E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Tarte tatin met appel

Ton

Recept van
Ton

Taart
(64) reviews

Ingrediënten

Deeg

  • 140 gram roomboter
  • 2 eidooiers
  • 2 snuf zout
  • 2 eetlepels poedersuiker
  • 340 gram bloem
  • 10 eetlepels water

Vulling

  • 8 appels (elstar)

Karamelvulling

  • 100 milliliter water
  • 200 gram kristalsuiker
  • 100 milliliter slagroom
  • 50 gram roomboter

Samenstellen

  • 200 milliliter creme fraîche
  • 250 milliliter slagroom
  • 4 eetlepels basterdsuiker
  • chocoladecouverture

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Warm de oven voor op 200°C.
  • Vet een tarte tatin vorm in met boter.

Deeg

  • Voeg boter in blokjes, zout, eierdooiers, poedersuiker en water samen in een mengkom. Kneed even kort door.
  • Doe de bloem erbij en kneed tot een samenhangend deeg.
  • Laat rusten in de koelkast.

Vulling

  • Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd doormidden.

Karamelvulling

  • Doe water en suiker in een pan en breng aan de kook. Laat het geheel het gedurende 5 minuten karamelliseren.
  • Veeg indien nodig de rand van de pan schoon met een nat kwastje.
  • Laat het mengsel gedurende 1 minuut nog iets bruinen, roer eventueel met een houten pollepel.
  • Roer daarna verder met een garde.
  • Haal de pan van het vuur af en roer de room en een beetje boter erdoor.

Samenstellen

  • Vul de bakvorm met een laagje karamel.
  • Leg de appelstukken met de bolle kant op de bodem. Haal ze eventueel iets door de karamel zodat ze beter blijven liggen.
  • Rol het deeg uit op een licht met bloem bestoven oppervlak tot maximaal 4 millimeter dikte.
  • Leg de deegplak over de vorm en duw de randen om de appels heen.
  • Bak de taart gedurende 20 tot 25 minuten in de hete oven.
  • Haal uit de oven wanneer het deeg gaar is.
  • Laat even afkoelen voordat u de tarte tatin omkeert op een bord, de karamel is namelijk zeer vloeibaar. Stort het vervolgens voorzichtig op een bord of serveerschaal.
  • Klop de slagroom met suiker op en klop de crème fraîche even door. Doe beiden in een spuitzak.
  • Garneer de tarte tatin met toefjes slagroom en crème fraîche.
  • Smelt de chocolade au bain-marie en maak de taart af met wat gesmolten chocolade.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.