E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Sticky Toffee Pudding Cake

Scherven brengen geluk. En pecan-karamel scherven al helemaal. En denk dáár dan nog een puddingcake met karamelsaus bij...

Emma

Recept van
Emma

Cake
(37) reviews

Ingrediënten

Pudding cake

  • 300 gram dadels (zonder pit)
  • 200 gram zachte boter
  • 200 gram suiker
  • 2 theelepels kaneel
  • 1 snufje zout
  • 4 Grote eieren
  • 220 gram zelfrijzend bakmeel
  • 200 gram pecannoten

Pecan-karamel scherven

  • 250 gram suiker
  • 100 milliliter water
  • 100 gram stukjes pecannoot (fijngehakt)

Karamel saus

  • 200 gram kristalsuiker
  • 1 blik gecondenseerde melk
  • 50 milliliter slagroom
  • 1 snufje zout

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 160°C.
  • Week de dadels ongeveer 10 minuten in 100 ml kokend water.
  • Vet een vierkante bakvorm in van 23×23 centimeter en bestuif met bloem.
  • Knip een stuk bakpapier ter grootte van de bakvorm uit. Leg dit op de bodem van de vorm.

Pudding cake

  • Mix in de keukenmachine zachte boter, suiker, kaneel en zout tot een glad mengsel.
  • Voeg al mixend 1 voor 1 de eieren toe.
  • Voeg vervolgens het zelfrijzend bakmeel beetje bij beetje aan het beslag toe. Mix iedere keer goed door tot alle meel is opgenomen. Mix het beslag vervolgens nog een paar minuten door.
  • Hak de pecannoten grof met de staafmixer en meng door het mengsel.
  • Pureer 150 gram dadels (zonder pit) plus het weekwater (100 ml) met een staafmixer. Snijd de overige dadels fijn. Meng het dadelmengel en de dadelstukjes door het beslag.
  • Schep het beslag in de springvorm en bak de cake in de voorverwarmde oven in ongeveer 50 minuten gaar. Controleer met een satéprikker of de cake gaar is. Controleer halverwege de baktijd of de bovenkant niet te ver door gaart. Als dit het geval is, bedek de bovenkant met aluminiumfolie.
  • Haal de cake uit de oven en laat afkoelen op een rooster.

Pecan-karamel scherven

  • Leg een stuk bakpapier op een bakplaat.
  • Verhit suiker met water in een steelpan. Verwarm tot de suiker is opgelost. Laat een paar minuten goed doorkoken tot het gaat karamelliseren en het mengsel een donkergouden karamelkleur heeft.
  • Hak ondertussen de pecannoten grof.
  • Giet de karamel op het bakpapier en strooi de stukjes pecannoot eroverheen. Laat hard worden buiten de koelkast.
  • Breek vervolgens in grote scherven.

Karamel saus

  • Zet voor de droge karamel de suiker in een diepe steelpan op het vuur en laat doorkoken tot een donkere karamel.
  • Verwarm de gecondenseerde melk en room in een pan en voeg vervolgens toe aan de karamel. Roer flink door met een garde.
  • Haal de saus door een zeef om eventuele klontjes te verwijderen.
  • Breng op smaak met een snufje zout.
  • Laat even afkoelen. Zorg ervoor dat de saus niet te koud wordt, want dan wordt het te dik om uit te smeren. Verwarm zo nodig de saus weer iets op. Bestrijk de cake royaal met de karamel saus.
  • Laat afkoelen.
  • Decoreer met de karamelscherven.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.