei
  • 1 eidooier
  • 60 garneer amandelen

Bereidingswijze

Gevulde koeken recept

Een typisch Nederlandse lekkernij: gevulde koeken. Een brosse koek gevuld met spijs, afgemaakt met een amandel bovenop. Ze zijn altijd heerlijk, maar zelfgemaakt zijn ze nog véél lekkerder.

Zo maak je het

  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Meng basterdsuiker, boter, ei en citroenrasp en zout goed door elkaar.
  • Meng vervolgens het bakpoeder en de Zeeuwse bloem erdoor.
  • Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het minstens 1 uur in de koelkast rusten.
  • Rol het deeg uit tot een dikte van 2 millimeter en steek er volgens 24 plakjes uit van circa 10 centimeter doorsnede.
  • Leg 12 plakjes op de bakplaat.
  • Leg de overige 12 plakjes aan de kant.
  • Maal in een keukenmachine de amandelen en de suiker fijn.
  • Voeg eiwit en citroenrasp toe en mix nog eens goed tot de spijs spuitbaar is.
  • Voeg voor de smaak een beetje amaretto toe.
  • Doe in een spuitzak.
  • Maak de plakranden van de deegrondjes op de bakplaat alvast een beetje vochtig met wat water.
  • Spuit met een spuitzak het spijs op de 12 plakjes en dek af met de 12 achtergehouden plakjes.
  • Druk de randen ietwat aan.
  • Meng ei en eierdooier in een kommetje en bestrijk met behulp van een kwastje de bovenkant van de koeken.
  • Druk vervolgens de garneeramandelen in de koek.
  • Laat het ei een half uur intrekken en verwarm ondertussen de oven voor op 210°C.
  • Bestrijd de koeken nogmaals met ei bestrijken en bak ze 10-15 minuten de oven.
  • Laat afkoelen op een rooster.

Ook erg lekker:

Gevulde speculaaskoeken

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.