Bakgereedschap
- Keukenmachine met toebehoren
- Foodprocessor
- Suikerthermometer
- Tulband
- Siliconenmat
- Kwast
- Mengkom
- Steelpan
- Sifonspuit
- Dressingfles
- Theedoek
- Zeef
Voorbereidingen
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
Brood
- Meng de kaneelpoeder, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemom, witte peper, anijszaad en citroengras tot een specerijenmengsel.
- Hak de vijgen fijn.
- Vul de sifon met het sap van 1 sinaasappel, rum, rozijnen, krenten, cranberry’s en vijgen. Zet 2 stikstofpatronen op de sifon en laat staan.
- Kneed vervolgens bloem, gist, ei, suiker, zout, citroen- en sinaasappelrasp, boter, melkpoeder, 5 gram van het specerijenmengsel en 265 gram water tot een elastisch deeg.
- Ontgas vervolgens de sifonspuit, zeef de inhoud en dep goed droog. Kneed dit mengsel samen met de hazelnoten door het deeg en vorm een bol.
- Laat het deeg 15 minuten rijzen onder een theedoek.
- Ga ondertussen verder met de banketbakkersroom en de amandelspijs.
- Ontgas vervolgens het deeg door het plat te drukken en maak een gat in het midden van het deeg (donutvorm).
- Draai een rol van het spijs en plaats deze op het deeg.
- Vet de tulbandvorm in met een beetje boter.
- Vouw het deeg om het spijs dicht en leg het deeg met de naad naar beneden in de tulbandvorm.
- Dek de vorm af met een theedoek en laat 30 minuten rijzen.
- Plaats de tulbandvorm in de voorverwarmde oven, draai de temperatuur naar 175 graden en bak het brood in 40 minuten goudbruin en gaar.
Banketbakkersroom
- Breng ondertussen al roerend een pan met melk, slagroom, vanillemerg, eierdooiers, suiker en maïzena aan de kook. Voeg, als het mengsel lobbig is, boter, sinaasappelrasp en -sap toe en roer goed door.
- Dek de banketbakkersroom af met vershoudfolie en laat afkoelen in de koelkast.
Amandelspijs
- Maal amandelen en hazelnoten fijn in de foodprocessor. Meng met suiker en de eieren tot spijs.
Garnering
- Breng een pan met 250 gram water en suiker aan de kook en voeg kaneelstokjes, steranijs, kruidnagels en 2 grote schillen van de sinaasappel toe.
- Kook het mengsel in tot een siroop en voeg de wijn toe.
- Kook nogmaals in tot een siroop en haal de pan van het vuur.
- Voeg naar smaak de zoete vermout toe en laat het mengsel in de pan afkoelen.
- Meng een klein deel van de siroop met poedersuiker en roer tot een glazuur.
- Smelt vervolgens de isomalt in een pan tot 160 graden.
- Giet drie vierde van het isomaltmengsel uit over een siliconenmat en kneed met hitte bestendige handschoenen tot er een zijdeglans ontstaat.
- Maak van de geknede isomalt een spiraal en een kerstster.
Afwerken/decoratie
- Bestrijk het warme brood met siroop.
- Volg met een drip van het glazuur en lijm met het restje isomalt de kerstster en de spiraal op het brood.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.