E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Herfsttaartjes met noten en karamel

Deze taartjes zijn ook als 1 grote taart te maken. Maar kleine taartjes eten minstens zo makkelijk, aldus Robèrt. Zelf karamel maken is niet moeilijk, maar je moet wel goed opletten. Het kan gauw aanbranden, of de suiker kan kristalliseren.

Taart
(34) reviews

Ingrediënten

Boterdeeg

  • 250 gram bloem
  • 150 gram zachte boter
  • 100 gram suiker
  • 1 ei
  • snuf zout
  • merg van vanillestokje

Fragipane

  • 125 gram zachte boter
  • 125 gram suiker
  • 125 gram amandelmeel
  • 2 gram citroenrasp
  • 2 eieren
  • 40 gram bloem, gezeefd

Karamel

  • 120 milliliter slagroom
  • 10 gram honing
  • 90 gram suiker

Gekaramelliseerde noten

  • 20 milliliter water
  • 50 gram suiker
  • 150 gram gemengde noten
  • 5 gram zachte boter

Afwerking van de taartjes

  • 60 gram noten, in stukjes

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • plasticfolie
  • deegroller
  • 8 taartringen van 8 centimeter Ø en 2,5 centimeter hoog
  • bakplaat, bekleed met bakpapier

Boterdeeg

  • Meng de bloem met de boter, de suiker, het ei, het zout en de vanille kort tot een homogeen deeg.
  • Verpak het deeg in plasticfolie en laat ongeveer 30 minuten rusten in de koelkast.

Fragipane

  • Draai de boter tot een witte massa in de keukenmachine.
  • Meng de suiker en het amandelmeel eerst goed door elkaar en meng vervolgens door de boter.
  • Meng de citroenrasp en de eieren erdoorheen.
  • Spatel de bloem kort door het beslag.
  • Je kunt de frangipane maximaal een week in de koelkast bewaren.

Karamel

  • Klop de slagroom met de honing op tot yoghurtdikte.
  • Karamelliseer de suiker beetje bij beetje in een grote pan op laag vuur.
  • Voeg de opgeklopte slagroom toe en kook de karamel al roerende 3 minuten.

Gekaramelliseerde noten

  • Kook het water met de suiker.
  • Voeg na 1 minuut de noten toe.
  • Blijf op een laag vuur roeren tot al het vocht is verdampt.
  • Smelt in een andere pan de boter en voeg de noten toe.
  • Karamelliseer de noten door langzaam te roeren; de suiker smelt en wordt bruin.
  • Stort de noten op een bakpapier of bakmatje en laat afkoelen.

Afwerking van de taartjes

  • Verwarm de oven voor tot 180 graden.
  • Rol het deeg uit tot ongeveer 2,5 millimeter dik en steek plakjes uit die iets groter zijn dan de taartringen.
  • Leg de plakjes boterdeeg in de taartringen en druk voorzichtig aan.
  • Snijd het overtollige deeg af en prik de bodem een paar keer in met een vork.
  • Zet de taartringen op de bakplaat.
  • Vul ze met de frangipane en verdeel er de gehakte noten over. Bak de taartjes 15 minuten in de oven.
  • Vul de taartjes zodra ze uit de oven komen tot aan de rand met de karamel en laat volledig afkoelen.
  • Maak af met de gekaramelliseerde noten.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.