Jan Hagel, stroopkoeken en bitterkoekjes zijn typisch Hollandse koeken. En hoe leuk is het om deze zelf te bakken?
Bakbenodigdheden
- Ovalen uitsteekvormen
- Ronde uitsteekvormen
- Koekjesstempel
- Ring met een diameter van 40 centimeter
- Ring met een diameter van 30 centimeter
- Ring met een diameter van 20 centimeter
- Bindringen met een diameter van 40 centimeter
- Katoenen macramégaren
- Grote naald
- Eetstokjes
- Spuitzakken
- Spuitmondje met een ronde opening
- Staande mixer met toebehoren
- Koelspray
- Foodprocessor
- Vershoudfolie
Voorbereiding voor de koeken
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
Jan Hagel koeken
- Splits 5 eieren en klop 2 eieren op. Bewaar het eiwit voor later.
- Meng de boter, witte basterdsuiker en een snufje zout in een kom goed door.
- Voeg 5 eidooiers toe en meng dit goed door.
- Zeef de patentbloem, bakpoeder en kaneel boven het mengsel en kneed dit tot een samenhangend deeg.
- Verdeel het deeg in 5 gelijke delen, verpak het in vershoudfolie en rol het deeg tot een vierkante plak.
- Laat het deeg 30 minuten rusten in de koelkast.
- Haal het deeg uit de koelkast en kneed het kort door.
- Rol het deeg uit tot een dikte van 3 centimeter.
- Bestrijk de bovenkant van het deeg met een losgeklopt ei, strooi daar de parelsuiker en amandelschaafsel overheen en druk dit voorzichtig aan met een deegroller.
- Bak de koekjes gaar in 20 tot 25 minuten.
- Haal de koekjes uit de oven en steek er direct verschillende maten ovale vormen uit.
- Steek met een klein spuitmondje gaatjes uit, ongeveer 1 centimeter van de rand.
Bitterkoekjes
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Splits de eieren en weeg 125 gram eiwit af.
- Doe het amandelmeel, poedersuiker, amandelextract, vanille-extract, eiwit en een snufje zout in een foodprocessor en meng dit tot een glad beslag.
- Doe het beslag in een spuitzak met een gladde spuitmond van ongeveer 1 centimeter.
- Spuit rondjes op een bakmat met een diameter van ongeveer 3 centimeter.
- Druk met een natte vinger de puntjes glad.
- Bak de bitterkoekjes gaar in 10 tot 13 minuten.
- Leg de bakmat op zijn kop op een andere, koude bakplaat.
- Haal de bitterkoekjes van de bakmat en laat ze afkoelen op een rooster.
- Prik met een eetstokje een gaatje in de bovenkant van het bitterkoekje.
Stroop koeken
- Verwarm de oven voor op 145 graden.
- Kneed de bloem, boter, suiker, eieren, bakpoeder en een snufje zout in een kom tot een samenhangend deeg.
- Verpak het deeg in vershoudfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.
- Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit tot 3 millimeter dik.
- Steek met een ronde steker van 7 centimeter rondjes uit het deeg.
- Druk met de koekjesstempels de patronen in het deeg.
- Steek met een klein spuitmondje rondjes uit de koekjes, ongeveer 1 centimeter van de rand.
- Bak de koekjes gaar in 15 tot 20 minuten.
- Haal de koekjes uit de oven en laat ze afkoelen.
Karamel
- Verwarm het water en de kristalsuiker in een steelpan tot de suiker is opgelost.
- Haal de steelpan van het vuur als de siroop een bruine kleur heeft en voeg beetje bij beetje de slagroom toe.
- Roer de boter door de karamel.
Opbouw van de koekjeskroonluchter
- Bestrijk de stroopkoeken met karamel en plak daar een andere stroopkoek bovenop.
- Doe een bindring door het gat van de stroopkoeken en de Jan Hagel koeken.
- Leg 2 bitterkoekjes op elkaar en steek een stuk touw door de gaten.
- Hang de grootste ovalen Jan Hagel koekjes op de bovenste ring, 10 koekjes in totaal.
- Hang de middelste ovalen Jan Hagel koekjes op de middelste ring, 7 koekjes in totaal.
- Hang de kleinste ovalen Jan Hagel koekjes op de onderste ring, 6 koekjes in totaal.
- Hang tussen de Jan Hagel koekjes de stroopkoeken en bitterkoekjes.
Bekijk alle opdrachten uit seizoen 11 van Heel Holland Bakt
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.