E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Hoe meer zielen, hoe meer vreugd

Samen ontbijten is een perfect begin van de dag. Deze goed gevulde Surinaamse ontbijttafel staat boordevol Surinaamse puntjes, fluweelzachte rozijnencake, bara’s en nog veel meer lekkers!

Aruna

Recept van
Aruna

Hartig
Brood
(170) reviews

Ingrediënten

Surinaamse witte puntjes

  • 250 gram tarwebloem
  • 4 gram zout
  • 140 gram water
  • 10 gram kristalsuiker
  • 4 gram gedroogde gist
  • 13 gram ongezouten roomboter, gesmolten
  • 100 gram fijn griesmeel

Kip in masala

  • 500 gram kipdijfilet
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook
  • 1,5 eetlepel Hindoestaanse masala
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 0,5 theelepel komijnpoeder
  • 0,5 theelepel zwarte peper
  • 5 eetlepels zonnebloemolie
  • 0,5 theelepel Japanse smaakversterker 
  • Scheutje ketjap
  • Snufje zout

Bara’s 

  • 300 gram patentbloem
  • 90 gram zwarte mungbonen, 24 uur geweekt
  • 10 gram bakpoeder
  • 50 gram tayerblad
  • 8,5 gram gist
  • 1 eetlepel geroosterde komijn
  • 3 knoflooktenen, fijngestampt
  • Surinaamse peper, fijngestampt
  • 0,5 theelepel masala
  • 0,75 theelepel zout
  • 0,5 theelepel kristalsuiker
  • 120 milliliter water, lauwwarm
  • 1000 milliliter zonnebloemolie

Tomaten chutney

  • 250 gram tomaten, gepeld
  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 tenen knoflook, fijngesneden
  • 1 peper, fijngestampt
  • 1 eetlepel chutney masala
  • 1 theelepel kristalsuiker
  • Snufje zout
  • 3 eetlepels zonnebloemolie

Zure komkommer en rode ui

  • 1 komkommer
  • 2 rode uien
  • 5 eetlepels natuurazijn
  • Snufje zout
  • 200 milliliter water

Surinaamse rozijnencake

  • 250 gram bloem
  • 7 gram gist
  • 20 gram vanillesuiker
  • 20 gram kristalsuiker
  • 50 gram zonnebloemolie
  • 1,5 ei
  • Rasp van 1 sinaasappel
  • 125 milliliter melk
  • 50 gram donkere krenten op rum
  • 50 gram donkere rozijnen op rum
  • 50 gram gekonfijt fruit
  • 25 gram geschaafde amandelen
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 3 gram zout
  • 250 gram banketbakkersroom
  • 3 eetlepels abrikozenjam

Banketbakkersroom

  • 250 milliliter melk
  • Merg van 0,5 vanillestokje
  • 50 gram kristalsuiker
  • 1 eidooier
  • 25 gram maïzena

Eiercake

  • 5 eieren
  • 6 eetlepels donkerbruine basterdsuiker
  • 6 eetlepels cakemeel
  • 7 gram bakpoeder
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 3 eetlepels rum
  • 2 eetlepels amandelschaafsel
  • 2 theelepels kaneel
  • 1 eetlepel vanille-extract
  • Rasp van 1 sinaasappel
  • 115 milliliter zonnebloemolie
  • 20 gram ongezouten roomboter
  • Gekleurde muisjes

Bladerdeeg

  • 250 gram bloem
  • 250 gram ongezouten roomboter, bevroren 
  • 150 milliliter water, ijskoud
  • 6 gram zout

Kaasstengels

  • Bladerdeeg 
  • 1 ei
  • Oude kaas

Kipgehaktvulling

  • 250 gram kipgehakt
  • 1 ui, fijn gesnipperd
  • 1 knoflookteen, fijngehakt
  • 0,5 theelepel zwarte peper 
  • 0,5 theelepel gember, geraspt
  • 0,5 theelepel laos
  • 2 takjes selderij, fijngesneden
  • 1 theelepel ketjapsaus
  • 0,25 theelepel zout
  • 1 ei

Dawet siroop

  • 500 gram kristalsuiker
  • 500 milliliter water
  • 2 stengels citroengras
  • 2 eetlepels dawetextract
  • Sap van 0,5 citroen

Surinaams kokosdrankje

  • Dawet siroop
  • 500 milliliter kokosmelk
  • Citroengras water
  • Stukjes kokosnoot

Bereidingswijze

Aruna - Hoe meer zielen, hoe meer vreugd - Surinaamse ontbijttafelBegin je dag goed met een uitgebreide Surinaamse ontbijttafel! Van Surinaamse rozijnencake, tot witte puntjes en van kip in masala tot eiercake, je zet het allemaal op tafel met dit recept.

Bakbenodigdheden

  • Keukenmachine
  • Staande mixer met toebehoren
  • Kommen
  • Vershoudfolie
  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Pollepel
  • Braadslede
  • Steelpan
  • Zeef
  • Garde
  • Deegroller
  • Aluminiumfolie 
  • Kwast
  • Rasp

Voorbereiding voor Surinaamse ontbijttafel

  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Surinaamse witte puntjes

  • Zet een braadslede onder in de voorverwarmde oven.
  • Kneed de bloem, zout, water, suiker, gist, boter en het griesmeel in een kom in 15 minuten tot een soepel deeg. 
  • Vet een kom in met een dun laagje zonnebloemolie.
  • Bol het deeg op en leg het met de bovenkant naar beneden in de kom.
  • Draai het deeg om, zodat alle kanten van het deeg bedekt zijn met een laagje zonnebloemolie.
  • Dek de kom af met vershoudfolie en laat het deeg 60 minuten rijzen.
  • Verdeel het deeg in porties van 40 gram en bol het deeg op. Leg vershoudfolie over de deegbolletjes en laat ze 10 minuten rusten.
  • Druk de deegbolletjes een beetje plat en bol ze strak op. 
  • Knijp de naad van de deegbolletjes dicht en rol ze door de semolina.
  • Leg de deegbolletjes met de naad naar beneden op een beklede bakplaat.
  • Druk met de steel van een pollepel diep in het midden van het broodje, zodat er een diepe naad over de breedte van het deeg ontstaat.
  • Leg vershoudfolie over de deegbolletjes en laat de broodjes 60 minuten narijzen, tot ze in grootte zijn verdubbeld. Druk na 30 minuten nogmaals de steel van de pollepel in het midden van de broodjes.
  • Doe de broodjes in de oven en giet een kopje water in de braadslede.
  • Bak de broodjes gaar in 15 minuten.
  • Haal de broodjes uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster tot de opbouw van de ontbijttafel.

Kip in masala

  • Snijd de ui en knoflook fijn.
  • Bak de ui en knoflook in 3 eetlepels olie lichtbruin in een pan.
  • Voeg de masala toe en bak dit goed aan.
  • Voeg de kipdijfilet toe en bak dit in ongeveer 5 minuten gaar.
  • Voeg daarna de tomatenpuree, komijnpoeder, zwarte peper, adjinomoto en een scheutje ketjap toe.
  • Stoof het vlees in ongeveer 15 minuten gaar en voeg een snufje zout toe.
  • Schep de kip vervolgens in een schaaltje om te serveren op de ontbijttafel.

Bara’s

  • Snijd het tayerblad, de knoflooktenen en een Surinaamse peper fijn.
  • Maal het tayerblad met het water verder fijn in een foodprocessor.
  • Doe de patentbloem en de bakpoeder bij elkaar in een kom en maak een kuiltje in het midden.
  • Voeg daar de mungbonen, gist, komijn, masala, suiker en zout, knoflook en de fijngemalen tayerbladeren aan toe en kneed dit tot een plakkerig deeg. 
  • Verdeel een klein scheutje zonnebloemolie over het deeg, dek het af met vershoudfolie en laat het 2,5 uur rijzen.
  • Verdeel het deeg in kleine balletjes, zo groot als een ei. Leg het deeg op een beklede bakplaat.
  • Verwarm de olie tot 170 graden.
  • Druk de deegballetjes een beetje plat en steek een gat in het midden, zodat het deeg lijkt op een donut.
  • Frituur de bara’s in de hete zonnebloemolie en zet ze apart tot de opbouw van de ontbijttafel.

Tomaten chutney

  • Snijd de ui, knoflook en peper fijn en bak het in een pan.
  • Bak vervolgens de masala mee.
  • Stamp de gepelde tomaten fijn en voeg deze toe.
  • Roer daarna het zout en de suiker door de chutney heen en laat de chutney afkoelen.

Zure komkommer en rode ui

  • Snijd de komkommer in schuine plakjes.
  • Snijd de rode ui in blokjes.
  • Breng de komkommer en ui op smaak met zout en azijn.

Banketbakkersroom

  • Meng de helft van suiker, 50 milliliter melk, maïzena, vanille-extract, sinaasappelrasp en de eidooier in een kom goed door.
  • Breng de overige melk en suiker en het merg van een vanillestokje in een steelpan aan de kook.
  • Voeg de helft van het warme melkmengsel bij het eidooiermengsel, terwijl je goed blijft roeren.
  • Giet het mengsel terug in de steelpan en breng het al roerend aan de kook. 
  • Zeef de banketbakkersroom en laat het afkoelen.

Surinaamse rozijnencake

  • Meng de bloem, gist, vanillesuiker en het zout in een kom goed door.
  • Voeg dan een half geklutst ei, de zonnebloemolie en de melk toe.
  • Kneed het in 10 minuten tot een samenhangend deeg.
  • Vet het deeg in met een beetje extra zonnebloemolie, voeg het deeg toe en kneed dit kort door.
  • Dek het deeg af met vershoudfolie en laat het 60 minuten rijzen op een warme plek.
  • Rol het deeg uit tot een rechthoekige strook en bestrooi het met kaneel.
  • Verdeel een laagje banketbakkersroom, gekonfijt fruit, krenten en rozijnen over het deeg.
  • Maak 5 rolletje van het deeg en leg deze in een muffinvorm. Smeer de rolletjes in met ei en bestrooi de bovenkant van de cake met gekonfijt fruit, rozijnen, krenten en geschaafde amandelen.
  • Bestrijk de cake met een losgeklopt ei. 
  • Bak de cakejes gaar in 25 minuten.
  • Haal de cake uit de oven en bestrijk deze met een laagje abrikozenjam.

Eiercake

  • Verwarm de oven voor op 160 graden.
  • Doe de eieren, basterdsuiker en vanillesuiker in een kom en meng dit in 10 minuten tot een glad geheel.
  • Voeg dan de rum, geschaafde amandelen, sinaasappelrasp, kaneel en vanille-extract toe en meng dit goed door.
  • Voeg beetje bij beetje de cakemeel en de bakpoeder toe.
  • Voeg 115 milliliter zonnebloemolie toe.
  • Giet het beslag in een ingevette springvorm.
  • Bak de cake gaar in 30 minuten.
  • Verwarm de boter in een steelpan.
  • Haal de cake uit de oven en dek het voor 3 minuten af met aluminiumfolie. Bestrijk de cake de gesmolten boter en daarna met rum.
  • Laat de cake afkoelen.
  • Decoreer de cake met gekleurde muisjes en zet het apart voor de opbouw van de ontbijttafel.

Bladerdeeg

  • Meng de bloem en het zout in een kom goed door.
  • Rasp de boter boven de bloem en meng dit goed door.
  • Voeg het ijskoude water toe en meng dit snel tot een samenhangend deeg. Zorg ervoor dat de boter heel blijft.
  • Rol het deeg uit tot een rechthoekige plak en vouw het op tot een envelop. 
  • Draai het deeg een kwartslag en herhaal bovenstaande stap. 
  • Verpak het deeg in verhoudfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Haal het deeg uit de koelkast, rol het uit en vouw het op tot een envelop.
  • Verpak het deeg in vershoudfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast. 
  • Herhaal bovenstaande stappen nog 2 keer. Toer het bladerdeeg het liefst 3 keer.
  • Maak van het bladerdeeg pasteibakjes.

Kipgehaktvulling

  • Verwarm de oven voor op 220 graden. 
  • Doe alle ingrediënten in een kom en meng dit goed door.
  • Vul de pasteibakjes met de kipgehaktvulling en bestrijk ze met een losgeklopt ei.
  • Bak de bladerdeegpasteitjes gaar in 20 minuten 

Dawet siroop

  • Breng alle ingrediënten in een steelpan aan de kook tot de suiker gesmolten is.
  • Laat de dawet siroop afkoelen.

Surinaams kokosdrankje

  • Breng het water en citroengras in een steelpan aan de kook.
  • Vul een glas voor de helft met kokosmelk en de andere helft met citroenwater.
  • Voeg dawet siroop naar smaak toe.
  • Serveer het drankje met stukjes kokos.

Kaasstengels

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. 
  • Rol het bladerdeeg uit en snijd 2 grote rechthoeken uit.
  • Bestrijk 1 rechthoek met een losgeklopt ei en strooi hier oude kaas overheen.
  • Bestrijk de andere rechthoek ook met een losgeklopt ei en leg deze boven op de rechthoek met kaas. 
  • Snijd het bladerdeeg in gelijke stroken en maak hier een spiraal van. 
  • Leg de kaasstengels op een beklede bakplaat, bestrijk ze met een losgeklopt ei en strooi hier oude kaas overheen.
  • Bak de kaasstengels gaar in 15 minuten.

Opbouw van de Surinaamse ontbijttafel

  • Decoreer een grote snijplank of een ontbijttafel met alle baksels.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 11 van Heel Holland Bakt

NAAR HET OVERZICHT

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.