E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Oetels in het moeras

Tijdens carnaval wordt de woonplaats van Anouk omgedoopt tot Oeteldonk. Oetels zijn kikkers. Voor haar streeklekkernijentaart maakt Anouk daarom een moeras vol Oetels van brownie, eclairs en soezen. Natuurlijk komen de Oeteldonkse kleuren terug in de taart. Al met al: een kleurrijk en vrolijk geheel.

Anouk

Recept van
Anouk

Taart
(6) reviews

Ingrediënten

Voorbereiding

  • 1 blikje gecondenseerde melk

Crumble

  • 50 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 50 gram rietsuiker
  • 45 gram tarwebloem
  • 5 gram cacaopoeder
  • 20 gram amandelmeel

Brownie

  • 90 gram roomboter
  • 225 gram kristalsuiker
  • 112 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 190 gram pure chocolade (72%)
  • 1.5 eetlepel Keukenstroop
  • 3 eieren
  • 1.5 theelepel vanille-extract
  • 150 gram (bio) patent tarwebloem
  • 30 gram cacaopoeder
  • 1.5 theelepel bakpoeder
  • 100 gram pecannoten (gepeld, ongebrand en ongezouten)

Chocoladeglazuur

  • 375 gram kristalsuiker
  • 120 gram water
  • 188 gram pure chocolade callets

Soezen en eclairs

  • 150 gram volle melk
  • 150 gram water
  • 150 gram ongezouten roomboter
  • 150 gram (bio) patent tarwebloem
  • 6 eieren
  • flinke snuf zout
  • 30 gram poedersuiker

Aardbeien- en mangocrème

  • 100 gram eiwit
  • 20 gram fijne kristalsuiker
  • 60 gram water
  • 180 gram fijne kristalsuiker
  • 6 blaadjes gelatine
  • 360 gram ongezoete slagroom
  • 100 gram diepvries aardbeien
  • 100 gram diepvries mango
  • rode kleurstof
  • gele kleurstof

Victoriabeslag

  • 100 gram geschaafde amandelen
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 1 eiwit

Slagroomvulling

  • 500 gram ongezoete slagroom
  • 2 eetlepels suiker
  • snuf zout

Garnering

  • 200 gram lichtgroene en donkergroene fondant (elk 100 gram)
  • 50 gram rode fondant
  • 50 gram wit fondant
  • 50 gram zwart fondant
  • 50 gram gele fondant
  • 100 gram suikerbakkerspoeder
  • 5 gram grof zeezout

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Brownie bakvorm 21×31 centimeter 
  • Karton van 21×31 centimeter
  • Bakplaat
  • Uitstekers blad en bloemen 
  • Uitsteker rond ø 3 centimeter
  • Tools om fondant te modelleren
  • Deegroller 
  • Keukenmachine met toebehoren
  • Mixer
  • Staafmixer
  • Kwastje
  • Thermometer
  • Spuitzakken
  • Gekarteld spuitmondje
  • Groot en klein rond spuitmondje voor éclairs

Voorbereiding

  • Maak de Dulce de leche tenminste 4 uren van tevoren. Zet het blikje gecondenseerde melk in een grote pan met water en laat vier uren koken. Zorg dat het blikje volledig onder water blijft staan. Laat afkoelen tot gebruik.
  • Week de gelatine in koud water.
  • Verwarm de oven voor op 190 graden.
  • Leg twee vellen bakpapier klaar.
  • Vet een bakvorm van 21 x 31 centimeter in, leg een bakpapier op de bodem.
  • Leg een spuitzak met rond spuitmondje, een spuitzak met een gekarteld spuitmondje en twee spuitzakken met een klein rond spuitmondje klaar.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Crumble

  • Roer de boter zacht.
  • Voeg de rietsuiker, bloem, amandelmeel en cacao toe.
  • Kneed tot een samenhangend deeg.
  • Rol uit tussen twee vellen bakpapier.
  • Leg een uur in de vriezer.
  • Steek rondjes uit van ø 3 centimeter.
  • Leg in de vriezer tot gebruik.

Brownie

  • Verwarm de boter met de chocolade, suiker, basterdsuiker en keukenstroop tot de boter en chocolade volledig zijn gesmolten.
  • Klop de eieren met het vanille-extract luchtig.
  • Voeg beetje bij beetje het chocolademengsel toe en spatel goed door.
  • Zeef de bloem met de cacao en het bakpoeder.
  • Spatel door het beslag.
  • Snijd de pecannoten grof en roer ze door het beslag.
  • Schenk het beslag in de ingevette bakvorm en bak in 15 – 20 minuten gaar.

Chocoladeglazuur

  • Hak de chocolade fijn en doe in een kom.
  • Breng de suiker met het water aan de kook.
  • Giet de suikersiroop over de chocolade.
  • Laat even staan en roer dan goed door.
  • Verwarm kort voor gebruik tot 60 graden.

Soezen en eclairs

  • Verhoog de temperatuur van de oven naar 210 graden.
  • Breng de melk, water, boter en zout aan de kook.
  • Haal de pan van het vuur en voeg de bloem toe.
  • Roer goed door.
  • Zet de pan terug op het vuur en laat 2 minuten doorkoken terwijl je goed blijft roeren.
  • Doe het beslag in een kom en roer 1 voor 1 de eieren erdoor.
  • Doe iets meer dan de helft van het beslag in een spuitzak met rond spuitmondje.
  • Doe de rest in een spuitzak met gekarteld spuitmondje.
  • Spuit met het ronde spuitmondje 25 soezen op een met bakpapier beklede bakplaat
  • Leg op 10 soezen de crumble.
  • Strooi op de andere soezen een beetje poedersuiker.
  • Spuit met het gekartelde spuitmondje 8 eclairs van 8 centimeter lang op een ander bakpapier.
  • Bestrooi ze met poedersuiker.
  • Bak de soezen in 20-22 minuten gaar.
  • Bak de eclairs in 25 minuten gaar.
  • Laat afkoelen op een rooster.
  • Maak een klein sneetje aan de onderkant van de soezen.
  • Maak drie kleine sneetjes aan de onderkant van de eclairs.

Aardbeien- en mangocrème

  • Klop de eiwitten los.
  • Voeg 20 gram suiker toe. Klop luchtig.
  • Kook het water met 180 gram suiker tot 120 graden.
  • Giet de suikersiroop voorzichtig bij het opgeklopte eiwit.
  • Klop door tot het mengsel op kamertemperatuur is.
  • Smelt de gelatine met aanhangend vocht.
  • Voeg toe aan de meringue en klop kort door.
  • Verdeel de meringue over 2 schaaltjes. Ongeveer 160 gram per schaaltje.
  • Klop de slagroom lobbig en zet koud.
  • Verwarm de aardbeien en pureer met de staafmixer.
  • Verwarm de mango en pureer met de staafmixer.
  • Voeg 80 gram aardbeienpuree toe aan het ene schaaltje meringue.
  • Voeg 80 gram mangopuree toe aan het andere schaaltje meringue.
  • Roer door beide schaaltjes 180 gram slagroom.
  • Maak de aardbeiencreme wat roder met de rode kleurstof.
  • Maak de mangocrème wat geler met de gele kleurstof.
  • Doe elke vulling in een aparte spuitzak met klein rond spuitmondje.

Victoriabeslag

  • Verlaag de temperatuur van de oven naar 160 graden.
  • Meng de amandelen met suiker en eiwit.
  • Spreid uit over een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak 20 minuten. Schep tussendoor om.
  • Laat afkoelen.

Slagroomvulling

  • Klop alle ingrediënten luchtig.
  • Zet tot gebruik afgedekt in de koeling.

Garnering

  • Maak met rolfondant 3 groene kikkers.
  • Maak rood-wit-gele vlaggetjes.
  • Steek blaadjes/plantjes/grassen uit.

Opbouw

  • Leg de brownie op een karton.
  • Doop de soesjes zonder crumble en de eclairs in het chocoladeglazuur (van 60 graden) en laat drogen.
  • Vul alle soesjes en éclairs met de aardbeiencreme, mangocrème en slagroomvulling.
  • Onthoud welke vulling waar in zit.
  • Zet de soezen en eclairs koud.
  • Smeer licht wat glazuur op de brownie.
  • Leg de eclairs in het midden. Zorg dat ze in de volgorde rood-wit-geel liggen als de taart wordt doorgesneden.
  • Vul de buitenrand met de soesjes, in de volgorde rood-wit-geel.
  • Zet nog wat soesjes met en zonder crumble boven op de éclairs.
  • Zet de kikkers in het ‘moeras’.
  • Creëer plantjes en grassen met de fondant blaadjes.
  • Spuit dulce de leche tussen de soesjes als modder en strooi er grof zeezout op.
  • Garneer met victoriabeslag tussen de soesjes en éclairs.
  • Decoreer met de rood-wit-geel-vlaggetjes.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.