Taart met Delfts blauwe tegels
Een écht Hollandse taart, dit exemplaar met Delfts blauwe tegels. Hij smaakt lekker romig door de roomkaas frosting.
Bakgereedschap
- 3 cakeringen met een diameter van 24 centimeter
- Taartring met een diameter van 24 centimeter en hoogte van 6 centimeter
- 1 cakering met een diameter van 15 centimeter
- Cakeblik van 24 centimeter
- Cocktailprikkers
- Plasticfolie
- 2 fondantstrijkers
- Fondant rolstok
- 4 spuitzakken en spuitmondjes
- Marmeren steen
- 2 paletmessen
- Thermometer
- Acetaatfolie van 8 centimeter hoog
- Chocoladevorm-letters
- Koeksteker 10, tulp en bloem
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 170 graden hetelucht.
- Vet de bakvormen goed in met bakspray en leg bakpapier op de bakplaat.
- Zet het flesje cacaoboter in handwarm water.
Cakes
- Klop de boter, suiker, vanille en het zout tot de romige massa licht van kleur wordt.
- Voeg één voor één de eieren toe en zorg dat het eerste ei goed is opgenomen voor de volgende erbij gaat.
- Zeef de bloem, maizena en het bakpoeder boven een andere kom en meng.
- Voeg een kwart van het bloemmengsel toe aan het botermengsel en meng goed.
- Voeg vervolgens een kwart van de karnemelk toe en meng.
- Herhaal dit 3 keer tot het bloemmengsel en de karnemelk volledig opgenomen zijn.
- Verdeel het cakebeslag in 5 gelijke porties.
- Kleur 1 deel rood, 1 deel blauw, 1 deel groen en laat 2 delen ongekleurd.
- Haal van het ongekleurde deel een kleine portie af en kleur dit gemarmerd met licht- en donkergroen.
- Voeg aan het blauwe beslag het sinaasappelextract toe.
- Voeg aan het rode beslag het aardbeienpoeder toe.
- Doe het rode, blauwe en 1 deel van het ongekleurde beslag apart in de drie ronde springvormen.
- Doe het tweede deel van het ongekleurde beslag in het cakeblik.
- Doe het groene beslag in een willekeurige vorm.
- Bak de cakes in de springvormen in 25 tot 35 minuten af in de voorverwarmde oven. (Het kan zijn dat dit in twee rondes moet)
- Plaats de vorm met de groene cake bij het cakeblik met het ongekleurde beslag op de bakplaat.
- Houd er rekening mee dat cakes op verschillende niveaus van de oven anders bakken.
- Bak de cakes af tot ze goudbruin zijn. De cake moet terugveren als hij ingedrukt wordt en een ingeprikte satéprikker moet er schoon uitkomen.
- Bedek de cakes eventueel met aluminiumfolie als ze te snel bruinen.
- Haal de cakes na het bakken uit de vorm en laat ze afkoelen op een rooster.
Roomkaasfrosting
- Klop de boter in een paar minuten romig.
- Voeg de roomkaas en poedersuiker toe en klop nog een paar minuten totdat het een luchtige en stevige massa vormt.
- Maak sinaasappelzeste met een fijne rasp.
- Voeg de sinaasappelzeste en het sinaasappelextract toe aan de roomkaas en poedersuiker
- Tip van Sander: meng het sinaasappelextract met een theelepel poedersuiker om het beter opgenomen te krijgen.
- Zet de frosting in de koeling.
Marsepein
- Meng amandelmeel en suiker goed door elkaar.
- Voeg 2,5 milliliter water toe tot het een geheel vormt.
- Voeg zo nodig extra water toe. Als het mengsel tot een bal te kneden is, is het klaar.
- Voeg het amandelextract toe en kneed weer goed door.
- Bewaar in plasticfolie tot gebruik.
Antieke Delfts blauwe tegels en een 10 van chocolade
- Smelt de witte chocolade au bain-marie tot 45-50 graden.
- Leg een strook acetaatfolie van 8 centimeter hoog en 77 centimeter lang klaar op een plaat die in de koeling past.
- Maak een ‘1’ en een ‘0’ van marsepein.
- Spuit een beetje blauwe cacaoboter op een bordje, doop een deegschrapertje in de ‘verf’ en markeer hiermee tegels van elk 7,7 centimeter.
- Doop de koekuitsteekvormen in de blauwe cacaoboter en stempel het midden van de tegels.
- Schilder met een kwast hoekornamenten op de tegels.
- Tempereer de chocolade door tweederde op een marmeren steen te gieten.
- Houd de chocolade met paletmessen in beweging tot het ongeveer 26-27 graden bereikt heeft. De chocolade moet koud aanvoelen.
- Giet de afgekoelde massa bij de nog warme chocolade en roer heel goed door. De massa moet nu ongeveer 29 graden zijn.
- Overgiet de beschilderde tegels op het acetaat met de chocolade en maak met een paletmes glad.
- Laat de tegels en de cijfers in de koeling opstijven.
Opbouw van de tent
- Snijd uit de ongekleurde rechthoekige cake een rechthoek van 14 centimeter (lengte) x 6 centimeter (breedte) x 5 centimeter (hoogte).
- Snijd overdwars doormidden en vul met de roomkaasfrosting.
- Snijd van het bovenste deel twee schuine hoeken af zodat een tentvorm ontstaat.
- Snijd uit de rest van de ongekleurde cake 3 rechthoeken van 3,5 centimeter (lengte) x 3,5 centimeter (breedte) x 7 centimeter (hoogte).
- Snijd puntdaken uit de 3 kleine rechthoeken.
- Smeer de vormen dun in met frosting en zet in de koeling.
- Bekleed de vormen met marsepein.
- Maak met behulp van eetbare inkt van kleurstof met cacaopoeder ramen op de zijkanten.
- Maak rood-wit-blauwe vlaggetjes met marsepein en cocktailprikkers.
- Zet in koeling tot gebruik.
Opbouw van de taart
- Zet de bakring van 24 centimeter doorsnede op een plaat die in de koeling past.
- Bekleed de bakring met acetaatfolie van 8 centimeter hoogte.
- Snijd de blauwe cake bij zodat deze 3 centimeter hoog is.
- Leg de blauwe cake onder in de ring.
- Doe de frosting in een spuitzak en bedek de blauwe cake met een laag roomkaasfrosting van een halve centimeter.
- Snijd de witte cake bij zodat deze 2 centimeter hoog is.
- Bedek royaal met roomkaasfrosting.
- Snijd de rode cake bij zodat deze 3 centimeter hoog is.
- Bedek met een dunne laag roomkaasfrosting.
- Zet in de koeling.
- Verkruimel de groene cake.
- Meng en strooi als gras bovenop.
- Plaats de tent op het ‘gras’.
- Steek de 10 van marsepein in het tentdak.
- Plaats de Delfts blauwe tegels tegen de rand van de onderste taart.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.