Bakgereedschap
- Staande mixer met toebehoren
- Springvormen van ø 24, ø 18 en ø 14 centimeter
- Uitstekers van ø 24, ø 18 en ø 14 centimeter
- Siliconen bolletjes vorm van ø 7 centimeter
- Bakspray
- Bakplaat
- Taartrooster
- Taartkartons van ø 24, ø 18 en ø 14 centimeter
- 8 Dowels
- Spuitzakken
- Rasp
- Suikerthermometer
- Zeef
- Deegkrabber
- Bakkwast
- Handmixer
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Week de gelatine in koud water.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Bekleed de springvormen aan de zijkant met folie.
- Verwarm de oven voor op 170 graden.
- Vet de silicone vorm voor de sneeuwballen in met bakspray.
Witte chocolade bavarois deel 1
- Snijd het vanillestokje over de lengte doormidden en schraap het merg eruit.
- Breng de melk met het vanillemerg aan de kook.
- Haal van het vuur en laat de vanille 20 minuten intrekken met de deksel op de pan.
Dacquoise beslag
- In verband met de hoeveelheid kan het handig zijn om dit beslag in meerdere keren te maken.
- Klop de eiwitten luchtig met de suiker, sinaasappel- en limoenrasp tot alle suiker is opgenomen.
- Meng de poedersuiker met de amandelmeel.
- Spatel voorzichtig door het eimengsel.
- Spatel vervolgens de gezeefde bloem en zout er doorheen.
- Stort het beslag op de bakplaat.
- Bak in het midden van de oven voor 30 minuten. Voel na 25 minuten of het biscuit al gaar is.
- Stort ondersteboven op een rooster en laat afkoelen.
- Haal – als de biscuits een beetje zijn afgekoeld – het bakpapier los.
- Steek 3 plakken van ø 24 centimeter, 4 plakken van ø 18 centimeter en 4 plakken van ø 14 centimeter uit de biscuits.
Witte chocolade bavarois deel 2
- Klop de eidooiers met de suiker luchtig tot ze lichter worden.
- Hak de witte chocolade klein en doe in een mengkom.
- Schenk een beetje van de melk uit deel 1 bij de eidooiers, roer goed door.
- Giet dit mengsel terug in de pan bij de overige melk.
- Verwarm het mengsel op laag vuur tot 82 graden. Houd deze temperatuur aan voor 2 minuten.
- Giet de warme melk over de witte chocolade en roer het door.
- Voeg de uitgeknepen gelatine toe, roer door en laat daarna afkoelen tot 40 graden.
- Klop ondertussen de slagroom lobbig.
- Roer een beetje van de slagroom bij het chocolademengsel (familie maken).
- Schenk het mengsel door een zeef bij de slagroom en schep door met een spatel.
- Doe de bavarois in 2 spuitzakken en laat afkoelen en opstijven in de koelkast.
Frambozenjam
- Breng de frambozen rustig aan de kook.
- Voeg de geleisuiker toe.
- Laat minimaal 10 minuten zachtjes inkoken.
- Test met de bolle kant van een lepel of de jam genoeg is ingekookt.
- Giet de jam door een zeef (pitjes er uit) in een schaal en laat afkoelen.
Botercrème
- Klop de eiwitten op gemiddelde snelheid luchtig met 50 gram suiker.
- Breng de overige suiker met het water aan de kook.
- Als de suikersiroop 115 graden is, zet je de mixer met de eiwitten op de hoogste stand.
- Zodra de siroop 121 graden is, zet je de mixer laag en giet je de siroop bij het eiwit.
- Mix op de hoogste stand tot de meringue is afgekoeld tot kamertemperatuur.
- Klop de boter met de poedersuiker los en luchtig.
- Voeg beetje bij beetje de meringue toe tot alles is opgenomen en mooi gemengd.
- Schep de botercrème in een schaal en zet in de koelkast tot gebruik.
Sneeuwballen
- Verlaag de temperatuur van de oven naar 135 graden.
- Verwarm de eiwitten en de poedersuiker samen au bain-marie.
- Klop het mengsel stijf en luchtig.
- Breng op smaak met de sinaasappelsap.
- Doe het schuim in een spuitzak met een rond spuitmondje.
- Vul de silicone vorm met schuim
- Laat de sneeuwballen in 30 – 45 minuten uitharden.
- Zet de oven uit en laat de ballen in de oven verder afkoelen.
Trempeerlikeur
- Doe eerst het water in de pan.
- Voeg vervolgens de glucosestroop toe en laat deze uitlekken in het water.
- Zet een bakje water met een bakkwast klaar.
- Voeg de suiker toe aan het water-glucose mengsel en roer even door.
- Breng de suikerstroop aan de kook.
- Maak de binnenzijde van de pan regelmatig vochtig met de bakkwast om kristalliseren te voorkomen.
- Zet het vuur net onder het kookpunt en schuim de stroop af.
- Laat nog 2 minuten inkoken
- Daarna af laten koelen tot kamertemperatuur.
- Voeg de Ratafia toe en roer door met een garde.
- Zet de likeur afgedekt apart en laat afkoelen tot kamertemperatuur
Opbouw
- Bouw de taarten op in de springvormen.
- Bouw de grootste, onderste taart als volgt op: biscuit – trempeerlikeur – bavarois – biscuit – jam – biscuit.
- Bouw de middelste en de bovenste taart als volgt op: biscuit – trempeerlikeur – bavarois – biscuit – jam – biscuit – trempeerlikeur – botercrème – biscuit
- Zet de vormen koud.
- Verstevig de onderste 2 taarten elk met 4 dowels als dat nodig is. Plaats ze eventueel ook op een taartkarton.
- Smeer de taarten af met de botercrème en plaats ze terug in de koelkast.
- Haal de sneeuwballen uit de vormen en werk ze af door ze mooi rond te snijden met een mesje.
- Stapel de taarten op elkaar.
- Verdeel de sneeuwballen rondom en bovenop de taart
- Bestrooi de taart met poedersuiker.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.