E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

KIDS: Vlechtbrood

Vlechtbrood is een echte blikvanger op tafel. Het ziet er super mooi uit en is ook nog eens hartstikke lekker. Maar let goed op, want vlechten met 4 strengen is lastiger dan het lijkt. Bakkers klaar? Vlechten maar!

Brood
(16) reviews

Ingrediƫnten

Vlechtbrood

  • 1 zakje instant gist
  • 300 milliliter lauwwarme melk
  • 450 gram witte bloem
  • 25 gram boter
  • 1 theelepel suiker
  • 1.5 theelepel zout
  • schaaltje sesamzaad
  • schaaltje lijnzaad
  • schaaltje gemixte zaden
  • 1 ei

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Bakplaat
  • Eventueel: Staande mixer
  • Kwastje
  • Liniaal
  • Weegschaal
  • Folie

Vlechtbrood

  • Verwarm 50 milliliter melk tot ongeveer 37 graden.
  • Voeg de gist toe en roer goed door. Laat 5 minuten staan.
  • Doe de bloem in een mengkom en maak een kuiltje in het midden. Doe er de suiker, de rest van de lauwwarme melk, boter en het gistmengsel in.
  • Meng met een lepel of vork tot een zacht, slap deeg en laat 15 minuten afgedekt rusten.
  • Voeg extra lauwwarme melk toe als het te droog is en extra bloem als het te vochtig is.
  • Bestuif het werkvlak licht met bloem, voeg het zout toe aan het deeg en kneed het in 8-15 minuten tot een soepel en elastisch deeg. Je kunt ook een staande mixer gebruiken, kneed het deeg dan 3 minuten op lage snelheid.
  • Dek het deeg af met een vochtige keukendoek en laat op een tochtvrije plaats minimaal 1 uur rijzen of tot het deeg in volume verdubbeld is.
  • Weeg 500 gram deeg af en verdeel het in 4 gelijke delen.
  • Bol elk stukje op en laat het nog 10 minuten rijzen.
  • Rol elk stuk uit tot een streng van 25 centimeter.
  • Gebruik het kwastje en wat water om de strengen te versieren:
  • 1 streng van sesamzaad
  • 1 streng van lijnzaad
  • 1 streng van gemengde zaden
  • 1 streng bestrijk je met een beetje losgeklopt ei.
  • Leg de 4 strengen nu in een recht kruis. Dat ziet er zo uit.
  • Nu gaan we vlechten volgens dit schema:
    • Leg boven naar beneden
    • Leg beneden naar boven
    • Leg links naar rechts
    • Leg rechts naar links
    • Herhaal dit totdat er een vlecht is.
  • Bol het vlechtbrood nu nog een klein beetje op.
  • Leg het brood op een ingevette en met bakpapier beklede bakplaat.
  • Vet een stukje folie in en leg dat over het brood.
  • Laat nogmaals minimaal 1 uur rijzen of tot het brood in volume verdubbeld is.
  • Verwarm de oven voor op 220 graden en zet een bakje water onderin de oven.
  • Bak het brood in +/- 20 minuten goudbruin en gaar.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.