Voorbereiding
- Maak sjablonen voor het peperkoekenhuisje en de figuurtjes van papier of karton.
- Verwarm de oven voor op 160°C.
- Leg een hoge vierkante taartvorm klaar en vet deze in.
Koek
- Meng boter, suikers, stroop en kruiden romig met de keukenmachine met deeghaak op de laagste stand.
- Voeg bloem, zout en koffie toe en mix tot een egaal en samenhangend deeg.
- Rol plat en laat koud worden in de koeling.
- Rol het deeg uit, eventueel tussen twee vellen bakpapier, tot een halve centimeter dik.
- Snijd de vormen voor het huisje en de kerstfiguren met behulp van de sjablonen uit.
- Bak de onderdelen in 20 tot 30 minuten bruin.
- Haal uit de oven en laat 10 minuten op de bakplaat liggen. Verplaats ze vervolgens naar een rooster om af te koelen.
- Verhoog de oventemperatuur naar 180°C.
Pudding
- Houd 75 ml melk apart. Breng de rest van de melk met 75 gram suiker aan de kook.
- Schraap het vanillestokje uit en voeg dit samen met het merg toe aan de melk.
- Maak een papje van het restje melk en suiker, custardpoeder, eidooiers en zout.
- Giet dit in de pan bij het warme melkmengsel en laat de pudding al roerend twee minuten doorkoken.
- Dek goed af (om een vel te voorkomen) en laat afkoelen.
Glazuur
- Klop in een kom de eiwitten schuimig.
- Zeef de poedersuiker erboven en roer alles tot een dik, glad en glanzend mengsel.
- Roer citroensap door het glazuur.
Biscuit
- Breek eieren in een kom.
- Voeg suiker toe en klop stevig tot een zeer luchtig schuim op de hoogste versnelling van een keukenmachine of mixer.
- Zeef droge ingrediënten in een schone kom en meng goed samen.
- Voeg dit toe aan het eimengsel en klop op de laagste versnelling tot een egaal deeg.
- Giet het deeg in de bakvorm en strijk glad.
- Bak in circa 25 minuten gaar.
Mokkacrème
- Weeg 500 gram van de afgekoelde pudding af.
- Klop met de mixer de suiker door de gele room.
- Voeg vervolgens al kloppend een voor een roomboter en mokka toe.
Samenstellen
- Snijd de cake horizontaal in drieën.
- Bedek de onderste cakelaag met een laag mokkacrème. Bedek met een tweede plak cake en herhaal. Sluit af met de derde cakelaag.
- Leg de cake op de serveerschaal.
- Decoreer met overige mokkacrème.
- Decoreer het huisje en de kerstfiguurtjes met glazuur.
- Laat de suiker karamelliseren.
- Bouw met behulp van de karamel het koekhuisje om de cake heen.
- Zet ook de kerstfiguren bij het huisje neer met behulp van de karamel.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.