Voorbereidingen
- Verwarm de oven voor op 240°C (hetelucht).
Bakgereedschap
- 1 uitsteekringen 20 centimeter
- 1 uitsteekring 18 centimeter
- 1 uitsteekring 10 centimeter
- Spuitzak met verwisselbaar opzetstuk
- Spuitmondje om soezen te vullen
- Bakpapier
- Eventueel siliconen mat (kan ook op bakpapier of marmeren plaat)
- Pollepel
Soesjes
- Breng de melk, water en boter in een pan aan de kook.
- Voeg de bloem en het zout toe en meng met een spatel tot een bal ontstaat.
- Laat het deeg enkele minuten garen.
- Doe het deeg in een kom en meng geleidelijk het ei er doorheen.
- Spuit doppen op een bakplaat met bakpapier en bak in 15 à 20 min gaar.
Vulling
- Week de gelatine in koud water.
- Breng de melk met het vanillestokje aan de kook.
- Klop de eidooiers met de suiker en maïzena schuimig wit.
- Voeg een klein beetje hete melk toe en roer goed door.
- Giet terug in de pan en verwarm tot het mengsel dikker wordt.
- Knijp de gelatine uit en voeg tegelijkertijd de boter toe.
- Laat de room afkoelen.
- Klop de slagroom stijf en spatel deze door de afgekoelde room.
- Laat iets opstijven en vul dan de soezen.
Amandelnougatine
- Verwarm de oven op 140°C.
- Rooster het amandelschaafsel op een bakplaat met bakpapier.
- Verwarm in een pan de glucose, suiker en water tot ongeveer 170°C.
- Voeg de warme amandelen en de boter toe en meng snel en goed door elkaar.
- Stort op een warme bakplaat met siliconenmat; dek af met nog een vel bakpapier en rol uit tot een dunne plak.
- Steek hier de benodigde vormen uit en laat goed plat drogen.
- Zet de nougatine terug in de oven als deze hard begint te worden.
Sesamnougatine
- Verwarm de oven op 140°C.
- Rooster de sesamzaadjes op een bakplaat met bakpapier.
- Verwarm in een pan de glucose, suiker en water tot ongeveer 170°C.
- Voeg de warme sesamzaadjes en de boter toe en meng snel en goed door elkaar.
- Stort op een warme bakplaat met siliconenmat; dek af met nog een vel bakpapier en rol uit tot een dunne plak.
- Steek hier de benodigde vormen uit en laat goed plat drogen.
- Rol enkele stroken nougatine om de pollepel(-s) en laat hard worden.
- Zet de nougatine terug in de oven als deze hard begint te worden.
- Uitsteken uit de nougatine (sesam en amandel): 2 cirkels van 20 centimeter, 2 cirkels van 10 centimeter, 2 cirkels van 18 centimeter + gat in binnenkant en ca. 10 cirkels in verschillende maten.
- Overige vormen snijden (gebruik eventueel een pizzames).
Karamel
- Doe de glucosestroop, suiker en water in de pan en verwarm tot de karamel licht begint te kleuren.
- Gebruik deze karamel om de losse onderdelen aan elkaar te zetten en de soesjes in te dopen.
Royal icing
- Zeef de poedersuiker.
- Klop het eiwit met de mixer op lage stand en voeg de poedersuiker geleidelijk toe.
- Voeg citroensap toe en dek af.
Samenstellen
- Neem een cirkel van 20 centimeter.
- Stapel een buitenrand van in karamel gedoopte soesjes, 3 hoog.
- Dek af met de tweede cirkel van 20 centimeter.
- Herhaal dit voor de cirkels van 15 centimeter.
- Maak een wiel van de cirkels van 18 centimeter met het gat in het midden.
- Stapel weer op de buitenrand een ring van soesjes, maar nu 1 laag hoog, plak de tweede ring hier bovenop.
- Zet het stuk van 20 centimeter plat op een bord.
- Zet hier het wiel, op zijn kant, op vast met karamel.
- Als dit goed uitgehard is kan het kleinste stuk van 15 centimeter hier plat bovenop vastgezet worden met karamel.
- Decoreer verder met de cirkels en overige vormen, welke je ook vast zet met karamel.
- Werk de randjes van de cirkels af met een sierrandje van royal icing.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.