Bakgereedschap
- Piepschuim bol van ø 15 centimeter met een gat van ø 9 centimeter in de bovenkant
- Bakpapier
- Bakplaat
- Huishoudfolie
- Staande mixer met toebehoren
- Spuitzakken
- Spuitmondjes gras en gekarteld
- Hakmolen
- Zeef
- Rasp
- Taartrooster
- Cocktailprikkers
- Taartring van ø 9 centimeter
- Madeleine bakvorm klein en middelgroot
Voorbereiding
- Zet een dag van tevoren 75 milliliter hele sterke espresso. Kook het met 120 gram suiker voor 5 minuten en laat daarna een nacht staan.
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Vet de madeleine vormen en de bakring goed in.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Pistache madeleines
- Rooster de pistachenoten ongeveer 3 minuten in een pannetje. Maal ze daarna fijn.
- Smelt de roomboter, zorg dat het niet kookt.
- Mix de eieren met de suiker en het zout tot het schuimig is.
- Voeg daarna de gesmolten boter langzaam toe.
- Zeef de bloem, matcha en bakpoeder en spatel door het eimengsel.
- Voeg ook de rasp en sap van de limoen en de gemalen pistachenootjes toe.
- Doe het beslag in een spuitzak en leg het ongeveer een uur in de koeling.
Citroen madeleines
- Smelt de roomboter, zorg dat het niet kookt.
- Mix de eieren met de suiker en het zout tot het schuimig is.
- Voeg daarna de gesmolten boter langzaam toe.
- Zeef de bloem en bakpoeder en spatel door het eimengsel.
- Voeg ook de rasp en sap van de citroen toe en kleur het beslag violetkleurig.
- Doe het beslag in een spuitzak en leg het ongeveer een uur in de koeling.
Mokka hazelnoot madeleines
- Rooster de hazelnoten in de oven ongeveer 9 min. Maal ze daarna fijn.
- Smelt de roomboter, zorg dat het niet kookt.
- Mix de eieren met de suiker en het zout tot het schuimig is.
- Voeg daarna de gesmolten boter langzaam toe.
- Zeef de bloem en bakpoeder en spatel door het eimengsel.
- Voeg ook de gemalen hazelnoten en de afgekoelde koffiesiroop (niet alles) naar smaak toe.
- Doe het beslag in een spuitzak en leg het ongeveer een uur in de koeling.
Koffiesiroop
Botercrème
- Breng 125 gram melk, 7 gram suiker en het opengesneden vanillestokje aan de kook.
- Maak een papje van de overige melk, de custard en de overige suiker.
- Giet een scheutje gekookte melk bij het papje, roer goed door en giet alles terug in de pan.
- Verwarm tot het indikt en giet daarna op een platte schaal, dek af met folie en laat deze banketbakkersroom afkoelen tot kamertemperatuur.
- Klop de boter met de basterdsuiker luchtig.
- Voeg de banketbakkersroom in delen toe, schraap tussendoor je kom goed schoon.
- Klop de botercrème goed luchtig, die kan wel 10 tot 15 minuten duren.
- Breng de botercrème op smaak met koffiesiroop.
- Voeg aan ¾ deel de matcha toe.
- Voeg aan de rest violet kleurstof toe.
Afbakken
- Vul de kleine madeleinevorm met citroen beslag, maak 15 madeleines.
- Zet de taartring op de bakplaat met bakpapier en vul ook de taartring met dit beslag.
- Bak de madeleines voor ongeveer 8 minuten, de ring ongeveer 11 minuten.
- Vul de middelgrote madeleinevorm met 18 matcha madeleines en bak ze ongeveer 11 minuten.
- Maak van het hazelnoot mokka beslag 18 grote en 15 kleine madeleines.
- Stort de afgebakken madeleines op een rek en laat ze afkoelen.
Opbouw
- Leg de cake uit de taartring in het gat in de piepschuim bol.
- Besmeer deze met de violet crème.
- Zet de kleine violet madeleines er met een cocktailprikker bovenin vast.
- Besmeer de rest van de bol met groene botercrème.
- Steek grote groene en mokka madeleines in de bol, van boven naar beneden.
- Vul de onderste rand op met kleine mokka madeleines.
- Doe de violet botercrème in een spuitzak met gras spuitmondje. Spuit bovenop het bouwwerk violet slierten botercreme.
- Doe de groene botercrème in een spuitzak met gekarteld spuitmondje en versier de onderkant en gaatjes met de botercrème.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.