E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Soesjestoren

Zet een waar feest op tafel met deze soesjestoren. Want de toren ziet er niet alleen heel leuk uit, hij is ook nog eens heel lekker. Geloof ons, het blijft nooit bij één soesje.

Taart
(62) reviews

Ingrediënten

Soesjes

  • 400 gram water
  • 200 gram boter
  • 200 gram gezeefde bloem
  • 6 eieren
  • 500 milliliter slagroom

Chocoladesaus

  • 280 milliliter melk
  • 180 gram suiker
  • 60 gram cacaopoeder
  • 3 gelatine blaadjes

Samenstellen

  • 500 gram suiker
  • 15 eetlepels water
  • marsepein
  • fondant

Bereidingswijze

Soesjes

  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Doe water en boter samen in een pannetje en zet op het fornuis.
  • Als het water kookt en de boter helemaal is gesmolten, haal het pannetje van het vuur.
  • Voeg de bloem toe en roer het geheel stevig door tot een deegbal ontstaat.
  • Zet het mengsel terug op het vuur en laat de bal garen tot het gaat ‘zweven’.
  • Stort het mengsel in de keukenmachine of een mengkom en klop de eieren er één voor één bij tot een glad beslag ontstaat. (Let op: als u dit in het warme pannetje doet, krijg u direct een gebakken ei, doe dit dus in een koude pan of beslagkom).
  • Doe het soezenbeslag in een spuitzak.
  • Spuit kleine dopjes deeg op de bakplaat.
  • Plaats de bakplaat 10 minuten in de hete oven. Verlaag vervolgens de temperatuur naar 200°C en bak de soesjes nog 15 minuten.
  • Haal de soesjes uit de oven en laat ze 5 tot 10 minuten afkoelen op een rooster.
  • Klop ondertussen de slagroom op en doe in een spuitzak.
  • Maak, als de soezen afgekoeld zijn, kleine gaatjes in de onderkant van de soezen en vul met slagroom.

Chocoladesaus

  • Week de gelatineblaadjes in koud water.
  • Breng melk met suiker samen in een pannetje aan de kook.
  • Zodra het goed kookt, haal de pan van het vuur en roer het cacaopoeder er goed door.
  • Zet het pannetje terug op het vuur, breng zachtjes aan de kook en laat de saus een beetje indikken.
  • Roer als laatste de gelatineblaadjes erdoor.
  • Doe in een dichte spuitzak (dus zonder spuitmondje).

Samenstellen van de soesjestoren

  • Doe de suiker en het water samen in een pan een laat het rustig karamelliseren.
  • Stop het kookproces door het pannetje in een laagje koud water te zetten zodra de karamel op de gewenste kleur is.
  • Haal het er na een halve minuut weer uit.
  • Maak van karton een kegelvormige ´toren´ en bekleed met aluminiumfolie.
  • Doop de soesjes in de karamel en plak ze tegen de toren aan (begin onderaan). Bouw op die manier de soesjestoren op.
  • Werk snel, want de karamel wordt snel hard. Verwarm het eventueel weer even op laag vuur.
  • Knip een klein stukje van de spuitzak met chocoladesaus en decoreer de toren met de chocolade.
  • Kneed de marsepein en maak mooie decoratie. Plak met wat karamel op de soesjestoren.
  • Doe hetzelfde met de fondant.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.