E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Middernacht ochtendzacht

De binnenstebuiten taart van Daniel is aan de buitenkant een stad met huisjes bij nacht, maar zodra je hem doorsnijdt zie je een zonsopgang in de verschillende cakelagen. Hij maakt het spektakelstuk van decoratiebeslag met een chocoladebiscuit, koekjesbodem, karamel botercrème en stroopwafellikeur.

Daniel

Recept van
Daniel

Taart
(12) reviews

Ingrediënten

Chocoladecake

  • 250 gram boter
  • 650 gram suiker
  • 6 eieren
  • 2 theelepels vanille-extract
  • 540 gram tarwebloem
  • 16 gram bakpoeder
  • 200 gram cacaopoeder
  • 150 gram volle melk
  • 5 gram zout
  • 500 gram volle yoghurt
  • 100 gram pure chocolade callets
  • 2 eetlepels oploskoffie

Koekjeslaag

  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • 100 gram boter
  • 150 gram tarwebloem
  • 0.25 theelepel bakpoeder
  • 1 eidooier
  • 0.5 theelepel vanille-extract
  • 0.25 theelepel zout
  • 90 gram pecannoten

Biscuit

  • 24 eieren (M)
  • 600 gram fijne kristalsuiker
  • 540 gram tarwebloem
  • 60 gram maïzena
  • 6 gram zout
  • 6 gram vanille-extract

Decoratiebeslag

  • 120 gram boter
  • 90 gram fijne kristalsuiker
  • 105 gram tarwebloem
  • 3 eiwitten
  • 10 gram zonnebloemolie

Karamel

  • 350 gram fijne kristalsuiker
  • 60 gram water
  • 350 gram slagroom
  • 3 gram vanille-extract
  • 5 gram zout

Botercrème

  • 4 eiwitten
  • 200 gram fijne suiker
  • 270 gram boter
  • 8 gram vanille-extract
  • 4 gram zout

Trempeersiroop

  • 100 gram water
  • 100 gram fijne suiker
  • 100 gram stroopwafel likeur
  • kleurstoffen

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Staande mixer met toebehoren
  • Bakplaten
  • Chopper
  • Bakkwast
  • Bakpapier
  • Zeef
  • Taartzaag
  • Deegroller
  • Garde
  • Spuitzakken
  • Huisjes sjabloon (zelf maken)
  • Spuitfles

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 170 graden conventioneel.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Maak een barrière van aluminiumfolie in het midden van een andere met bakpapier beklede bakplaat.

Chocoladecake

  • Scheid de eieren.
  • Klop de boter, suiker, vanille en eidooiers luchtig.
  • Meng de bloem met het bakpoeder, zout, oploskoffie en cacaopoeder.
  • Meng de melk met de yoghurt.
  • Voeg het yoghurt-melk mengsel en de droge ingrediënten om en om aan het botermengsel toe, roer niet meer dan nodig.
  • Voeg de grof gehakte chocolade callets toe.
  • Klop de eiwitten op en spatel deze door het beslag.
  • Smeer het beslag uit over de bakplaat en bak het ongeveer 45 minuten.
  • Laat afkoelen en trek het bakpapier voorzichtig los.
  • Snijd de cakeplak in het midden van de lengte door.
  • Stapel de cakes met een dun laagje karamel als lijm op elkaar.
  • Gebruik een taartzaag om huisjes uit te snijden die overeenkomen met je decoratiebeslag.

Koekjeslaag

  • Verwarm de oven verder naar 180 graden conventioneel.
  • Rooster de pecannoten in een pan en hak ze grof.
  • Meng alle ingrediënten tot een samenhangend deeg.
  • Rol het deeg uit tot een plak van 15 x 20 centimeter.
  • Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Prik gaatjes in met een vork.
  • Bak de koek in 15 minuten goudbruin.
  • Laat afkoelen.

Biscuit

  • Verwarm de oven verder voor op 190 graden hetelucht.
  • Maak het beslag in 4 delen.
  • Klop 6 eieren, 1,5 gram zout, 1,5 gram vanille en 150 gram suiker au bain-marie voor 7 minuten.
  • Haal van de warmtebron af en klop met een garde verder tot kamertemperatuur.
  • Verdeel het beslag over 2 kommen en voeg kleurstof toe. Je hebt in totaal 1 rood, 1 oranje, 1 roze en 1 lichtblauw biscuit nodig. De rest wordt donkerblauw.
  • Meng 135 gram bloem met 15 gram maizena.
  • Zeef de helft boven elke kom en spatel tot een beslag.
  • Verdeel het beslag over de bakplaat met aluminium. Het ene beslag aan de ene kant en het andere aan de andere kant van de barrière.
  • Bak de biscuits in ongeveer 15 minuten gaar en laat afkoelen. Bak het donkerblauwe biscuit pas af met het decoratiebeslag.

Decoratiebeslag

  • Meng alle ingrediënten behalve de olie.
  • Schep 10 gram van het witte beslag in een spuitzak.
  • Kleur 30 gram beslag geel en doe ook in een spuitzak.
  • Kleur de rest van het beslag zwart en doe ook in een spuitzak.
  • Vet 2 vellen bakpapier in met zonnebloemolie.
  • Spuit voor de zijkanten van je taart een strook met gele raampjes op het papier.
  • Laat hard worden in de vriezer.
  • Spuit voor de bovenkant van de taart sterretjes op het andere bakpapier met het witte beslag.
  • Laat ook dit hard worden in de vriezer.
  • Spuit met het zwarte beslag huisjes over de gele ramen en strijk deze netjes af met een spatel.
  • Spuit witte sterren boven de huisjes.
  • Laat het geheel weer hard worden in de vriezer.
  • Verdeel het donkerblauwe beslag over de de beide bakplaten over de sterren en strijk netjes af.
  • Bak beide biscuits in ongeveer 15 minuten gaar en laat afkoelen.

Karamel

  • Breng de suiker en het water op hoog vuur aan de kook en laat donkerbruin kleuren.
  • Verwarm de slagroom in een andere pan tot ongeveer 70 graden.
  • Voeg roerend langzaam de slagroom toe aan de suiker, als deze de gewenste donkerbruine kleur heeft.
  • Kook nog 3-5 minuten door.
  • Haal van het vuur en voeg vanille en zout toe.
  • Laat afkoelen.

Botercrème

  • Verwarm de eiwitten en de suiker al roerend au bain-marie tot ongeveer 60 graden.
  • Haal van de warmtebron af en klop op hoge snelheid met de staande mixer tot kamertemperatuur.
  • Wissel de garde voor een vlinder en voeg de vanille, zout en boter in stukjes toe.
  • Roer aan het einde de karamel door de crème.

Trempeersiroop

  • Breng de suiker en het water aan de kook.
  • Kook voor 1 minuut en haal van het vuur af.
  • Voeg de likeur toe.
  • Laat afkoelen.

Opbouw

  • Smeer de koekjeslaag in met karamel.
  • Plaats daarop de chocoladecake.
  • Smeer deze dun in met een laag botercrème.
  • Vul de ruimtes boven de huisjes met een laag rood biscuit.
  • Gebruik een flesje om wat trempeersiroop over de biscuit laag te verdelen.
  • Smeer de laag in met een dunne laag botercrème als lijm.
  • Herhaal dit met het oranje, roze en lichtblauwe biscuit.
  • Snijd de taart bij tot een kubus.
  • Smeer vervolgens de hele taart in met botercrème.
  • Snijd de buitenkant biscuits op maat (huisjes voor aan de zijkant en hemel als deksel) en plak deze op de buitenkant.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.