Bakgereedschap
- Rechthoekige bakvorm met losse bodem van 33 bij 12 centimeter
- Blindbakvulling
- Staafmixer
- Keukenmachine met toebehoren
- Deegroller
- Gasbrander
- Paletmes
- rasp
- Spuitzakken
- Gekarteld spuitmondje
- Thermometer
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 170 graden.
- Vet de bakvorm in met vegan boter en bestuif met bloem.
Bodem
- Meng het lijnzaad met het water en mix met de staafmixer tot een dik geheel.
- Zeef de bloem met de poedersuiker in een kom.
- Voeg amandelmeel en zout toe.
- Verdeel de boter in stukjes over het deeg en wrijf erdoor zodat er een kruimelig deeg ontstaat.
- Voeg 2 eetlepels van het lijnzaadmengel toe en kneed tot een samenhangend deeg.
- Vorm het deeg al een beetje in de vorm van de bakvorm.
- Verpak in folie en leg 15 minuten in de vriezer.
- Rol het deeg uit tot 3 à 4 millimeter dikte en bekleed de vorm (niet te dun) ermee.
- Prik een aantal gaatjes in de bodem.
- Zet de vorm 20 minuten in de koeling of 10 minuten in de vriezer.
- Leg een bakpapier op het deeg en bedek met bakbonen.
- Bak de bodem 15 minuten blind.
- Verwijder de bakbonen en bak nog 8-10 minuten totdat het deeg goudbruin is.
Lemoncurd
- Rasp de citroenen en pers ze uit.
- Meng de suiker met de maizena en roer zodat de klontjes verdwijnen.
- Voeg de amandelmelk toe en roer door.
- Voeg citroenrasp en -sap toe.
- Voeg de agar agar toe en roer goed door.
- Breng het geheel op kleur met de kurkuma.
- Giet het mengsel in een pan en laat 5 minuten koken terwijl je blijft roeren.
- Voeg de boter toe en roer door tot het gesmolten is.
- Giet de curd in een (platte) schaal en laat afkoelen in de koeling.
- Daarna eventueel met de staafmixer glad mixen en in een spuitzak doen.
Meringue
- Giet de kikkererwten in een zeef en vang het vocht op.
- Kook het vocht in zodat er 2/3e over blijft.
- Zet in de koelkast of vriezer. Het moet koud zijn als je het gaat opkloppen.
- Klop 90 milliliter kikkererwtenvocht (aquafaba) met het citroensap op tot stevige pieken.
- Breng het water met de suiker aan de kook.
- Voeg de agar agar toe voordat de suikersiroop begint te koken.
- Kook door tot 117 graden.
- Zet de mixer met aquafaba lager en giet langzaam de suikersiroop erbij.
- Voeg het vanille-extract toe.
- Zet de mixer hoger en klop het geheel op tot kamertemperatuur.
- Doe de meringue in een spuitzak met gekarteld spuitmondje.
Opbouw
- Spuit de lemoncurd in de afgekoelde koekbodem en strijk glad met een paletmes.
- Spuit bollen meringue op de lemoncurd en zorg dat hier en daar nog iets van de lemoncurd te zien is.
- Brand de aquafaba af met een gasbrander (let op, verbrandt snel).
- Decoreer met atsina cress en blauwe bessen.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.