Bakgereedschap
- Staande mixer met deeghaak (optioneel)
- Frituurpan
- Broodrooster
- Bakpapier
- Bakplaat
- Huishoudfolie
- Handmixer
- Zeef
- IJslepel
- Rolstok
- Deegsnijder
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Week de gelatine in koud water.
Broodjes
- Verwarm de melk tot lauwwarm.
- Los de gist erin op.
- Meng de bloem met de suiker.
- Voeg de melk en gist toe en begin met kneden.
- Klop de eieren los en voeg de helft toe.
- Voeg de boter en zout toe en kneed het deeg minimaal 8 minuten.
- Laat het deeg 20 minuten rijzen in een afgedekte kom.
- Verdeel de deegbol in 4 of 5 bolletjes.
- Meng de rest van het geklopte ei met een beetje water en een snufje zout.
- Bestrijk de bolletjes met het eimengsel en leg ze op de bakplaat.
- Laat ze nog 40 minuten rijzen.
- Bak de bolletjes in 8 tot 10 minuten af in een voorverwarmde oven.
Vlees
- Snijd het vlees grof en wrijf in met peper en zout.
- Snijd een ui grof.
- Haal de zaadjes uit de rawit en snijd hem in stukjes.
- Kneus de sereh en leg er een knoop in.
- Schil de gember.
- Doe de laos, gember, het salamblad, de blaadjes djeroek poeroet, het water, de kokosmelk en het vlees in een pan.
- Voeg eventueel bouillon toe naar smaak.
- Laat het vlees 4 uur stoven.
Roux
- Giet het vlees af in een zeef en vang de bouillon op in een bakje.
- Smelt de boter.
- Voeg de bloem bij de boter, blijf roeren en laat het mengsel 3 minuten garen.
- Voeg 240 gram bouillon toe, leng eventueel aan met water.
- Voeg naar smaak zout, peper of nootmuskaat toe.
- Roer het vlees, de gelatine en ¼ bouillonblokje (verkruimeld) door het mengsel.
- Laat de roux afkoelen en opstijven.
Paneren en frituren
- Verwarm de frituurolie tot 180 graden.
- Rooster de plakjes brood in de broodrooster.
- Rol met een rolstok de geroosterde broodjes tot paneermeel.
- Verdeel de paneermeel over 2 bakjes: grof en fijn paneermeel.
- Kluts de eieren los in een bakje.
- Schep met een ijslepel bolletjes van ongeveer 70 gram uit de koud geworden roux.
- Haal het bolletje door de fijne paneermeel en rol ze tot een rolletje.
- Haal de rolletjes dan door het geklutste ei en vervolgens door het tweede bakje met grof paneermeel.
- Herhaal dit tot de roux op is.
- Frituur de kroketten vervolgens in 4 minuten goudbruin.
Mayonaise
- Klop het citroensap door de eidooier.
- Voeg beetje bij beetje de olie toe, tot de mayonaise dik genoeg is.
- Voeg zout en/of suiker toe naar smaak.
- Voeg wat gehakte munt toe om de mayonaise frisser te maken.
Serveren
- Snijd de broodjes door en leg er een kroket op.
- Serveer met de mayonaise.
- Selamat Makan!
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.