E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Oma’s Appelbollen

Robèrt laat zien hoe je echte appelbollen maakt. Voor de allerlekkerste variant, grijpen we natuurlijk naar het recept van oma. Ze smaken extra lekker met een bolletje (kaneel)ijs.

Taart
(155) reviews

Ingrediënten

Voorbereidingen

  • 4 appels

Bereidingswijze

  • 250 gram bladerdeeg
  • 50 gram spijs
  • 1 eidooier
  • 2 eetlepels melk
  • theelepel kaneel
  • 200 gram suiker
  • schaaltje kristalsuiker

Garnering

  • 4 eigeel
  • 50 gram suiker
  • 250 milliliter melk
  • 1 vanillestokje

Bereidingswijze

Benodigdheden

  • Appelboor
  • Schilmesje
  • Liniaal
  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Houten plankje
  • Schenkkan

Voorbereidingen

  • Verwarm de oven voor op 225 graden. Schil de appels en verwijder het klokhuis met een appelboor.

Bereidingswijze van oma’s appelbollen

  • Meng suiker met kaneel tot kaneelsuiker.
  • Vul de appelen voor drie vierde met de kaneelsuiker en stop de appel dicht met een klein stukje spijs.
  • Rol bladerdeeg uit en snijd in 4 gelijke vierkantjes. Zet in het midden van elk vierkantje een gevulde appel. Haal de punten van het deeg naar boven. Maak je vingers nat en knijp de deegranden samen, zodat de appelen goed ingepakt zitten. Draai de appelbol om en prik een gaatje in de bovenkant zodat de hete lucht kan ontsnappen.
  • Klop de eidooier los met melk. Bestrijk er de appels mee. Zet 20 minuten in de oven. Na 10 minuten zet je de oven op 200 graden.
  • Vorm intussen van de deegrestjes takjes en blaadjes. Doe het steeltje in het ingepikte gaatje en plak de blaadjes met een klein beetje spijs op de appelen. Bestrooi de gehele appelbol met kristalsuiker en bak nog eens 10 minuten.

Garnering

  • Meng voor de vanillesaus 4 eierdooiers met 50 gram suiker. Verwarm de melk met vanillemerg en breng aan de kook.
  • Voeg het eigeelmengsel toe, zet het vuur lager en roer het mengsel tot het gaat indikken.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.