E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Parthenomnom

Ingrediënten

Voorbereiding

  • 250 gram roomboter
  • 250 gram patentbloem
  • 4 gram zout
  • 150 milliliter ijswater
  • extra patentbloem (voor bestrooien werkblad)

Bakjes

  • 1 eidooier
  • melk

Vulling

  • 1 rode ui
  • 3 teentje knoflook
  • 50 gram verse spinazie
  • 250 gram feta
  • verse dille
  • zout
  • peper
  • 1 citroen (biologisch)
  • 2 limoenen
  • 1 courgette
  • 1 potje kappertjes
  • 1 blik sardines
  • verse peterselie
  • verse munt
  • 1 potje honing
  • 100 milliliter olijfolie
  • 50 gram gepelde ongezouten walnoten

Bechamelsaus

  • 25 gram boter
  • 30 gram patentbloem
  • 300 milliliter volle melk
  • 1 eidooier
  • snufje nootmuskaat
  • peper
  • zout

Tzatziki

  • 1 komkommer
  • 200 milliliter Griekse yoghurt
  • olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • verse dille
  • citroen
  • peper
  • zout

Garnering

  • 10 rode druiven

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Leg een vel bakpapier op een bakplaat

Bakjes

  • We maken 4 soorten vullingen. Per vulling maken we 5 taartjes. Dit kan in iedere vorm naar wens: rond, vierkant, driehoek etc. Zorg ervoor dat u een grote en een kleine vorm hebt van iedere gebruikte taartvorm.
  • Klop eidooier op met een scheutje melk.
  • Rol 1/5e deel van het deeg dun uit.
  • Steek nu met de uitsteekvormpjes 10 leuke vormpjes uit: 1 voor de bodem en 1 voor de rand.
  • Leg de bodems direct op de beklede bakplaat.
  • Gebruik de kleinere uitsteekvorm om de binnenkant van de rand te verwijderen.
  • Smeer een beetje eistrijksel op de buitenste rand van de bodem en plak de deegrand hier op.
  • Doe dit met alle bakjes voor de verschillende vullingen.
  • Prik de bodems van alle bakjes in met een vork.
  • Zet de bakplaat koel weg.

Vulling

Bakje 1

  • Snijd de halve rode ui, spinazie en 125 gram feta klein en doe in een mengkom.
  • Pers de knoflook uit.
  • Breng het spinaziemengsel op smaak met knoflook, vers gesneden dille, zout en peper.

Bakje 2

  • Snijd de courgette in kleine blokjes en doe deze in een kommetje.
  • Maak een paar sardientjes schoon en snijd deze in kleine stukjes.
  • Meng courgette met een lepel kappertjes en sardine-stukjes.
  • Kruid naar smaak met de vers gesneden peterselie en munt.

Bakje 3

  • Snijd 125 gram feta in kleine stukjes.
  • Kraak de walnoten en hak de noten in kleine stukjes.
  • Doe de feta en de walnoten in een kommetje.
  • Besprenkel met wat olijfolie.

Bakje 4

  • Snijd aubergine, tomaat en overige ui in kleine stukjes.
  • Doe dit in een kommetje.
  • Kruid dit mengsel met zout, peper en kaneel.

Samenstellen

  • Vul de bakjes met de vullingen: 5 bakjes per vulling.
  • Smeer de randen af met wat ei.
  • Zet de bakplaat in de oven en bak in ongeveer 15 minuten gaar.
  • Haal uit de oven en laat afkoelen.

Bechamelsaus

  • Doe de boter in een pan met een dikke bodem en smelt op laag vuur.
  • Voeg bloem toe en roer goed door, laat ongeveer 3 minuten garen.
  • Voeg melk beetje bij beetje toe en laat iedere keer goed opnemen.
  • Voeg tenslotte eidooier en nootmuskaat toe.
  • Roer nog even goed door terwijl het nog even doorkookt.

Tzatziki

  • Snijd komkommer in de lengte doormidden.
  • Verwijder de zaadjes.
  • Rasp de komkommer grof en laat uitlekken.
  • Doe de komkommer in een kom.
  • Voeg yoghurt, olijfolie en knoflook toe.
  • Voeg naar smaak dille, citroen, peper en zout toe.

Garnering

  • Zet alle bakjes op een serveerschaal.
  • Doe een beetje Bechamelsaus bij het bakje met auberginevulling.
  • Smeer een beetje honing over de feta-walnootbakjes.
  • Versier de bakjes met overgebleven vulling en druiven.
  • Doe tzatziki in een schaaltje en serveer bij de bakjes.
  • Maak kleine hartjes uit bladerdeeg.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.