E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Rozijnenbroodjes, karwij-knoopjes en bapaobroodjes

Narcis

Recept van
Narcis

Hartig
Brood
(3) reviews

Ingrediënten

De rozijnenbroodjes

  • 350 gram broodmeel
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel kaneel (gemalen)
  • 50 gram zachte boter
  • 1 citroen
  • 55 gram witte basterdsuiker
  • 75 gram gedroogde cranberries
  • 75 gram gedroogde gele rozijnen
  • 95 gram amandelschaafsel
  • 1 zakje instant gist
  • 175 milliliter melk
  • 2 eieren
  • 30 poedersuiker
  • 15 milliliter rum
  • boter, gesmolten (om het deeg mee in te smeren)

De karwij-knoopjes

  • 140 milliliter warm water
  • 1 zakje instant gist
  • 25 gram bruine basterdsuiker
  • 1 eetlepel karwijzaadjes
  • 1 eetlepel arachideolie
  • 1 theelepel zout
  • 170 gram volkoren roggemeel
  • 185 gram broodmeel
  • gezouten boter

De bapaobroodjes uit de oven

  • 200 gram broodmeel
  • 15 gram witte basterdsuiker
  • 0.25 theelepel zout
  • 0.5 theelepel instant gist
  • 130 milliliter melk
  • 15 gram boter
  • arachideolie
  • 4 bosuitjes
  • 1 banaansjalot
  • 2 teentjes knoflook
  • 200 gram half om half gehakt
  • zout
  • peper
  • ketjap manis
  • 1 ei
  • chilisaus

Bereidingswijze

De rozijnenbroodjes

  • Zeef in grote kom het broodmeel en voeg vervolgens zout en kaneel toe.
  • Voeg de boter toe en meng het geheel kort door tot een kruimelig deeg.
  • Rasp de citroenschil (bewaar het sap voor de vulling) en doe dit samen met 25 gram suiker, cranberries, rozijnen, 40 gram amandelschaafsel en gist bij het deeg. Kneed even door.
  • Maak een kuiltje in het mengsel en schenk hier de melk en 1 ei in. Kneed het geheel snel tot een zacht deeg.
  • Kneed het deeg op een bebloemde werkbank nog eens 10 minuten door.
  • Hel het deeg over in een ingevette kom, dek af met ingevet plasticfolie en laat op een warme plek minimaal 1 uur rijzen.
  • Maak ondertussen de spijs: doe overige amandelschaafsel, suiker en poedersuiker in een keukenmachine en mix goed door elkaar. Voeg vervolgens 1 ei, wat citroensap en rum toe en meng tot een gladde spijs.
  • Kneed dit met de hand nog even door en houd apart in kom.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en smeer dit in met gesmolten boter.
  • Kneed het gerezen deeg op bebloemde werkbank 1-2 minuten door.
  • Verdeel in zes gelijke delen en bol mooi op. Druk de deegballetjes plat en bestrijk met de overige gesmolten boter.
  • Vul de broodjes met wat amandelpasta en vorm een bal. Knijp de randen dicht en leg op de bakplaat.
  • Dek af met ingevet plasticfolie en laat nog eens 30 minuten rijzen.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 190°C.
  • Bak de rozijnenbroodjes af in ongeveer 20-25 minuten in de warme oven.
  • Laat afkoelen op een rooster en bestuif voor serveren met poedersuiker.

De karwij-knoopjes

  • Los in een kom met 70 milliliter warm water de gist op.
  • Meng in een tweede mengkom basterdsuiker, karwijzaadjes, olie, zout en resterende water goed door elkaar.
  • Voeg roggemeel, 125 gram broodmeel en gistmengsel toe en meng goed. Voeg vervolgens de resterende bloem toe en kneed door elkaar.
  • Bestuif een werkbank met bloem en kneed het deeg nog eens 8 tot 10 minuten door elkaar tot het een soepel is en niet meer plakt.
  • Vet een kom in met olie en doe het deeg er in. Dek af met plasticfolie en laat 1 uur rijzen.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Sla het lucht uit het deeg en kneed 1-2 minuten door. Verdeel in 6 gelijke stukken.
  • Rol het deeg uit en draai in een knoop. Leg de knopen op de bakplaat. Dek af met geolied plasticfolie en laat nog eens 30 minuten rijzen.
  • Verwarm de oven ondertussen voor op 190°C.
  • Bestrijken de deegknopen met losgeklopt ei en strooi nog wat karwijzaadjes er over heen.
  • Bak in het midden van oven in 15-20 minuten af.
  • Serveer met gezouten boter.

De bapaobroodjes uit de oven

  • Doe het meel, suiker, zout en gist in de kom van een keukenmachine.
  • Schenk voorzichtig de melk erbij en kneed met een kneedhaak 8-10 minuten door.
  • Voeg de boter toe en kneed nog eens 10-15 minuten.
  • Haal het deeg uit de kom en doe in een schone kom. Dek af met geoliede plasticfolie en laat 1 uur rijzen op warme plaats.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Snipper bosuitjes, sjalot en knoflook en laat fruiten in de koekenpan.Bewaar het groene gedeelte van de bosui voor later.
  • Voeg het gehakt toe en bak rul. Breng op smaak met peper, zout en ketjap. Roer vervolgens het groene deel van de bosui er door.
  • Laat het gehakt mengsel in een zeef uitlekken en afkoelen.
  • Haal het gerezen deeg uit de kom en kneed op een licht bebloemde werkbank door. Verdeel in zessen en bol op.
  • Leg op de bakplaat en dek opnieuw af met ingevet plasticfolie. Laat 15 minuten rusten.
  • Druk de deegbollen plat en vul met het gehaktmengsel. Vouw dicht en werk de naad weg door ze voorzichtig dicht de drukken. Rol het deeg op de werkbank tot een ovale vorm en leg terug op de bakplaat. Dek af met geoliede plasticfolie en laat weer 30 minuten rijzen.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 180°C.
  • Bestrijk de broodjes met losgeklopt ei en bak in het midden van de oven 15-20 minuten.
  • Laat afkoelen op een rooster en serveer met chilisaus.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.