E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

It’s the most delicious time of the year

Bijzonder aangenaam taartje met een laag espresso-botercrème, een laag chocoladecrème en een laag toffee bovenop. Afgewerkt met pecannoten.

Michiel

Recept van
Michiel

Taart
(15) reviews

Ingrediënten

Biscuit

  • 10 eieren
  • 300 gram kristalsuiker
  • 220 gram zachte boter
  • 70 gram poedersuiker
  • snuf zout
  • 180 gram pure chocolade
  • 220 gram bloem
  • 6 gram speculaaskruiden

Espresso-botercrème

  • 25 gram maïzena
  • 4 eidooiers
  • 1 vanillestokje
  • 200 gram slagroom
  • 280 gram volle melk
  • 180 gram kristalsuiker
  • 20 gram espresso (vers gezet)
  • 250 gram zachte boter
  • 400 gram pecannoten

Toffee

  • 100 gram kristalsuiker
  • 20 gram water
  • 50 gram boter
  • 65 gram mascarpone

Chocoladecrème

  • 140 gram pure chocolade
  • 150 gram gecondenseerde melk

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 180˚C.
  • Bruineer de pecannoten circa 5 minuten in de warme oven.
  • Vet een bakblik in met een diameter van 25 centimeter en hoogte van minstens 8 centimeter.

Biscuit

  • Splits de eieren.
  • Klop de eiwitten samen met kristalsuiker stijf.
  • Klop in een andere kom boter, eidooiers, poedersuiker en zout tot een egale crème.
  • Smelt ondertussen de chocolade au bain-marie en voeg dit toe aan de zachte crème.
  • Klop op hoge snelheid tot een glad mengsel. Spatel de eiwitten erdoor en vervolgens de bloem en specerijen.
  • Schep het beslag in het bakblik en bak de taart in circa 40 minuten gaar.

Espresso-botercrème

  • Meng maïzena met een scheutje melk.
  • Klop de dooiers door het maïzenapapje.
  • Snijd het vanillestokje open en schraap het merg er uit.
  • Doe room, melk, 100 gram suiker, vanillemerg en espresso in een pannetje en breng aan de kook.
  • Schenk een beetje van het warme slagroommengsel bij het maïzenamengsel en roer goed door.
  • Schenk dit terug in de pan en blijf roeren totdat het indikt.
  • Schenk op een bord en laat afkoelen in de koeling.
  • Klop in een keukenmachine boter en overige suiker tot een luchtige crème.
  • Voeg hier het afgekoelde espresso-mengsel aan toe en meng tot een stevige botercrème.
  • Houd een paar mooie pecannoten apart voor decoratie. Hak overige noten grof en meng deze door de botercrème.

Toffee

  • Laat suiker en water karamelliseren.
  • Zodra het de gewenste kleur heeft, voeg boter toe en roer goed door.
  • Haal de pan van het vuur en meng mascarpone door de karamel. Indien er klontjes in de toffee zitten, zet het even op het vuur en roer goed door.
  • Laat iets afkoelen voor gebruik.

Chocoladecrème

  • Smelt chocolade samen met de gecondenseerde melk au bain-marie.
  • Laat iets afkoelen voor gebruik.

Samenstellen

  • Snijd de cake in vier gelijke plakken.
  • Leg de onderste cake op de werkbank en smeer hier een goede laag espresso-botercrème op.
  • Bedek met een tweede cakeplak en smeer hier een goede laag chocoladecrème op.
  • Dek af met een derde cakeplak en verdeel hier weer een laag espresso-botercrème op.
  • Sluit af met de vierde cake.
  • Schenk de toffee op de bovenste cakeplak.
  • Smeer de zijkant van de taart af met botercrème.
  • Garneer met pecannoten.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.