E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Profiteroles

Het is natuurlijk fantastisch om na het diner een prachtige profiterole op tafel te zetten. Voor bijzondere gelegenheden!

Koekjes
(70) reviews

Ingrediënten

Soezen

  • 100 milliliter water
  • 50 gram boter
  • 50 gram patentbloem
  • 2 grote eieren

Vulling

  • 250 milliliter slagroom, gezoet en opgeklopt
  • 250 milliliter melk
  • 0.25 vanillestokje
  • 25 gram suiker
  • 25 gram custardpoeder

Karamel

  • 200 gram suiker
  • 70 milliliter water

chocoladesaus

  • 200 gram suiker
  • 70 gram water
  • 1 theelepel cacaopoeder
  • 250 gram pure chocolade, in stukjes

Kookschuim

  • 125 gram eiwit
  • 250 gram suiker
  • 75 milliliter water

Bereidingswijze

Soezen

  • Breng het water met de boter in een pan aan de kook.
  • Haal de pan van het vuur en voeg onmiddellijk de bloem toe.
  • Roer goed.
  • Zet de pan terug op het vuur en gaar het beslag tot een lichte vetfilm op de bodem van de pan achterblijft.
  • Blijf ondertussen goed roeren.
  • Doe het beslag in een kom.
  • Voeg één voor één de eieren toe; roer tussendoor goed en zorg dat het eerste ei helemaal is opgenomen voordat je het tweede ei toevoegt.
  • Spuit het deeg op het bakblik in doppen van de gewenste grootte.
  • Bak de soezen op 220 graden, ongeveer 14 minuten.
  • De baktijd kan variëren afhankelijk van de grootte van de soezen.
  • Laat de soezen helemaal afkoelen voordat je ze gaat vullen.

Vulling

  • Maak een papje van de suiker, custardpoeder en een scheut melk.
  • Snijd het vanillestokje open, schraap het merg eruit.
  • Breng de resterende melk aan de kook met het vanillemerg én het vanillestokje.
  • Neem de melk van het vuur en voeg een kleine hoeveelheid warme melk toe aan het custardpapje.
  • Roer goed door en voeg al roerende de rest van de melk stapsgewijs toe.
  • Plaats de pan weer op het vuur.
  • Laat de room even goed doorkoken.
  • Laat afkoelen.
  • Dek af met plasticfolie om vervorming te voorkomen.
  • Vul de soesjes.

Karamel

  • Breng het water met de suiker aan de kook en kook dit tot een goudbruine karamel.
  • Maak een torentje van de gevulde soesjes door ze met karamel aan elkaar te plakken.

chocoladesaus

  • Breng het water aan de kook met de suiker en het cacaopoeder.
  • Laat dit even doorkoken zodat de suiker zeker goed opgelost is.
  • Voeg dan de stukjes chocolade toe, tot je een mooie sausachtige substantie hebt.
  • Giet deze saus over de soezentorentjes.

Kookschuim

  • Klop het eiwit op met 25 gram suiker. Kook de rest van de suiker met het water tot 120 graden.
  • Giet dit suikerwater bij het opgeklopte eiwit en laat dit in de machine koud kloppen.
  • Werk de soezentorentjes af met toeven kookschuim en smullen maar!

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.