E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Nougat de Montélimar

Zoetekauwen opgelet! Dit recept voor nougat de Montélimar is speciaal voor jou.

(14) reviews

Ingrediënten

Nougat (10 plakken)

  • 525 gram amandelen
  • 680 gram rietsuiker
  • 180 gram glucosestroop
  • 485 gram honing
  • 100 gram eiwit
  • 525 gram gedroogde cranberries
  • 100 gram pure chocolade callets
  • zonnebloemolie

Bereidingswijze

Nougat (10 plakken)

Amandelen roosteren

  • Verwarm de oven voor op 160 °C.
  • Verdeel alle amandelen over een bakplaat en rooster ze ongeveer 15 minuten in de oven.
  • Laat de amandelen afkoelen.

Suikerstroop

  • Kook 120 ml water met de fijne kristalsuiker en de glucosestroop in een pan op middelhoog vuur tot 140°C (let op, deze temperatuur is cruciaal voor het eindresultaat!).
  • Houd de wand van de pan schoon met een natte kwast.
  • Schenk de honing in een andere pan.
  • Begin met het koken van de honing, zodra de suikerstroop 130°C heeft bereikt. Kook de honing tot 130 °C.

Eiwit kloppen

  • Splits de eieren en weeg de eiwitten af.
  • Doe het eiwit in de vetvrije kom van de staande tafelmixer met garde en begin met kloppen wanneer de temperatuur van de honing  125 °C is.
  • Schenk zodra het eiwit stijf is de honing er in een dun straaltje bij.
  • Giet de suikersiroop er in een dun straaltje bij.
  • Zet de staande tafelmixer even stil en vervang de garde voor een menghaak.
  • Blijf de nougat ongeveer 10 minuten doorkloppen tot deze een matte glans heeft.

Nougat maken en vormen

  • Voeg de helft van de geroosterde amandelen en de cranberry’s toe aan de nougat en meng het geheel kort door met de staande tafelmixer.
  • Vet het aanrechtblad en de handen in met een beetje zonnebloemolie.
  • Leg de nougat op je aanrechtblad.
  • Verdeel de rest van de amandelen en cranberry’s er overheen en kneed het geheel kort door.
  • Leg een vel bakpapier op de werkbank en vorm hierop met je handen de nougat tot een vierkant.
  • Leg een tweede vel bakpapier op de nougat en druk de massa nu goed aan.
  • Vouw het bakpapier eromheen en pak in in plasticfolie.
  • Laat de nougat minimaal een nacht opstijven in de koelkast.

Afwerking

  • Maak je nougat extra lekker door hem eerst in te smeren met geënte pure chocolade.
  • Smelt daarvoor tweederde van de chocolade au bain-marie, dus in een kom boven een pan kokend water.
  • Zorg ervoor dat de kom het water niet raakt. Haal daarna de kom van de pan. Hak de rest van de chocolade en voeg toe.
  • Roer tot de chocolade is afgekoeld. Smeer de geënte chocolade met een (palet)mes uit over de nougat.
  • Snijd de nougat in plakken van gewenste dikte.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.