Een Hollandse ontbijttafel, maar dan zonder een bammetje pindakaas of hagelslag. Niet mis mee op z’n tijd, maar met deze ontbijttafel zet je net even iets extra’s op tafel! De jam is een aanrader volgens Janny.
Bakbenodigdheden
- Steelpan
- Rasp
- Zeef
- Suikerthermometer
- Oventhermometer
- Pannenlikker
- Staafmixer
- Foodprocessor
- Spuitzakken
- Spuitmondjes
- Staande mixer met toebehoren
- Kwast
- Bakplaat
- Bakpapier
- Deegroller
- Liniaal
- Pizzaroller
- Uitrollatjes 10 millimeter
- Uitrollatjes 3 millimeter
- Vershoudfolie
- Keukenweegschaal
Voorbereiding voor Hollandse ontbijttafel
- Verwarm de oven voor op 230 graden.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Saucijzenbroodjes
- Meng 100 gram roomboter, 500 gram bloem en zout in een kom en meng dit goed door.
- Meng vervolgens 200 milliliter water door het deeg.
- Verpak het deeg in verhoudfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.
- Haal het deeg uit de koelkast en voeg de toerboter toe. Vouw dit door het deeg.
- Geef het deeg 1 toerbeurt en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.
- Geef het deeg een 2e toerbeurt en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.
- Geef het deeg een 3e toerbeurt en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.
- Meng het gehakt, 2 ei, paneermeel, smaakversterker, mosterd, peper, worcestersaus, prei, wortel en de peterselie in een kom goed door.
- Verwarm 80 milliliter water en 40 gram boter in een steelpan.
- Voeg 40 gram bloem toe als de roomboter gesmolten is en meng dit goed door.
- Voeg 80 gram ei toe.
- Voeg het gehaktmengsel toe aan het soezenbeslag.
- Doe het gehaktmengsel in een spuitzak.
- Haal het bladerdeeg uit de koelkast en rol dit uit tot een dikte van 2 millimeter.
- Spuit een beetje gehaktvulling op het bladerdeeg.
- Bestrijk het bladerdeeg met water en slag het bladerdeeg over de gehaktvulling heen.
- Snijd de saucijzenbroodjes per 12 centimeter los van elkaar.
- Doe 15 milliliter slagroom, 1 ei en 1 eidooier in een kom en meng dit goed door.
- Bestrijk de saucijzenbroodjes met het slagroommengsel.
- Leg de saucijzenbroodjes op een bakplaat en bestrijk ze voor een tweede keer.
- Bak de saucijzenbroodjes gaar in 10 minuten op 230 graden en vervolgens 15 tot 20 minuten op 200 graden.
- Zet ze apart voor de opbouw van de ontbijttafel.
Zeeuwse bolussen
- Verwarm de oven voor op 240 graden.
- Meng de bloem, boter, margarine, gist, witte suiker, ei en zout in een kom en meng dit goed door.
- Verwarm de melk in een steelpan.
- Voeg de warme melk toe aan het bloemmengsel, kneed dit 3 minuten op middelhoge snelheid en 6 minuten op hoge snelheid.
- Verdeel het deeg in porties van 60 gram, bol het op, leg er een laagje vershoudfolie overheen en laat het 10 minuten rusten.
- Maak een theedoek nat en verdeel hier de bruine suiker en kaneel overheen.
- Maak van het deeg strengen van 25 centimeter lang, dit doe je door met beide handen de deegbollen uit te rollen in het suikermengsel.
- Leg de deegstrengen naast elkaar, bestrooi ze met het suikermengsel en vorm ze tot een bolus.
- Dip de bovenkant van de bolus nog een keer in het suikermengsel en leg ze op een beklede bakplaat met de gesuikerde kant naar boven.
- Laat de bolussen 50 minuten narijzen.
- Bak de bolussen gaar in 7 minuten.
- Haal de bolussen uit de oven, draai ze om op een ander bakpapiertje en laat ze volledig afkoelen.
Zwitserse koffie-hazelnootroom
- Doe 50 gram kristalsuiker, een scheutje melk en de custardpoeder in een kom en meng dit goed door.
- Verwarm de rest van de melk, het merg van 1 vanillestokje en de koffiebonen in een steelpan.
- Zeef het warme melkmengsel en voeg een klein beetje toe aan het koude melkmengsel.
- Giet het mengsel terug in de steelpan en breng het aan de kook.
- Giet de room in een met vershoudfolie beklede bakplaat en laat het afkoelen.
- Klop de slagroom met 30 gram suiker lobbig.
- Doe de gelatinepoeder in een bakje met 30 milliliter water .
- Voeg de slagroom toe aan de room en meng dit goed door.
- Verdeel de hazelnoten over een bakplaat en rooster deze.
- Haal de hazelnoten uit de oven, hak ze fijn en voeg ze toe aan de room.
- Doe de gelatine in een steelpan en verwarm dit.
- Voeg de warme gelatine toe aan de room.
- Zet de room in de koelkast.
- Haal de room uit de koelkast, snijd de bolussen doormidden en vul deze met de room.
- Leg ze apart voor de opbouw van de ontbijttafel.
Crackers
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Meng de pitten en zaden door elkaar.
- Doe 70 gram van de zadenmix in een keukenmachine en hak dit tot meel.
- Voeg de amandelmeel, zout en 75 milliliter water toe aan het zadenmeel, meng dit tot een stevige pasta en laat het 10 minuten rusten.
- Voeg beetje bij beetje 75 milliliter water toe, terwijl je goed blijft roeren.
- Verdeel het deeg tussen twee bakpapiertjes en wrijf met je handen het deeg vanuit het midden naar de randen.
- Rol het deeg met een deegroller na tot een egale plak.
- Haal het bovenste bakpapiertje van het deeg af en maak de randen recht.
- Bak de crackers gaar in 20 minuten, draai ze om en bak nog eens 20 minuten.
- Haal de crackers uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster tot de opbouw van de ontbijttafel.
Jam
- Breng alle ingrediënten in een steelpan aan de kook en laat 5 minuten doorkoken.
- Haal de steelpan van het vuur en laat de jam afkoelen.
Eiersalade
- Meng een eidooier, 1 eetlepel mosterd, 0,5 theelepel zout en 1 eetlepel witte wijnazijn in een maatbeker en meng dit goed door.
- Voeg langzaam 200 milliliter zonnebloemolie toe en mix dit met een staafmixer tot mayonaise.
- Kook 4 eieren.
- Snijd de bieslook en peterselie fijn.
- Prak de gekookte eieren fijn.
- Voeg zout, peper, bieslook, peterselie, kerrie, paprikapoeder, mayonaise en curry toe naar smaak.
Opbouw van de Hollandse ontbijttafel
- Decoreer de ontbijtplank met yoghurt, appel, peer, walnoten en een stuk oude kaas.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.