E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Pien's Passievruchten Parade

Een variatie op de klassieke citroen meringuetaart; eentje met yuzu. Deze Japanse citrusvrucht smaakt naar limoen, citroen en mandarijn. Een perfecte combinatie met de passievruchten en witte chocolade.

Pien

Recept van
Pien

Taart
(3) reviews

Ingrediënten

Meringuetaart deeg

  • 2 eidooiers
  • 0,25 theelepel zout
  • 175 gram bloem
  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 75 gram poedersuiker
  • 25 gram amandelmeel
  • Snufje zout

Yuzu spiraal

  • 50 gram yuzupuree
  • 90 gram kokospuree
  • 25 gram fijne kristalsuiker
  • 1,5 gelatineblaadje
  • Scheutje slagroom
  • Gele kleurstof

Witte chocoladespiraal 

  • 50 gram melk
  • 10 gram kristalsuiker
  • 15 gram eidooier
  • 1,5 gelatineblaadje
  • 100 gram witte chocolade
  • 150 gram slagroom

Passievrucht slagroom

  • 1 bevroren passievrucht
  • Merg van 1 vanillestokje
  • 250 milliliter slagroom
  • 2 eetlepel poedersuiker

Citroen crème

  • Sap van 2 citroenen
  • 2 eidooiers 
  • 90 gram fijne kristalsuiker
  • 110 ongezouten roomboter

Meringue

  • 60 milliliter water
  • 230 gram kristalsuiker
  • 3 eiwitten
  • Snufje zout

Decoratie van de meringuetaart

  • 1 verse passievrucht
  • Blauwe viooltjes

Bereidingswijze

Pien's passievruchten parade - meringuetaartVoor de liefhebber van exotische smaken is deze meringuetaart precies wat je zoekt! De smaak van passievrucht mengt zich goed met de smaak van de Japanse citrusvrucht ‘yuzu’, vaak te verkrijgen bij de Aziatische toko in de buurt.

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Steekring met een diameter van 18 centimeter
  • Siliconen spiraalvorm
  • Siliconenvorm rond
  • Verhoudfolie
  • Spatel
  • Deegkrabber
  • Zeef
  • Steelpan
  • Plastic bakje
  • Bakje met ijswater
  • Rooster
  • Bakpapier
  • Keukenthermometer
  • Keukenweegschaal
  • Deegroller
  • Taartkrabber rond
  • Brander
  • Spuitzak met spuitmondje

Voorbereiding voor meringuetaart

  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
  • Doe de gelatineblaadjes in een bakje met ijswater.

Meringuetaart deeg

  • Meng de bloem, roomboter, poedersuiker, amandelmeel en een snufje zout in een kom tot een kruimeldeeg.
  • Voeg de eidooiers toe aan het deeg en kneed dit goed door.
  • Verpak het deeg in verhoudfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast. 
  • Haal het deeg uit de koelkast, kneed het kort door en rol het uit tot 6 millimeter op een bakpapiertje.
  • Steek het deeg met de steekring uit, prik er met een vork gaatjes in en leg het deeg op een bakplaat.
  • Bak het meringuetaart deeg gaar in 10 tot 15 minuten.
  • Haal het taartdeeg uit de oven en leg het voor 10 minuten in de vriezer.

Yuzu spiraal

  • Verwarm de yuzu-puree, kokospuree en de suiker in een steelpan.
  • Knijp de gelatine uit en voeg dit toe aan het mengsel.
  • Spuit het mengsel vervolgens in de siliconen spiraalvorm en zet weg voor de opbouw van de meringuetaart.

Witte chocoladespiraal

  • Verwarm de melk in een steelpan tot net tegen het kookpunt.
  • Voeg vervolgens de suiker en het eigeel toe aan de hete melk en meng goed door met een garde.
  • Verwarm het mengsel tot 80 graden, voeg vervolgens de gelatine toe en laat het mengsel afkoelen tot ongeveer 50 graden.
  • Verdeel het mengsel over de witte chocolade en laat dit 1 minuut staan. 
  • Roer het mengsel tot een glad geheel en laat het afkoelen tot ongeveer 30 graden.
  • Klop de slagroom in een aparte kom tot yoghurtdikte.
  • Spatel de slagroom voorzichtig door het chocolademengsel.
  • Spuit het mengsel in de siliconen spiraalvorm.
  • Zet de mousse in de vriezer tot het is uitgehard. 

Passievrucht slagroom

  • Verwarm de passievrucht, pureer deze en zeef vervolgens de zaadjes van de passievrucht eruit.
  • Snijd het vanillestokje doormidden en voeg het merg toe aan de slagroom.
  • Klop de slagroom met de poedersuiker tot een egaal geheel.

Citroen crème

  • Verhit de citroensap, met de suiker en de eidooiers in een steelpannetje tot tegen het kookpunt.
  • Laat het mengsel indikken, giet het in een kom en roer de roomboter er doorheen.
  • Zet de crème in de koelkast als de boter is opgenomen.
  • Koel de crème tot kamertemperatuur om te kunnen gebruiken voor de opbouw van de meringuetaart.

Meringue

  • Verwarm het water met 200 gram suiker in een steelpan tot 113 graden. 
  • Klop de eiwitten, een snufje zout en de overgebleven suiker op tot een luchtig mengsel.
  • Voeg de suikersiroop in een dun straaltje toe aan de eiwitten als het een temperatuur heeft van 118 graden.
  • Klop net zolang tot de meringue lauw aanvoelt.

Opbouw van de meringuetaart

  • Verdeel de passievrucht slagroom en de citroen crème over het deeg.
  • Doe de meringue in een spuitzak en spuit sierlijke toefjes op de bovenkant van de taart.
  • Haal de yuzu-spiraal uit de vriezer en leg deze er bovenop.
  • Haal de witte chocolade spiraal uit de vriezer en leg deze er ook bovenop. 
  • Decoreer de meringuetaart met blauwe viooltjes.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 11 van Heel Holland Bakt

Naar het overzicht

 

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.