E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Happy birthday

Corina

Recept van
Corina

Cake
Koekjes
(4) reviews

Ingrediënten

Koek

  • 125 gram boter
  • 125 gram poedersuiker
  • 125 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 150 gram golden syrup
  • 1 theelepel kaneel (gemalen)
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 390 gram patisserie bloem
  • 0.5 theelepel zout
  • 60 milliliter espresso (vers gezet)

Pudding

  • 750 milliliter volle melk
  • 150 gram suiker
  • 1 vanillestokje
  • 67 gram custardpoeder
  • 3 eidooiers
  • snufje zout

Glazuur

  • 2 eiwitten
  • 450 gram poedersuiker
  • 1 eetlepel citroensap

Biscuit

  • 5 eieren
  • 135 gram fijne kristalsuiker
  • 70 gram patisserie bloem
  • 14 gram custardpoeder
  • 55 gram maïzena
  • 10 gram bakpoeder

Mokkacrème

  • 100 gram suiker
  • 300 gram zachte boter
  • 90 gram mokka-extract

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Maak sjablonen voor het peperkoekenhuisje en de figuurtjes van papier of karton.
  • Verwarm de oven voor op 160°C.
  • Leg een hoge vierkante taartvorm klaar en vet deze in.

Koek

  • Meng boter, suikers, stroop en kruiden romig met de keukenmachine met deeghaak op de laagste stand.
  • Voeg bloem, zout en koffie toe en mix tot een egaal en samenhangend deeg.
  • Rol plat en laat koud worden in de koeling.
  • Rol het deeg uit, eventueel tussen twee vellen bakpapier, tot een halve centimeter dik.
  • Snijd de vormen voor het huisje en de kerstfiguren met behulp van de sjablonen uit.
  • Bak de onderdelen in 20 tot 30 minuten bruin.
  • Haal uit de oven en laat 10 minuten op de bakplaat liggen. Verplaats ze vervolgens naar een rooster om af te koelen.
  • Verhoog de oventemperatuur naar 180°C.

Pudding

  • Houd 75 ml melk apart. Breng de rest van de melk met 75 gram suiker aan de kook.
  • Schraap het vanillestokje uit en voeg dit samen met het merg toe aan de melk.
  • Maak een papje van het restje melk en suiker, custardpoeder, eidooiers en zout.
  • Giet dit in de pan bij het warme melkmengsel en laat de pudding al roerend twee minuten doorkoken.
  • Dek goed af (om een vel te voorkomen) en laat afkoelen.

Glazuur

  • Klop in een kom de eiwitten schuimig.
  • Zeef de poedersuiker erboven en roer alles tot een dik, glad en glanzend mengsel.
  • Roer citroensap door het glazuur.

Biscuit

  • Breek eieren in een kom.
  • Voeg suiker toe en klop stevig tot een zeer luchtig schuim op de hoogste versnelling van een keukenmachine of mixer.
  • Zeef droge ingrediënten in een schone kom en meng goed samen.
  • Voeg dit toe aan het eimengsel en klop op de laagste versnelling tot een egaal deeg.
  • Giet het deeg in de bakvorm en strijk glad.
  • Bak in circa 25 minuten gaar.

Mokkacrème

  • Weeg 500 gram van de afgekoelde pudding af.
  • Klop met de mixer de suiker door de gele room.
  • Voeg vervolgens al kloppend een voor een roomboter en mokka toe.

Samenstellen

  • Snijd de cake horizontaal in drieën.
  • Bedek de onderste cakelaag met een laag mokkacrème. Bedek met een tweede plak cake en herhaal. Sluit af met de derde cakelaag.
  • Leg de cake op de serveerschaal.
  • Decoreer met overige mokkacrème.
  • Decoreer het huisje en de kerstfiguurtjes met glazuur.
  • Laat de suiker karamelliseren.
  • Bouw met behulp van de karamel het koekhuisje om de cake heen.
  • Zet ook de kerstfiguren bij het huisje neer met behulp van de karamel.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.